1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve Bimcell Ücretsiz Numara Sorgulama Nasıl Yapılır?
Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve Bimcell Ücretsiz Numara Sorgulama Nasıl Yapılır?

Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve Bimcell Ücretsiz Numara Sorgulama Nasıl Yapılır?

Numara sorgulama; kullanılmakta olan telefonlara ait olan iletişim numarasının ikinci kişilere verilmesini sağlamak, kişinin kendi iletişim adresini ezberlemesini sağlamak ve yapılacak bilgi talebi işlemlerini hızlandırmak adına gerekli bulunur. Peki, Ücretsiz numara sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

A+A-

Numara sorgulama; kullanılmakta olan telefonlara ait olan iletişim numarasının ikinci kişilere verilmesini sağlamak, kişinin kendi iletişim adresini ezberlemesini sağlamak ve yapılacak bilgi talebi işlemlerini hızlandırmak adına gerekli bulunur. Özellikle bu işlemi nasıl yapacak olduğu konusuna hakim olmayan bireylerinse; ücretsiz numara sorgulama nasıl yapılır? şeklinde soruya yanıt aramaları muhtemeldir. Bu tür durumlarda, gerekenlerin neler olduğunu ve işlemin nasıl yapılacak olduğunu öğrenmek şarttır.

Ücretsiz Numara Sorgulama Nedir?

Ücretsiz olacak şekilde numaranın sorgulanması işlemi, kişilerin herhangi bir ücret ile bedel ödemelerine gerek olmadan kendi telefon numaralarını veya hat numaralarını öğrenebildikleri işlemlerdir.

Öğrenilmek istenen eğer telefon içerisine yerleştirilen sim kartlar ise bu nesnelere dair numaralar, istenen sonuç modem veya fatura numaralarıysa da yine istenene dair ayrı sonuçlar ortaya çıkar.

Ücretsiz Numara Sorgularken Gerekenler Nelerdir?

İnsanların ücretsiz şekilde kendilerine ait olan numaraları sorgulaması bir hak olabilirken başkalarına ait numaraları sorgulamaları mümkün olamaz. Çünkü hem bireysel olan verilerin korunmasının istenmesi ve güvenliği tehdit edebilecek şekilde verilerin işlenmesi olasılığına karşı başkasına ait sorgulamalar önlenmiştir.

Benzer olarak kişinin sorgulama yapabilmesi için de güvenlik aşamalarını geçmek adına kimlik kartının, ehliyetinin veya varsa pasaport gibi devlet nezdinde geçen belgeleri bulundurması gerekir. Daha sonra üzerine kaç tane ilgili sonuca dair numara varsa rahatlıkla sorgulama yapabilir.

Ücretsiz Numara Sorgulama Nereden Yapılır?

Para ödemesi talebi olmayan kuruluşların veya bazı kurumların numara sorgulama esnasında farklı birimleri mevcuttur. Örnek olarak telefon numaraları sorgulanırken; müşteri danışma hattından temsilcilere bağlanılarak, kullanılan operatörlerin herhangi bir mağazasına giderek veya uygulama şeklinde oluşturulmuş olan alanlardan numaralar öğrenilebilir.

Benzer olarak telefonlardan başka bir cihazda yer alan ve telefon numarası bilinen kişinin aranması, ekranda çıkan numaraya bakılarak da sorgulamadan alınmak istenen neticeye varılması mümkündür.

Eğer çeşitli aboneliklere (Doğal gaz, elektrik, su, internet ve bu gibi abonelikler) dair sorgulamalar yapılacaksa da yine her biri için ayrı ayrı kuruluşlara gidilmesi, kuruluşlara özgü müşteri iletişim hatlarının aranması veya e-devlet üzerinden sorgulama yapılması mümkündür.

Ücretsiz Numara Sorgulama

Bireylerin kendilerine ait olan numaraları ücret ödemeden sorgulamaları için bazı adımlara sırasına uygun şekilde uymaları mutlak suretle gereklidir.

Bu adımlar şu şekildedir:

  • Eğer müşteri hizmetleri aranacaksa telefon numarasının bulunması, kurumlara gidilecekse de ilgili merkezin neresi olduğunun bulunması gerekir.
  • Kişinin kimlik numarasının yer aldığı, işlemler için yeterli olan bilgilere sahip olan (Yeni kimlik kartları, pasaportları ve benzeri) yanlarına almış olmaları gerekir.
  • Gidilen kuruluş içerisindeki görevlilere veya müşteri temsilcisine ücretsiz olarak numara sorgulanmasına yönelik talep oluşturulur.
  • Doğrulama ve güvenlik teyidi bilgilerinin iletilmesi veya kimlik kartlarının personellere teslim edilmesi sağlanır.
  • Kuruluşlara başvuran insanların isteklerine göre yazılı veya sözlü olarak, telefon görüşmelerindeyse sesli olarak veya kısa mesaj şeklinde istenen numaralar alınacaktır.
  • Bu aşamadan sonra sorgulama tamamlandığı için kimlik kartlarının veya bu görevi üstlenen belgelerin yeniden personelden teslim alınması sağlanarak işlem tamamlanmış olacaktır.

Belirtilen adımlarda sırasına uygun şekilde işlemlerin yapılmasına özen gösterildiği taktirde sorun oluşmayacaktır.

Ücretsiz Numara Sorgulamayı Kimler Yapabilir?

Her insanın numara sorgulamaya dair hakkı olmayacaktır. Özellikle hukuki açıdan; on sekiz yaşını henüz doldurmamış olan, daha küçük olmasına rağmen ergin kılınmamış olan ve fiil açısından işlem ehliyeti barındırmayan kişilerin üzerine herhangi bir abonelik kurulmayacaktır.

Buradan çıkarımla da ergin sayılmamış olanlar ile on sekiz yaşından küçük olanlar için ne numara sorgulamanın ne de herhangi bir abonelik alımının olanaklı olmadığı görülecektir. Ayrıca kimlik belgesi veya yerine geçecek belgesi olmayan kişilerin de bedel ödeyerek, ödemeyerek sorgulama yapmaları kesinlikle yasaklanmıştır.

Belirtilenlerden de anlaşılacağı üzere; ücretsiz şekilde numara sorgulama yapılabilmesi için yerine getirilecek adımlara tam olarak uymakta olan, kişisel güvenliği sağlayacak gereksinimleri hazır olan ve numaraların yasal sahipleri dışında başka kişiler tarafından numara sorgulama yapılamayacaktır.

Ücretsiz Numara Sorgulama Süresi Nedir?

Ücret ödeme mecburiyeti bulunmadan numara sorgulama yapılacağı zamanlarda herhangi bir zaman aşımı durumu mevzu bahis olmayacaktır. Kişinin sahip olduğu abonelikleri, aboneliklerini sonlandırana kadar çeşitli sistemler üzerinde ve en önemlisi e-devlet sistemi üzerinde aktif olarak gözükecektir.

Dolayısıyla istenirse hemen abonelik numarası sorgulanabilir, gerek duyulursa da yıllar geçmesine rağmen yine aynı adımlara riayet edilerek sonuca varılacaktır.

İşlem adımlarının tamamlanma süresiyse seçilmiş olan yönteme ve sırada beklemekte olan kişi sayısına bağlı olarak değişir. İşlem sırası kendisine gelen kişi ortalama on dakika içerisinde numarasını ücretsiz olacak şekilde sorgulamış olacaktır.

Ücretsiz Numara Sorgulama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ücret ödemesinde bulunmadan numarasını sorgulayacak kişilerin, verilerini güvence altına almak ve yasal açıdan ortaya çıkabilecek birtakım sorunlardan uzak durmaları için dikkat etmeleri gerekenler mevcuttur.

Bu konular şöyledir:

  • Kimlik bilgilerinin veya içerisinde yer alan kişisel verilerin personeller dışında kimseyle paylaşılmaması gerekir.
  • İşlemlerin mutlaka ya kurumlar içerisinde, ya doğrudan kuruluşlara ait olan yasal izinli uygulamalar üzerinden, ya da ilgili müşteri danışma hattından yapılması gerekir.
  • Numara sorgulama sonucunda alınacak olan verilerin unutulmaması için not edilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir.
  • Yasal olarak numara sahibi dışında kalan, örnek olarak hat kullanıcılarının veya abonelikleri kullanmakta olan bireylerin ne sebeple olursa olsun; uzun yıllar boyunca kullanıcı olsalar, birinci veya ikinci dereceden akraba da olsalar, herhangi bir neden olsa dahi numara sorgulayamayacakları unutulmamalıdır.
  • Numara sorgulama yapılırken istenildiği kadar sık sorgulama yapılabildiği bilindiği için alternatif ve doğru olmayan yöntemlere başvurmamaya dikkat edilmelidir.

Belirtilen konulara dikkat edildiği taktirde, ücretsiz olarak numara sorgularken ve sonrasında sorun oluşmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.