1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tüm Çalışanları İlgilendiren Haber! Başvuran Herkes Hakkını Aldı! Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Ücreti ve Daha Fazlası…
Tüm Çalışanları İlgilendiren Haber! Başvuran Herkes Hakkını Aldı! Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Ücreti ve Daha Fazlası…

Tüm Çalışanları İlgilendiren Haber! Başvuran Herkes Hakkını Aldı! Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Ücreti ve Daha Fazlası…

Kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti ve ihbar tazminatı ücretleri ile ilgili karar geldi. Kıdem tazminatı çalışanın 4857 sayılı İş Kanuna göre işten çıkarılması durumunda işveren tarafından çalıştığı süre için ödenen ücrete denir.

A+A-

İşçi çalıştığı her bir yıl için bir aylık maaşı kadar kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Çalışanın bu tazminatı alabilmesi için aynı kurumda en az bir yıl çalışması gerekir. Aynı kuruma farklı fakat başka iş yerleri ya da bölümde çalışması halinde de bu şart geçerli olacaktır.

Yüzlerce çalışana o müjdeli haber geldi. Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Başvuran herkes bu karardan yararlandı. Çalışan işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ve ödenmeyen ücret alacaklarını faizi ile birlikte almaya hak kazandı.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmış olmanız gerekir. Eğer kendi isteğiniz doğrultusunda işten ayrılırsanız kıdem tazminatı almanız mümkün değildir. Fakat evlilik ya da askerlik durumu için işten ayrılmak zorunda iseniz tazminat almaya hak kazanabiliyorsunuz. Ayrıca emeklilik için gerekli olan süreyi tamamlamış ve prim ödemesini yapmış iseniz kendi istediğiniz ile işten ayrılsanız dahi kıdem tazminatı hak kazanabilirsiniz.

Emsal Karar

Beton ve mikser operatörü olarak çalışan 4 arkadaş geçmiş dönem ücretlerinden kesintiler yapıldığını ve işverenin 4 işçi arkadaşı kapı önüne koyduğunu söyledi. İşçiler önce başka bir şehirdeki şantiyede çalışmaya başladılar. Görev yerlerinin keyfi olarak değiştirdiklerini söyleyen 4 işçi istifa etti. Işveren ise devamsızlık tutanağı düzenleyerek 4 işçiyi tazminat dahi vermeden işten çıkardı. Bunun üzerine işçi mahkemesinin yolunu tutan işçi haklarını aradıkları için kapının önüne koyulduğunu öne sürdü. Her gün sabah 07:30 – 23:00-24:00 saatlerine kadar ve bunun yanı sıra cumartesi ve Pazar da çalıştığını dile getirdi.

Davacı işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, hafta içi tatili ücreti ve yıllık izin ücreti ödenmeyen ücret alacaklarının faizi ile birlikte davalı tarafından verilmesi istedi.

Kıdem tazminatı Kimlere Verilir?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek ve bu tazminattan faydalanabilmek için aynı iş yerinde bir yıldan uzun bir süredir çalışmanız gerekir. Eğer işten kendi isteğiniz ile ayrılırsanız kıdem tazminatı almanız mümkün değildir. Fakat erkekler askerlik hizmeti için kadınlar ise evlilik nedeni ile işten ayrılmak durumunda ise kıdem tazminatı alabilirler. Buna ek olarak emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını doldurmuş isen kendi isteğiniz ile işten ayrılsanız dahi kıdem tazminatı alabileceksiniz.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.