1. HABERLER

  2. KELEBEK

  3. Ünlü Besteci Gündoğdu Duran Hayatını Kaybetti! Gündoğdu Duran Kimdir, Neden Öldü?
Ünlü Besteci Gündoğdu Duran Hayatını Kaybetti! Gündoğdu Duran Kimdir, Neden Öldü?

Ünlü Besteci Gündoğdu Duran Hayatını Kaybetti! Gündoğdu Duran Kimdir, Neden Öldü?

Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, ünlü şarkıların bestecisi Gündoğdu Duran'ın vefat ettiğini duyurdu.

A+A-

Selçuk Tekay'ın acısı ile sarsılan sanat camiası bir acı daha yaşadı. Ünlü şarkıların bestecisi Gündoğdu Duran'ın vefat ettiği öğrenildi. Acı haberi kendisinin bir şarkısının söz yazarı da olan ses sanatçısı Onur Akay duyurdu. Akay, "Selçuk Tekay'ın acısını yaşarken bir acı haber daha geldi. "Gözleri Aşka Gülen Taze Söğüt Dalısın" isimli şarkı öksüz kaldı. Türk sanat müziğinin yaşayan değerli bestekârlarından Gündoğdu Duran'ı, maalesef bu sabah kaybettik. "Böyle bir kara sevda kara toprakla biter", "Ankara Rüzgârı" gibi ölümsüz eserlere imza atmış Gündoğdu Duran'ın, "Gülmüyor Goncalar" isimli eserinin sözleri de bana aitti. Unutulmaz anılara imza attığım Gündoğdu Hocamın ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim. İki değerli bestekârımız da nur içinde yatsın inşallah." ifadelerini kullanarak Semahat Özdenses, Mustafa Sevilen ve Gündoğdu Duran'la meşk yaparken çekilmiş bir fotoğrafını da paylaştı.

Gündoğdu Duran Kimdir?

Gündoğdu Duran, 27 Mayıs 1937 tarihinde Karaman'ın Kızıllar Taşkale Köyü'nde dünyaya geldi. 1961 yılında Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. Neyzen Burhanettin Ökte, Neyzen Ulvi Erguner, Neyzen Akagündüz Kutbay, Kemanî Cahit Peksayar'dan faydalandı. Beste, güfte ve şiir alanında Bekir Sıtkı Erdoğan'dan destek gördü.

1958 yılında fakültede okurken ilk bestesi olan "Ankara Rüzgârı" güftesini Muhayyer Kürdi makamında besteledi. Bu şarkıyı ilk olarak Ankara Radyosu'nda, 1964 yılında Kutlu Payaslı icra etti ve Nesrin Sipahi aynı yıl 45'lik plağa okudu.

Aynı yıl ikinci şarkısı "Gözleri aşka gülen Taze Söğüt Dalısın" Türk sanat müziği repertuvarına girdi. Nihavent makamındaki bu şarkının da söz ve müziği kendine aitti. 1959 yılında ise "Kara Sevda" isimli şarkısını Muhayyerkürdî makamında besteledi. Daha çok kendi şiirlerini besteleyen Gündoğdu Duran'ın, "Gülmüyor Goncalar" isimli şarkısının sözleri ise ses sanatçısı Onur Akay'a aittir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.