1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Uzman isimden emekli maaşında kritik haciz uyarısı! Banka promosyonu alırken aman dikkat!
Uzman isimden emekli maaşında kritik haciz uyarısı! Banka promosyonu alırken aman dikkat!

Uzman isimden emekli maaşında kritik haciz uyarısı! Banka promosyonu alırken aman dikkat!

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, emeklilerin maaş taşıma işleminde yaşadığı sorunlar hakkında bazı uyarılarda bulundu. Ayrıca emeklilere sahip oldukları yasal haklardan bahsetti.

A+A-

Akbank tarafından başlatılan ve daha sonrası diğer özel bankların da katıldığı emekli promosyon kampanyası, her geçen gün yenileniyor. Enflasyon ve düşük maaş karşısında emekli müşterileri saflarına çekmek isteyen bankalar, promosyon kampanyası yanında ek haklar da tanıyor.

Birçok emekli bu kampanyadan faydalanmak için maaşını başka bankaya taşımak için başvuru yapıyor. Fakat bu durumda hesaplarının bloke olması veya maaşlarına haciz gelmesi durumuyla karşılaşıyor.

Gazete Durum’dan Kardelen Eda Demirkıran’ın haberine göre, Emeklinin maaşına haciz uygulanmasına tepki gösteren Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, maaş karşılığı alınan kredi nedeniyle emeklinin maaşını daha yüksek promosyon veren bankaya taşımasına izin verilmediğini belirterek "Bu saçmalık. Ne promosyonu yükseltiyor ne de maaşın başka bankaya taşınmasına izin veriyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Emekliler bankayı mahkemeye verse, o da uzun sürecek. Ayrıca mahkeme için de para ödeniyor. Bu sorun iktidar tarafından çözülmeli" ifadelerini kullandı.

Zeynel Abidin Ergen, emeklinin zaten zor durumda olduğunu hatırlatarak, "Bu duruma sessiz kalamayız. Ne kadar uzatabilirlerse uzatacaklar biliyoruz. Ama eninde sonunda verecekler. Çünkü 13 milyon 700 bin civarında emekli var. Emeklinin bankaya gitmemesini göze alamazlar" dedi.

‘O PROMOSYON VERİLMELİ’

Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Ergen, kredi çeken emeklinin maaşını başka bankaya taşımasında yasal bir engel olmadığının alıntı çizip şunları aktardı:

"Böyle bir mevzuat yok. Bu sadece bankanın kendi parasını güvene alabilmek için uyguladığı bir yöntem. Aynı zamanda kredinin ödemesi bitene kadar vatandaşın maaşını da böyle promosyonsuz ya da çok cüzi bir promosyonla kendinde tutma operasyonu, başka hiçbir şey değil. Bu hukuksuzdur. Banka, krediyi hayrına vermiyor. Hem krediden hem de emeklilerin maaşlarından para kazanıyor.

Promosyon ücretlerini emekliden esirgemek, emeklinin mağdur edilmesi demektir. Bankalar, madem kendilerini garanti altına almak istiyor, piyasada oluşan yüksek promosyon neyse o kadar promosyon vermeli. Tek taraflı tasarrufla emekli mağdur edilemez. Çözüm basit. Cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararnameyle her şeyi çözüyor. Bir genelge yayınlasa olur biter. Bu da bizim için kısmi bir çözümdür. Esas çözüm, Çalışma Bakanlığı'nın emekliler ve bankayla bir protokol imzalamasıdır."

YASA NE SÖYLÜYOR?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 93- Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.