1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. TBMM 2. EYT’yi onayladı: Yaş ve prim indirimi başlıyor! 1.3 milyona erken emeklilik haberi duyuruldu!
TBMM 2. EYT’yi onayladı: Yaş ve prim indirimi başlıyor! 1.3 milyona erken emeklilik haberi duyuruldu!

TBMM 2. EYT’yi onayladı: Yaş ve prim indirimi başlıyor! 1.3 milyona erken emeklilik haberi duyuruldu!

TBMM’den 2. EYT müjdesi geldi. Prim ve yaş indirimiyle 1 milyon 300 bin vatandaşa erken emeklilik kapıları açıldı. İşte prim ve yaş indirimiyle erken emeklilik detayları haberimizde…

A+A-

TBMM’den 2. EYT müjdesi geldi. Prim ve yaş indirimiyle 1 milyon 300 bin vatandaşa erken emeklilik kapıları açıldı. İşte prim ve yaş indirimiyle erken emeklilik detayları haberimizde…

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) geçtiğimiz sene yürürlüğe kondu. EYT kapsamına giremeyenlere ise Meclis’ten ikinci bir karar geldi. TBMM’nin (Türkiye Büyük Millet Meclisi) aldığı karar doğrultusunda ise 1 milyon 300 bin vatandaş emeklilik haklarına kavuşacak. 2. EYT yasasıyla vatandaşlar prim ve yaş indirimi hakkından faydalanabilecek. EYT dışında kalarak mağdur olan vatandaşlar için bu haberle umut ışığı yandı. İşte EYT mağduru olanlara Meclis’ten çıkan müjdenin detayları haberimizde…

PRİM İNDİRİMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

EYT’nin yürürlüğe konmasının ardından dışarıda kalan Bağ-Kur’lu vatandaşlar için bir yasa tasarı üzerine çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl başlayan çalışma Meclis tarafından onay aldı. Çalışmanın sonuçlandırılarak Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe konması bekleniyor. Bağ-Kur prim indiriminin yürürlüğe konmasıyla beraber 5 yıl erken emeklilikle EYT kapsamına giren ancak prime takılan 1 milyondan fazla vatandaş haklarını alabilecek.

1800 GÜN PRİM İNDİRİMİ

4B sigorta türünde  olan vatandaşlar bekledikleri emeklilik haklarını elde edecek. Bu doğrultuda 1800 gün indirimle 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi yapılmış olan vatandaşlar yaş sınırına takılmayacak. 9000 gün yerine 7200 güne inen prim sayısıyla 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arası sigortalılar da emekli olabilecek. Ancak bu tarih aralığında Bağ-Kur sigortası başlayan kadınlar 58 yaşında, erkekler de 60 yaşında emekli olacak. Yaş şartı kademeli olarak sigorta girişine göre değişecek.


PRİM İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama doğrultusunda prim indirimi ilk etapta 4B (Bağ-Kur) sigorta türünde uygulanacak. Bağ-Kur’lu vatandaşlar içinde ise ilk etapta küçük esnaf prim indiriminden faydalanabilecek. Prim indirimi mahalle bakkalı, kasap, terzi, berber, ayakkabı tamircisi, manav ve benzeri küçük esnaf için sağlanacak. İlerleyen zamanlarda ise tüm Bağ-Kur’lular için geçerli olup olmayacağına dairse bir açıklama bulunmuyor.

BAĞ-KUR’LU KADIN VE ERKEKLERDE EMEKLİLİK ŞARTLARI

Kadın çalışanlar için 2008 yılından sonra sigorta girişi yapılmışsa 7100 gün prim günüyle 58 yaşında emekli olunuyor. 1999 ile 2008 yılları arasında işe başlayan kadınlar içinse 7000 günle 58 yaşında emeklilik hakkı veriliyor. Eğer 1999 – 1998 arası sigorta başladıysa kadınlar 56 yaşında 5975 prim günüyle emekli oluyor.

Erkek çalışanlar içinse 2008 sonrasında sigorta başlaması durumunda 60 yaşında 7100 primle emeklilik hakkı veriliyor. Eğer 1999 – 2008 arasında başlamış ise 7000 günle 60 yaşında emeklilik haklarını alabiliyorlar. 1998 – 1999 arasında sigortası yapılmış Bağ-Kur’lu erkek çalışanlar 5975 prim günüyle 58 yaşında emekli oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.