1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Taşeron İşçiler Aylardır Bekliyordu, Açıklama Hükümetten Geldi… 4D’li Çalışanlar İçin Son Dakika Açıklaması….
Taşeron İşçiler Aylardır Bekliyordu, Açıklama Hükümetten Geldi… 4D’li Çalışanlar İçin Son Dakika Açıklaması….

Taşeron İşçiler Aylardır Bekliyordu, Açıklama Hükümetten Geldi… 4D’li Çalışanlar İçin Son Dakika Açıklaması….

4D taşeron işçiler için hükümetten son dakika açıklamaları geldi. 900 bin üzerinde 4D taşeron işçiyi ilgilendiren haber toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri sırasında mali ve sosyal haklarını almalarına yardımcı olacaklar. Toplu iş sözleşmeleri için yapılacak yeni düzenlemeler ile hayata da geçecek.

A+A-

TİS görüşmelerinin en zirvede olan maaş zamlarından görev tanımlarına yüzdelik dilimlerden tayin haklarına ve ek ödemelere kadar ikramiye promosyon artışlarının olması büyük bir merak ile bekleniyor. Bakanlık tarafından 4D taşeron işçiler için açıklanan resmi bir yazıda 696 sayılı kanun hükmündeki kararname ile beraber kadrolu hayata geçen 4D taşeron işçiler statüsü ile çalışanlar için nöbet ücretlerinin de verilecek olduğuna dair görüş yazıları yayına alındı.

Bir yandan da kamu kurum ve kuruluşları içerisinde olan çeşitli birimlerden bir milyona yakın olarak yer alan işçiler çalışma hayatına devam ediyor. Devlet birimlerindeki her alanda yer alan 4D taşeron işçiler için 2020 yılında yeni bir dönem başlaması da 1 kasım ile olacak.

4D taşeron işçilerden kadrolu yaşama geçenler için beklenen açıklama da geldi. Nöbete kalan işçiler için ek ödeme yapılacağına dair yollar açıldı. 1 kasım itibari ile yeni döneme geçilecek olmasının yanı sıra çalışma bakanlığından ne kadar zamlar geleceğine dair de teklif oranları merak ediliyor.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığına bağlı olarak çalışma hayatını sürdüren strateji geliştirme bakanlığı ile 7 eylül itibari ile merak edilen görüş yayına alındı. 2017 / 5 sayılı nöbet genelgesine göre de atıflar ile işçi statüleri ile yer alan personeller için de nöbet ücretlerinin ödenme ihtimalleri aktarıldı.

İşte merak edilen o yazı detayları…

İl müdürlüklerine bağlı olarak 24 saat boyunca istihdam eden hizmetleri le yatılı olarak bulunan kuruluşlar içindeki 4D taşeron işçiler arasından sürekli kadrosunda çalışanlar için nöbetlerin de bunlara dahil edilip ücret ödenecek mi ödenmeyecek mi gibi konularda bakanlık görüşleri isteniyor. Yazı genelinde 4D taşeron işçilerin tayin haklarından – ek ödemelerindeki artışlara – görev tanımlarından maaşlarına gelecek zam oranlarına kadar her şeyin belirlenmesi talep ediliyor. Yazının asıl amacında sadece 4D taşeron işçilerin hem maddi hem de sosyal haklarda olan haklarını koruyabilmek için çalışmaları nitelendirdiler.

Maaş düzenlemeleri nasıl olacak?

900 binin üzerinde bulunan 4D taşeron işçiler için beklenen düzenlemenin ardından seyyanen maaş zamlarının gelmesi de bekleniyor. Enflasyon oranları altında bir hayli ezilen maaşlar için de en az 4D taşeron işçiler için bin TL zam bekleniyor.

Maaşlara gelecek zam oranları…

4D taşeron işçiler için maaşlara gelecek zam oranları 2020 yılının en büyük beklentilerinden bir tanesi oluyor. Uzun bir süredir her altı aylık zaman dilimlerinde yüzde 4 olacak şekilde yılda 4 + 4 şeklinde maaşlarına zam alıyorlardı. Fakat maaşların enflasyon oranlarının bir hayli altında kalmasından dolayı vatandaşlar 2021 yılı içinde maaşlarına gelecek en düşük zam oranı olarak da 8,5 üzerinde durulduğu biliniyor. En yüksek oran olarak da yüzde 15 olabileceği gibi yüzde 17,5 olma ihtimalleri de sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor.

4D taşeron işçiler bir süre daha bekleyebilir…

Devlet birimlerinin birçok kademesinde iş hayatına devam eden 4D taşeron işçiler için 2020 yılının ikinci yarısında adeta toplu sözleşmeler için baya uzun süre bekleyerek geçirmek zorunda kaldılar. Her ne kadar 31 ekim tarihi ile iş kollarında değişmeler meydana gelecek olsa bile ekim ayından daha sonra iş sözleşmelerinin başlaması da bekleniyor. 4D taşeron işçiler tarafından her ne kadar belirli bir sürede durumların tamamlanması isteniyor ve yeni kararların açıklanması için beklemeler devam ederken yeni bir açıklama da geldi.

2020 TİS başlıkları

4D taşeron işçiler için 2020 TİS görüşmeleri sırasında hem mali hem de sosyal haklar üzerinde düzenlemeler olacak. Bu süreçlerde gelecek olan yeni düzenlemeler ile hayata geçmeleri de mümkün olacak. TİS görüşme zirvelerinde ise ilk sıralarda;

  1. maaş zamları
  2. görev tanımları
  3. maaşların oranları
  4. yüzdelik dilimler
  5. tayin hakları
  6. ek ödemeler yerini alacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.