1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Cezeri Uçuşa Başladı! Cezeri Ne Zaman Satışa Sunulacak?
Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Cezeri Uçuşa Başladı! Cezeri Ne Zaman Satışa Sunulacak?

Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Cezeri Uçuşa Başladı! Cezeri Ne Zaman Satışa Sunulacak?

Milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin uçan arabası Cezeri, ilk uçuş testlerini başarı ile neticelendirdi. Türk mühendislerinin tasarlayarak ürettiği 230 kg’lık ön prototip uçuş testlerinde 10m’ye yükseldi. Baykar’ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirilmiş uçan araba Cezeri’nin uçuş testleri 11 Eylül 2020’de gerçekleşti.

A+A-

Yapılan ilk testler esnasında güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan uçan araba Cezeri, 14 Eylül 2020’yi 15 Eylül 2020’ye bağlayan gecede güvenlik halatları ile yapılan test uçuşlarının başarılı bir şekilde ilerlemesi üzerine halatsız olarak deneme yapıldı. Tamamen otonom olarak uçan, akıllı uçuş sistemine sahip ola uçan araba Cezeri, aynı gece yapılan iki farklı uçuşta başarı ile neticelendi.

10 Metreye Kadar Yükseldi!

Halatsız olarak 15 Eylül 2020 Salı günü gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda uçan araba Cezeri 10 metre yükseldi. İsmini sibenetik ve robotik ilminin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın baş mühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den almış olan uçan araba Cezeri, böylelikle kavramsal tasarımla başlayan çalışmaların ardından 1,5 yıl içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu.

Uçuş testinden sonra bir açıklama yapan Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar şunları ekledi: ‘Yaklaşık 1,5 yıl kadar önce hayal ederek ve bir çizim ile başladığımız uçan araba Cezeri, ilk uçuşunu yapark gerçeğe dönüştü. Önümüzdeki süreç içerisinde daha gelişmiş prototiplerii yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz fakat Cezeri uçan arabanın yollara inmesi tahminen bir 15 yılı bulacak.

Muhtemelen 4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanma şahit olabiliriz. Akıllı araçlardan sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımız zaman bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimize motivasyon ile özgüven kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor’ dedi.

İlk Defa TEKNOFEST 2019’da Tanıtılmıştı!

Uçan araba Cezeri, ilk kez 17 Eylül – 22 Eylül 2019 tarihinde Atatürk Havalimanında düzenlenmiş olan TEKNOFEST havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde geniş kitlelere tanıtılmıştı. 1 milyon 720 bin ziyaretçi ile rekor kıran TEKNOFEST 2019’un en öne çıkan unsurlarından biri olan Cezeri uçan araba, dünyanın pek çeşitli ülkesinde haber olarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Cezeri Uçan Araba ile Kentsel Ulaşım Kökten Değişecek!

Hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması bekleniyor olan Cezeri Uçan araba, kargo ve yolcu taşımacılığında aktif rol alacak şekilde tasarlanmıştı. Şehir içi ulaşımda da otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir KHT aracı olarak öne çıkmaktadır. Kentsel hava taşımacılığı çerçevesinde şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir kargo ile yolcu taşıma ekosistemine hayat vermeyi hedeflemektedir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.