1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TESK’ten Maliye Bakanlığı’na Çağrı: Kaçakçılık Vergi Kaybını Artırıyor
TESK’ten Maliye Bakanlığı’na Çağrı: Kaçakçılık Vergi Kaybını Artırıyor

TESK’ten Maliye Bakanlığı’na Çağrı: Kaçakçılık Vergi Kaybını Artırıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve alkolde yapılan ÖTV artışlarının fiyatlara yansıtılmaması gerektiğini belirtti. Palandöken, yüksek fiyatların kaçakçılığı artırarak devletin vergi gelirlerini düşürdüğüne ve halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.

A+A-

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve alkolde yapılan ÖTV artışlarının fiyatlara yansıtılmaması gerektiğini belirtti. Palandöken, yüksek fiyatların kaçakçılığı artırarak devletin vergi gelirlerini düşürdüğüne ve halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.

“Kaçakçılık Vergi Kaybını Artırıyor”

Palandöken, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ÖTV artışlarının özellikle tütün ve alkollü içeceklerde kaçakçılığı tetiklediğini ifade etti. Palandöken, şu sözleri kullandı:

“Sigara ve alkolde yapılacak ÖTV artışları, kaçakçılığı biraz daha artıracak ve devletimizin gelirlerini azaltacak. Fiyatlar zaten çok yüksek, bu nedenle artışların fiyatlara yansıtılmaması gerekiyor.”

Palandöken, tütün mamulleri ve sigaraların yaklaşık yüzde 20’sinin, alkollü içeceklerin ise yıllık 50 milyon litrelik tüketiminin 10 milyon litresinin kaçak yollardan temin edildiğini belirtti.

“Her Gün İnsanlar Hayatını Kaybediyor”

ÖTV artışlarının kaçak üretimi teşvik ettiğini vurgulayan Palandöken, evde yapılan alkol üretimi ve kaçak sigara tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti. Yanlış üretim yöntemleri nedeniyle birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini veya kalıcı sağlık sorunları yaşadığını belirten Palandöken, bu durumun toplum sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu söyledi.

Sigaraya 6, Alkole 2 Kez Zam Yapıldı

Palandöken, 2024 yılında sigaraya 6, alkollü içeceklere ise 2 kez zam yapıldığını ve bu artışların fiyatları astronomik seviyelere çıkardığını kaydetti. Artan fiyatların vatandaşları kaçak tütün ve evde üretilen alkol gibi tehlikeli alternatiflere yönlendirdiğini belirtti.

“ÖTV Artışları Enflasyonu Tetikliyor”

ÖTV zamlarının enflasyon üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Palandöken, bu durumun ekonomide daha büyük sorunlara yol açacağını dile getirdi. Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunan Palandöken, şu önerilerde bulundu:

  • ÖTV artışlarının fiyatlara yansıtılmaması için önlemler alınmalı.
  • Kaçakçılık ve korsan üretimle mücadeleye yönelik denetimler artırılmalı.
  • Halkın güvenilir ürünler kullanması için bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmeli.

“Ucuzluğa Aldanmayın” Uyarısı

Palandöken, bandrolsüz veya güvenilir olmayan noktalardan alınan ürünlerin hayati tehlike oluşturduğunu hatırlattı. Vatandaşlara, özellikle düşük fiyatlara aldanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, korsan ticaretin ülke ekonomisine ve toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

TESK Başkanı, kaçakçılığın önlenmesi ve sağlıklı bir ekonomi için ÖTV politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.