1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Uçuk Deyip Geçmeyin, Kansere Sebep Oluyor! Gebelikte Uçuk Tehlikeli Mi?
Uçuk Deyip Geçmeyin, Kansere Sebep Oluyor! Gebelikte Uçuk Tehlikeli Mi?

Uçuk Deyip Geçmeyin, Kansere Sebep Oluyor! Gebelikte Uçuk Tehlikeli Mi?

Hamilelik dönemi hayli heyecan verici ve bir o kadar da zorlu geçen bir süreçtir. Anne adayları gebelik süreçlerinin sorunsuz geçmesini dilerler ve bu süreçte bebekleri içinde gereken tüm özeni gösterirler. Fakat hamilelikte yaşanan bir takım durumlar nedeni ile anne adayı zorlanabilir.

A+A-

Bu durumların başında ise halk arasında uçuk olarak adlandırılan herpes simpleks gelir. Herpes virüsü temas yolu ile bulaşan  hastalıklardan biridir. Gebelik sürecinde bu virüsten korunmak adına anne adayları son derece dikkatli olmalıdırlar.

Herpes Simpleks Nedir?

Hamilelik döneminde anne adayları sürekli olarak sorunlar ile karşılaşır. Bu sorunların başında pekte önemsenmeyen uçuk gelir. Halk arasında uçuk olarak adlandırılan Herpes Simpleks, anne adayının cilt ve mukozalarında meydana gelen içi su ile dolmuş ve ağrıyan balonculardan oluşur.

Herpes Simpleks virüsünün 8 farklı tipi vardır ancak gebelerde yoğun olarak 3 tip görülür. Bunlardan biri ağızda ve ağız çevresi ile burunda görülen HSV1’dir. HSV 2 olarak adlandırılan daha çok genital bölgede karşımıza çıkar. Son olarak HSV3 zona rahatsızlığına neden olan ve sinir sistemlerine yerleşen bir virüstür.

Yabancılar ile Tokalaşmamalısınız!

Hamilelik sürecinde annelerin bağışıklık sistemleri hayli zayıflar. Bağışıklık sistemindeki bu zayıflamaya bağlı olarak psikolojik iniş ve çıkışlar, uçuk hastalığına yakalanma riskini artırır. Öpüşme ve tokalaşma ile cinsel ilişki ya da kişisel eşyaları ortak kullanma gibi nedenlerden ötürü virüsler kolaylıkla anne adayına bulaşabilir. Bunun yanı sıra yetersiz düzeyde beslenme ve kişisel hijyene önem verilmemesi gibi durumlarda uçuğa yakalanma riskini artırabiliyor. Nezle ve grip gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda bu durumu etkileyebiliyor.

Vücuda Giren Virüs Ölmüyor, Nüfuz Ediyor!

Gebe bir kadına bulaşan herpes virüsü çok kolay bir şekilde sinir lifleri boyunca ilerleyebiliyor. Sonrasında ise ciltte ya da mukoz bölgesinde lezyonlar oluşturabiliyor. Vücuda yerleşen virüsler, ölmediğinden gebelik döneminde çok daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

Burun ve Ağızda Kırmızı Renkte Kabarmalar Oluşuyor!

Anne adayının virüsü kapmasının ardından 2 günden 10 güne kadar bir kuluçka evresi yaşanır. Ağız ile burun kenarlarında uçuklar, ağrılı, yanma hissi ve lezyonlar şeklindedir.

İdrar Yaparken Hassasiyet ve Yanma Var Mı?

Genital bölgede çıkan uçuk türleri idrar yapma esnasında yanma, aşırı hassasiyet ile idrar sıklığında artmalar meydana gelebilir. Bu uçuk hastalığı 20 güne kadar sürebilmektedir.

Bu neden ile annelerde vajinal akıntı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Bunun yanı sıra ateş, baş ağrısı ile yorgunluk ve halsizlik görülebilen diğer semptomlardandır.

Aktif Genital Uçuk Varsa Normal Doğum Tehlikeli Olabilir!

Burun ve ağız bölgesinde oluşan uçuğun bebeklere geçme ihtimali çok düşüktür. 

Normal doğum gerçekleştirmek isteyen anne adaylarının doğum öncesinde genital bölgesinde fark ettiği en ufak uçuk ya da belirtilerde hemen en yakın uzman hekime başvurmalıdır. Doğum başladıktan sonra anne adayının genital sisteminde virüs kanıtlandığı yahut şüphelenildiği her durumda doğumun derhal sezaryen doğuma çevrilmesi gerekir. Bu sayede bebeğe hastalık bulaşma ihtimalinin de önüne geçilmiş olunur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.