1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Türk Sinema Tarihine Damga Vuran Yeşilçam Filmleri - En İyi Yeşilçam Filmleri
Türk Sinema Tarihine Damga Vuran Yeşilçam Filmleri - En İyi Yeşilçam Filmleri

Türk Sinema Tarihine Damga Vuran Yeşilçam Filmleri - En İyi Yeşilçam Filmleri

Türk sinema tarihinde en çok izlenen yeşilçam filmleri, bu listemizde yeniden hayat buldu. En iyi Türk filmleri arasında da yer alan bu filmler; zamanın en çok izlenenleri arasındaydı.

A+A-

 

  1. Hababam Sınıfı (1975) IMDB: 9.5

Yönetmeni Ertem Eğilmez olan Hababam Sınıfı filmi; Rıfat Ilgaz’ın eseri olan Hababam Sınıf’ı romanından uyarlanmıştır. Ölümsüz yapıtın kadrosunda ise Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Adile Naşit gibi değerli isimler yer almıştır. Filmin konusu; Özel Çamlıca Lisesi’ndeki tembel ve haylaz öğrenciler ile yeni müdür muavini Mahmut Hoca arasında geçen hem eğlenceli hem yüreklere dokunan öyküleri anlatmaktadır.

Tür: Komedi

  1. Tosun Paşa (1976) IMDB: 9.1

70’li ve 80’li en popüler filmlerinden olan Tosun Paşa filminin yönetmeni Kartal Tibet’tir. Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar gibi dönemine damga vuran oyuncu kadrosu ve senaryosu ile dikkat çekmektedir. Film; Seferoğulları ve Tellioğulları adlı aileler arasında geçen Yeşil Vadi mücadelesini anlatır. Bir de bu vadiyi ele geçirmek için aileler; Daver Bey’in kızı Leyla’yı almak için kıyasıya bir mücadele başlaması ve olaylara Tosun Paşa’nın dahil olmasıyla olaylar enteresan bir hâl alır.

Tür: Komedi

  1. Süt Kardeşler (1976) IMDB: 9.0

Yeşilçam’ın en beğenilen filmlerinden olan Süt Kardeşler; yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez’in oturduğu klasiklerden biridir. Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Hale Soygazi ve Halit Akçatepe gibi efsane oyuncu kadrosu olan film; Türk sinemasına “Gulyabani” kavramını yerleştiren ilk korku- komedi filmidir. Osmanlı’da bahriyeli olarak askerlik yapan Şaban ve Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ın maceralarını anlatır.

Tür: Komedi

  1. Şaban Oğlu Şaban (1977) IMDB: 8.9

Yeşilçam’ın en komik filmlerinden biri olan Şaban Oğlu Şaban; askerlik zamanlarında birbirleriyle anlaşamayan Şaban ve Ramazan’ın sivil hayatta da karşılaşmalarını, beraber çalgıcılık yapmalarını, sonrasında ise gizli polis olmalarını anlatan, olayların beklenmedik bir hal aldığı filmdir. Ertem Eğilmez klasiklerinden biri olup, kadrosunda Kemal Sunal, Şener Şen ve Halit Akçatepe gibi değerli isimler yer almıştır.

Tür: Komedi

  1. Selvi Boylum Al Yazmalım (1978) IMDB: 8.8

Başrolünü Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin gibi önemli isimlerin paylaştığı film; Yeşilçam’ın en duygusal filmi olarak döneme damga vurmuştur. Kamyon Şoförü İlyas ve Asya’nın yaşadığı aşkı konu alır. İlyas’ın Asya’yı aldatmasıyla, Asya çocukları Samet’i alıp kaçması ve Cemşit adında bir adamla tanışmasıyla işler karışır.

Tür: Dram

  1. Çöpçüler Kralı (1977) IMDB: 8.7

Zabıta memuru Şakir ve mahallenin fakir çöpçüsü Apti, aynı mahallede oturan ve temizlikçilik yapan Hacer’e aşıktır. Kızın ailesi Hacer’i Şakiri verdiği sırada Apti’nin bir gazinoya girip ünlü olmasıyla olaylar değişmektedir. Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve Şener Şen gibi önemli isimlerin bulunduğu kadro; efsane oyunculuk performanslarıyla Yeşilçam’ın unutulmaz filmini canlandırmıştır.

Tür: Komedi, Macera, Dram

  1. Muhsin Bey (1987) IMDB: 8.6

Yönetmen koltuğunda Yavuz Turgul’un oturduğu, Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerden biri de Muhsin Bey’dir. Musikiye düşkün olan Muhsin Bey, 80’li yıllarda İstanbul’da bir plak şirketinin sahibidir. Muhsin Bey köyden kente göç eden Ali Nazik Bey’i şarkıcı yapmak ister. Fakat Muhsin Bey’in sevmediği bir tür olan arabesk şarkı söylemesi, aralarında tezatlık yaşanmasına sebep olur. Başarılı bu yapım Şener Şen ve Uğur Yücel gibi değerli isimleri barındırır.

Tür: Komedi, Macera, Dram

  1. Köyden İndim Şehire (1974) IMDB: 8.4

Ünlü yönetmen Ertem Eğilmez’in filmi olan ve Salak Milyoner filminin devamı olan Köyden İndim Şehire; babalarından vasiyet kalan altınları tarlada bulmaları ve bozdurmak için şehre gitmelerini konu alır. Şehirde Ali Rıza emmiden yardım isterler ama onun da gözü altınlardadır. Kemal Sunal, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Halit Akçatepe, Perran Kutman ve Meral Zeren gibi önemli oyuncular kadroda yer almaktadır.

Tür: Komedi

  1. Yol (1982) IMDB: 8.2

Yönetmen koltuğunda Yılmaz Güney’in oturduğu Yol filmi; Avrupa’da en iyi yabancı film ödülünü kazanmıştır.  Başrolünde Tarık Akan’ın oynadığı bu film, tüm dünyada en çok tanınan Türk filmidir. Hapishanede olan Ali’nin bayram izninde köyüne döndüğünde karısını dövülmüş bir şekilde ahırda bulur ve kendisini aldatan karısını öldürmeye zorlanır. Ali; yine de karısını kurtarmak ister ve karlı ve soğuk bir yolculuğa çıkar.

Tür: Gerilim, Dram

  1. Sakar Şakir (1977) IMDB: 8.1

Yeşilçam’ın en komik filmlerinden biri olan ve başrolünde Kemal Sunal’ın oynadığı Sakar Şakir filminin konusu; Sakarlığıyla tanınan Şakir’in İstanbul’da yaşayan amcasının vefat etmesiyle miras için memleketi Kayseri’den İstanbul’a gelmesini anlatır. İstanbul’da da sakarlıklar yapan Şakir; mirası sahiplenmek için akrabalarıyla mücadele etmektedir.

Tür: Macera, Komedi

  1. Aile Şerefi (1976) IMDB: 8.1

Yeşilçam’ın en duygusal filmlerinden biri olan Aile Şerefi filminin kadrosunda; Münir Özkul, Itır Esen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Mahmut Hekimoğlu, Mahmut Cevher ve Şevket Altuğ yer almaktadır. Filmin karakterlerinden Rıza at arabası ile maden suyu satarak evi geçindirmektedir. Kızı Ayşe ve kocası Zihni, aile reisi Rıza’nın yanına taşınır. Evde Tıp öğrencisi olan büyük oğlan Selim ve ortaokul öğrencisi olan Murat yaşamaktadır. Maddi geçim sıkıntısı yaşayan aile, Murat’a araba çarpması sonucu duygusal olarak yıkılırlar. Ancak yine de aile olmaktan vazgeçmezler

Tür: Dram

  1. Ah Nerede (1975) IMDB: 7.6

Başrollerinde Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu yer alan ve Yeşilçam’a damga vuran filmlerden biri olan Ah Nerede filmi; memleketten okumak amacıyla gelen Murat, Ömer ve Ferit kardeşlerin başından geçen olayları anlatır. Ömer siyasi eylemlere katılır, Murat kumar masalarına takılır, Ferit ise kızların peşinden koşar. Bir süre sonra ise üç kardeş babalarına yakalanır ve cezalarını çekerler. Bu sürede Ferit Zehra ile tanışır ve onu kazanmaya çalışır.

Tür: Komedi, Dram

  1. Sultan (1978) IMDB: 7.6

Başrollerinde Türkan Şoray ve Bulut Aras’ın yer aldığı Sultan filmi, Kartal Tibet’in başarılı eserlerindendir. Filmin konusu; dul ve dört çocuğa sahip olan Sultan’ın minibüs şoförü olan Kemal ile yaşadığı aşkı anlatır. Sultan gecekondu mahallesinde yaşar ve mahalle muhtarının oğlu olan minibüs şoförü Kemal’e karşı derin duygular besler. Ancak Kemal çapkın bir adamdır. Bir süre sonra o da Sultan’a âşık olur. Şener Şen ve Adile Naşit gibi önemli isimlerin de yer aldığı film, Sultan ve Kemal’in mahalle muhtarına karşı durmasıyla devam eder.

Tür: Komedi, Dram

14. Susuz Yaz (1974) IMDB: 7.0

Başrollerini Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve Ulvi Doğan’ın paylaştığı ve Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı Susuz Yaz filmi; Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü kazanır. Ancak ülkemizde bir süre siyasi ve politik mesajlar vermesi nedeniyle yayından kaldırılmıştır. Filmin konusu; Ege’nin bir köyünde yaşayan, birbiri ile anlaşamayan Osman ve Hasan kardeşlerin hayatını anlatır.

Tür: Dram

  1. İstasyon (1977) IMDB: 6.8

Yönetmen koltuğunda Şerif Gören’in oturduğu İstasyon filminin başrollerini Hülya Koçyiğit ve Cüneyt Arkın paylaşır. Filmin konusu; Gırgır Ali (Cüneyt Arkın) ve Yasemin (Hülya Koçyiğit) arasında geçen hikâyeyi anlatır. Gırgır Ali’nin bir arkadaşı Yasemin’i kaçırması için Ali’ye teklifte bulunur. Artık kötü işlerden uzak olduğunu söyleyen Ali, Yasemin’i başkaları kaçırmasın diye işi kabul eder. Bir süre boyunca beraber yaşayan Ali ve Yasemin, zamanla birbirine alışır.

Tür: Komedi, Macera, Dram

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.