1. HABERLER

  2. SSK

  3. Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor: Erken emekli olmak için sadece üç yıl yeterli…
Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor: Erken emekli olmak için sadece üç yıl yeterli…

Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor: Erken emekli olmak için sadece üç yıl yeterli…

Yaşa takılmadan daha erkenden emekli olmak için belirli şartlar bulunuyor. Prim ödemelerinin bir an önce tamamlanması vatandaşların daha erken emekli olmaları için fırsatları sunuyor. Bunlardan bir tanesi de 5 yıla kadar yıpranma payı ile daha erken emekli olabilmek. Ağır ve yıpratıcı işlerde yer alan işçi ve memurların ilave prim hakları verilecek.

A+A-

Birçok vatandaş tarafından erken emeklilik hayalleri kurulmaya devam ediyor. Yaşa takılmadan daha erkenden emekli olmak için belirli şartlar bulunuyor. Prim ödemelerinin bir an önce tamamlanması vatandaşların daha erken emekli olmaları için fırsatları sunuyor. Bunlardan bir tanesi de 5 yıla kadar yıpranma payı ile daha erken emekli olabilmek. Ağır ve yıpratıcı işlerde yer alan işçi ve memurların ilave prim hakları verilecek.

Yaşa takılmadan daha erken emekli olabilmek için 2020 yılında mümkün olan durumlara göre farklılık gösteren koşullar ile beraber erken emeklilik hakları elde edilecek.

Yaşa takılmadan daha erken nasıl emekli olabilirim?

Bakıma muhtaç olan vatandaşlar daha erken emeklilik için hakları elde ediyor. 2008 yılından sonra yürürlüğe giren 1000 prim gün ödemesi ile beraber annelere 1250 prim ödeme hakları veriliyor. 1250 günlük fırsat ile daha erken emeklilik haklarını elde edenler arasında eğer yüzde atmış oranları ile iş gücü kaybı meydana gelirse malulen emeklilik hakları verilecek.

10 yıl boyunca sigortalı olarak çalışırken 1200 gün prim ödemeleri ile beraber en az yüzde atmış oranları ile iş güçlerini kayıp eden vatandaşların malulen emekli olmak için başvuru yapması gerekiyor. İlk kez 1 ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olarak iş hayatına başlayan engelliler için çalışma güçlerinde meydana gelen kayıp oranlarına bağlı olarak emeklilik hakları veriliyor.

Malulen emeklilik için on yıl sigortalı şartı…

Yüzde atmış oranları ile meydana gelen iş güçlerinde kayıplardan ötürü vatandaşlar yaş beklemeden malulen emekli olmak için hak kazanacaklar. 10 yıllık sigortalı çalışmanın yanı sıra bir yandan 1800 gün prim ödemesi yapan ve yüzde 60 oranları ile beraber iş gücü kaybı olan vatandaşlara verilecektir. Engelli maaşı ile malulen emeklilik türleri her ne kadar karıştırılıyor olsa bile malulen emekli olmaya hak kazanmak için vatandaşların iş hayatı içerisinde iş gücü kaybı yaşaması ve yüzde atmış oranları ile beraber meydana gelmesi gerekir. Sigortalı yaşamdan önce doğuştan ya da sonradan kazanılan engeller bu gruba dahil olmaz.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.