1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Telegram kullananlar dikkat! Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz… Telegram ne kadar güvenilir?
Telegram kullananlar dikkat! Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz… Telegram ne kadar güvenilir?

Telegram kullananlar dikkat! Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz… Telegram ne kadar güvenilir?

Son zamanlarda ön plana çıkan sohbet uygulamalarındaki veri gizliliği sorunu, birçok insanın WhatsApp dışındaki sohbet uygulamalarına geçiş yapmasına neden oldu. Uzmanlar, WhatsApp’tan Telegram’a geçiş yapanlar için çeşitli uyarılarda bulundu. Peki uzmanların uyarıları neler?

A+A-

WhatsApp uygulaması ile ilgili veri gizliliği sorunu, birçok insanın farklı sohbet uygulamaları ile ilgili araştırma yapmalarına neden oldu. Son zamanlarda Telegram kullanımı konusunda bir artış yaşanması, uzmanların konuya eğilmeleri ve konu ile ilgili çeşitli açıklamalar yapmalarına neden oldu. Uzmanların açıklamaları, uçtan uca şifreleme yapmayan Telegram uygulamasının kullanılmamasına yönelik.

WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesi

Son günlerde ülke gündemini meşgul eden konulardan bir tanesi WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi. Birçok insanın kullandığı ve video görüşmeleri; belge, fotoğraf gönderimi vb. seçeneklere sahip olan WhatsApp, insanların vazgeçemediği sohbet uygulamalarından bir tanesi. Fakat WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesi, insanların tedirgin olmalarına ve bu uygulamayı kullanmak istememelerine neden oluyor. Bilindiği üzere WhatsApp, bir Facebook kuruluşu. Uygulama dahilinde gizlilik sözleşmesinde değişiklik olduğu ve bu değişikliklerin kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağı belirtildi. Bu durum, insanların toplu halde farklı sohbet uygulamalarına geçiş yapmasına neden oluyor.

Uzmanların konu ile ilgili çeşitli yorumları bulunuyor. Bu yorumlara göre zaten akıllı telefonlara indirilen birçok uygulama, kullanıcıdan çeşitli izinler istiyor. Bu ise izin verilen alanla ilgili kişisel verilere ulaşılmasına neden oluyor. Uzmanlar, Facebook ve Google vb. firmaların verilerden para kazandığını ifade ediyor. Ayrıca günlük mesajlaşma uygulamalarının kullanımı esnasında çok fazla veri paylaşıldığını ifade eden uzmanlar, bu konuda uygulamalarda bir evrimleşme yaşadığını bildiriyor. WhatsApp’ın da bu uygulamalardan bir tanesi olduğu ve iş hayatındaki mesajlaşmalarda şifreleme yapılmasını ve veri paylaşımının arttırılmasını planladığı bildiriliyor.

Uzmanların ifadelerine göre Facebook’ta da kişisel verilerimizi paylaşıyoruz. Fakat bu verilerin ne kadar kullanılacağı bilinmediği için bu bir sorun oluyor. Yeni gizlilik sözleşmesi ile birlikte Facebook’un yeni ticari gizlilik sözleşmelerinden yararlanabileceği uzmanlar tarafından belirtilen hususlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Telegram Uygulaması Güvenilir mi?

WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesi sonrasında insanların geçtiği sohbet uygulamalarından bir tanesi olan Telegram, güvenirlik bakımından uzmanlar tarafından inceleniyor. Birçok insan Telegram uygulamasına geçiş yapıyor fakat bu uygulama ne kadar güvenilir?

Uzmanlar Telegram’ın kapalı kaynak kodlu olduğunu, bu nedenle kullanıcılardan hangi verilerin alındığının bilinmediğini belirtiyor. Güvenli bir ortamda iletişim kurmak isteyen kişilerin Telegram uygulamasından uzak durması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu uygulamada kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme olmadığını, uygulama üzerindeki konuşmaların okunabildiğini belirtiyor.

Güvenirlik problemi olan Telegram uygulaması yerine Signal uygulamasının kullanılabileceği, uzmanların üzerinde durduğu konulardan bir tanesi. Kullanılabilirlik ve güvenlik açısından en dengeli olan uygulamanın Signal olduğu, bu nedenle WhatsApp’tan çıkan kişilerin Signal’i kullanabileceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.