1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Taşeron ve 4/D’liler için kritik günler… Taşeron zammında son durum ne?
Taşeron ve 4/D’liler için kritik günler… Taşeron zammında son durum ne?

Taşeron ve 4/D’liler için kritik günler… Taşeron zammında son durum ne?

Taşeron ve taşeron iş hayatından 4D sürekli işçi kadrosuna geçmiş vatandaşların son süreçler içerisinde en çok merak ettiği konulardan bir tanesi imzalanması beklenen TİS oluyor. TİS ile vatandaşlar maaşlarına ne kadar zam gelecek diye büyük merak ile bekliyor. Bir yandan da tayin ve sosyal haklarının nasıl şekil alacağı merak edilen konulardan bir tanesi Gelecek mi gelmeyecek mi diye araştırmalar

A+A-

Toplu iş sözleşmesi adına sayılı günler kalması merak uyandırmasına etki etti. Pandemi süreci içerisinde yapılması planlanan iş sözleşmesi üç ay boyunca ertelenmişti. Ağustos ayı içerisinde erteleme her ne kadar son bulsa bile yeni bur erteleme ile beklemeye alındı. Şuan vatandaşlar tarafından 31 Ekim tarihinde yapılması da bekleniyor. Bu tarih içerisinde ise işçilerin TİS anlaşmaları sona erecek ve yeni bir anlaşma yapılması gerekecek. Yeni TİS adına ise işçi sendikaları ile beraber devlet masaya oturarak ortak bir karar verecek. Bu toplantının ardından alınan karar ile taşeronlar ve 4D sürekli işçilerin sosyal ve mali hakların ne durumda olacağı belirlenmiş olacak.

2020 yılında taşeron ve 4D sürekli işçiler adına yapılacak zam oranı ne olacak?

4D ve taşeron işçileri şuan devletten maaş ve sosyal haklarının iyileştirilmesi adına beklentide yerini alıyor. 2017 yılının başından itibaren toplam yıl içerisinde 2 defa olmak şartı ile yüzde dört oranı ile zam alan işçiler ise enflasyon oranlarının karşısında adeta yenik düşmüş durumda. 4d sürekli işçileri tarafından merak edilen konulardan bir diğeri de gerçekten hak ediyor oldukları yüzde dilimler maaşlarına eklenecek mi eklenmeyecek mi oluyor. Bazı ilçeler içerisinde ise yüzdelik olan dilimler ile alakalı olarak alınan kararlar karşısında ise davalar açılmış ve karar ise işçilerin lehine alınarak geriye dönük bir şekilde ödemelerin yapılması sağlanmıştı. Eğer yine işçilerin maaşlarına ek olarak yüzdelik dilim eklemesi yapılır ise aldıkları asgari ücret yüzdeliği ile mevcut maaşlar üzerinden meydana gelecek.

Çalışma Bakanlığı'nın çalışma zam oranı

Taşeron ve sürekli işçiler adına henüz ne yetkili olan sendikalardan ne de Çalışma Bakanlığı'ndan zam oran talebi ya da teklifi bile gündeme gelmedi. Bu kapsam içerisinde ise zam oranları adına ilişkin olarak yer alan değerlendirmeler de mevcut. Değerlendirme sırasında ise yüzde on üzerinde meydana gelen enflasyon oranı ise yüzde on beş bandı ile olursa asgari ücret maaş zam oranı uygulanıyor. Taşeron işçiler için ise genellik ile meydana gelen değerlendirmeler yüzde on üzerinden daha yukarı bir zam oranı ile yapılsa da yüzde on beş oranına daha çok vurgu yapılıyor. Fakat taşeron işçiler adına ise uzun zamandır yüzde dört zam almalarından ötürü de bu oranların daha çok artması ve artabilecek olması da yapılan değerlendirmeler arasında.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.