1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Taşeronlara Çifte Zam Müjdesi Geldi! 4D’li Taşeronları Sevindirecek Haber TİS’den…
Taşeronlara Çifte Zam Müjdesi Geldi! 4D’li Taşeronları Sevindirecek Haber TİS’den…

Taşeronlara Çifte Zam Müjdesi Geldi! 4D’li Taşeronları Sevindirecek Haber TİS’den…

4Dli olan taşeronlar adına yüzdelik dilim ile gelen asgari ücret ve ek zam olayları için görev tanımı, tayin hakları adına yeni gelişmeler her geçen gün devam ediyor. Maaşlar üzerinde yer alacak işçiler adına zam yapılması adına merak edilen oranlar nelerdir? Bu konuda yapılan açıklamalarda işte merak edilen tüm detaylar...

A+A-

4Dli olan taşeronlar adına yüzdelik dilim ile gelen asgari ücret ve ek zam olayları için görev tanımı, tayin hakları adına yeni gelişmeler her geçen gün devam ediyor. Maaşlar üzerinde yer alacak işçiler adına zam yapılması adına merak edilen oranlar nelerdir? Zira çalışma bakanlığı içerisinde yüzdelik dilimler ile alakalı olarak neler yapılacak?

TİS İle çifte zam uygulaması gelecek mi?

Taşeron olarak yer alan işçiler adına 2020 yılı içerisinde TİS görüşmeleri sırasında maaş zammı bekleniyor. Bu anlarda ise taşeron işçiler adına belli bir oran ile zam yapılması da beklenecek. Gelecek yıllık yüzde on beşlik zam konusunda net durumlar belli değil.

Çalışma bakanlığı 2020 TİS görüşmeleri sırasında sunulmaya devam edilen taşeron işçi maaş zammı

2020 yılında maaş zam oranları yüzde 10 ile 12.5 oranları ile değişiklik gösteriyor. Bu durumlar yüzde 17.5 ve 20 arasında zam teklifliği ile devam edilecek.

Çalışma bakanlığından taşeron işçilere ek zam konusunda 4D statü durumlarına kadar alındı. Şu an birçok taşeron işçiler için maaş düzenlemesi getirildi. 2019 ve 2020 yılları içerisinde başlatılan mahkemeler içerisinde bu konu ile ilgili birçok karar alındı. Düzenleme yapılması adına gidildi. Şu an kararlar arasında yer alan bazı sendikalar için umut ışıkları doldu. Yürütülmeye devam edilen çalışmaların da dosyaya alınması bekleniyor. TİS ile el ele alınması adına beklentiler yer alıyor.

Taşeron işçiler için gelen 2020 TİS görüşmeleri yüzdelik dilim düzenlenmesi

Asgari ücret ile kadroya alınmış olan işçiler tekrar kadroya geçmeden önce aldıkları maaşlara yükseltildi. Şu an yüzdelik dilim ile alakalı olarak bazı işçiler adına taleplerin mahkemeler içerisinde haklı yer almaları ile beraber tüm işçiler için dava alınacaklarına dair ifadelerde yer alındı.

TİS görüşmeleri ne zamana ertelendi?

Korona virüs salgınlarının gelmesi ile beraber resmi gazete içerisinde yayınlanmış olan karar sözleşmesi içerisinde mayıs - haziran - temmuz ayı için birkaç bölüm iş sözleşmesine yapılması yakalanmıştı. TİS görüşmeleri adına ağustos ayı da ön planda yer alıyor. Geçen sene ağustos ayı içerisinde gerçekleşmişti.

Taşeron işçiler için ilk talep geldi

Kamuda çalışma hayatına devam eden ortalama olarak 900 bin kamu işçisi adına süreçlerin nasıl şekillenecek olduğu da merak ediliyor. Hak İş Sendikası Başkanı Mahmut Arslan ise bu anlarda kadroya alınan ve 4D statü geçirilmesi ile iptal edilmesi adına yer alındı. Bu anlarda; "Biz kanun zoruyla bir işçinin, bir başka sendikanın üyesi olması zorlamasını kabul edemeyiz. Sendikal örgütlülük, sendikal özgürlükle ancak söz konusu olabilir. Bu örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelin kaldırılmasını istiyoruz." sözlerine yer verdi.

2020 TİS görüşmeleri ile taşeron işçi düzenlemesi adına beklenen konular

  • 2020 yılında yapılacak zam oranlarının enflasyon üstünde belirlenmesi
  • Şartlı ya da şartsız olarak gören taşeron işçi için tayin hakları
  • Bayram - eğitim adına gelen ödemelerde tutarın yükseltilmesi
  • Yüzdelik dilim adına gelen düzenleme maaşları için belirleme
  • Taşeronlar için görev tanımlarının tekrar yapılması

Taşeron işçiler için 2020 yılı tayin hakları

Kamu ve belediyelerde meydana gelen taşeronlar için merak ile beklenen tayin hakları konusu için bazı çözüm önerileri de konuşulmaya devam ediyor. Bu anlarda işçiler için kendi durumlarına göre yapılacak bazı haklar olacak ya da olmayacağı konusunda ifadelere yer veriliyor. Bu anda belirli maddeler mevcut;

  • Kamu ve belediye içerisinde çalışmaya devam eden taşeronlar için koşul ya da şart olmadan gelen tayin hakları
  • Kamuda eşi olan kişiler için aile birliği sağlamak adına tayin hakkı gelmesi
  • Yalnızca kurum içinde ya da il içinde tayin haklarının verilmesi konusu için belirli adımlar atılacak olması

konularında yer veriliyor. Fakat farklı çözüm önerilerine göre daha resmi bir açıklama yapılmadı. Bu anlarda sadece değerlendirme olacak mı olmayacak mı esas sonuçlar adına 2020 yılı Toplu İş Sözleşme kapsamı içerisinde ele alınması gerçekleşecek. 2020 toplu iş sözleşmesi adına ise Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı adına yapılacak toplantılar da yapılacak. Bu toplantıların ise yaz ayları içerisinde yapılacak olması beklense bile resmi gazete içerisinde yayınlanması gerçekleştirilen toplu sözleşme üç aylık süreç ile ertelenmiş de oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.