1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Taşeron İşçilerin Yıllardır Beklediği Müjde Geldi! Tayyip Erdoğan Destekledi, Karar Uygulandı!
Taşeron İşçilerin Yıllardır Beklediği Müjde Geldi! Tayyip Erdoğan Destekledi, Karar Uygulandı!

Taşeron İşçilerin Yıllardır Beklediği Müjde Geldi! Tayyip Erdoğan Destekledi, Karar Uygulandı!

1 milyon taşeron işçi artık ikinci baharını yaşamak istiyordu ve o ikinci bahar geldi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından gelen destek ile beraber taşeron işçiler için yeni dönem başlıyor. Toplu iş sözleşmesi ile merak edilen detaylar geldi.

A+A-

TİS sözleşmeleri ne zaman olacak?

Belediyeler içerisinde temmuz ayı itibari ile uygulamaya giren sendika değişimleri kamu kurumlarında da 1 kasım itibari ile gerçekleşecek. Taşeron olarak çalışma hayatına devam eden işçiler ücret artışını belirlenecek olmasının yanı sıra birçok özlük haklarını da elde edecekler. Merkezi idareler içerisinde kamuya geçmeye hak kazanmış taşeron işçiler için, kendi iş yerlerinde de geçerli olacak toplu iş sözleşmesi hükümleri için 31 ekim 2020 tarihinden sonra uygulama kararı geldi.

Herkes kendi iş kollarında tescil edilecek.

Tek iş yerinde tek sendika uygulamasından sonra tam 700 bin üyesi olan Hak - iş, 200 binin de üzerinde olan vatandaşların başka sendikalara geçmesi sağlanacak. Hak - iş sendika başkanı Mahmut Arslan; taşeron işçilerin de artık kamuya alınması ile beraber bu anlarda verilen desteklere dikkatleri çekerek bir açıklamada bulundu. Bu anlarda '' kendileri tarafından örgütlendiğini - sendikal hakların kazandırılmasının sağlandığını - toplu sözleşmeler için hak kazandıklarını - kanun zoru ile başka sendikalara geçirilmelerinin sağlandığını - sorunların düzeltilmesi gerektiği'' hakkında sözleri ile dikkatleri çekti.

Her iş yeri içerisinde vatandaşların kendi alanlarında çalışmaya devam ederken iş kolları üzerinde sendikalara üye olmalarını önerdiklerine dikkatleri çekerken iki hafta öncesinde Cumhurbaşkanı ile konu hakkında görüştüğünü - kamu toplu sözleşmelerinin de konfederasyonlar ile beraber yürütülecek olmasından dolayı bir sorun olmayacağını da aktardı.

Toplu sözleşmeye dahil olacaklar

Taşeron hayatından kadroya geçmiş olan çalışanlar için gelen süreç 2017 sonunda gelen 696 sayılı kanun hükmü içerisinde yer alan kararname ile başladı. Kararname içerisine göre kamu idarelerinin yanı sıra belediye ve bunlara bağlı olarak yer alan alt kuruluşlardaki alt iş verenlerin işçileri kadro hayatına geçirildi. Fakat toplu sözleşme ve sendika süreçleri için de kademeli olarak bir geçişin ön görüldüğüne dikkatleri çekti.

Merkezi idareler içerisinde kamu hayatına geçen işçiler için kendi iş yerlerinde geçerli olacak toplu iş sözleşmelerine ait hükümlerin 31 ekim 2020 tarihinden sonra uygulamaya geçecek olduğunun haberini verdi. Yerel idareler içerisinde geçiş durumları da temmuz ayında başladı ve geçiş dönemleri içerisinde taşeron hayatından kadroya geçmiş çalışanlar için de maaşlarında yıllık bazlı olarak 4 + 4 artış gösterecek sözleşmenin uygulanması sağlandı.

Geriye dönük incelemelere yer verilmemeli

Yapmış olduğu açıklama sırasında kısa çalışma uygulamalarının salgın dönemleri içerisinde işletmeler üzerinde yaptığı etkinin yanı sıra işçilerin gelire kavuşmasında denetimsiz olarak beyannameler üzerinden bağlandığını aktardı. Gelinen son noktada ise geriye dönük olan incelemelerin devam ettiğini - bazı işletme ve işçilerin de kısa çalışmadan bu süreçlerde yararlanamadıkları konusunda belirlemeler meydana gelirse iade talepleri için de gündemde yerini alabileceğine dair dikkatleri çekti. Fakat bu durum karşısında işletmelerin büyük sorun ile karşılaşabileceklerine de dikkatleri çekti.

Güvenceli esnekliğe dikkat etmek gerek

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Selçuk; yeni sürüm ile gelen istihdam paketi içerisinde yer alan esnek çalışma sistemini değerlendirdiği sırada açıklamaları dikkatleri çekti. Bu konuda destek verdiğini aktardı. Z kuşağı kısmı çalışma için sıcak yaklaşımlar sergilediğini kadınların da bu konuda istekli olabileceklerini - fakat buna rağmen bütüncül yaklaşımlar ile değerlendirmelerin gerektiğini -kıdemler de dahil olmak üzere tüm hakların korunması gerektiğine - hak kayıplarının yol açmaması gerektiğine değindi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler