1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. taşeron işçi: Maaş zammı, yüzdelik dilim, ikramiye ve yeni toplu sözleşme tarihi
taşeron işçi: Maaş zammı, yüzdelik dilim, ikramiye ve yeni toplu sözleşme tarihi

taşeron işçi: Maaş zammı, yüzdelik dilim, ikramiye ve yeni toplu sözleşme tarihi

4D'li taşeron işçi: 2020 yılı taşeronda yeni toplu sözleşme tarihi milyonlarca işçi tarafından yakından takip ediliyor. Bu bağlamda işçiler ise maaş e yüzdelik dilimler öncelikli olmak üzere sosyal haklarının iyileştirilmesini istiyor.

A+A-

Taşeron ve kadroya geçen işçiler için 2020 yılında toplu sözleşme. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışmakta olan taşeron işçiler , kamuda daimi işçi statüsüne alındı. İşçiler kadroya alındı ama maaş zamları ile diğer hakları, kadro öncesi imzalanan YHK kararına bağlı kaldı.

4D'li taşeron işçi: Taşeron işçiler ile kadroya geçen taşeron işçileri ilgilendiren açıklama. Belediyeler ve kamu kurumlarında hala taşeron işçi olarak çalışan personeller ve KHK ile kadroya alınan personeller için imzalanacak yeni toplu sözleşme için tarih verildi. Belediyelerde çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri 30 Haziran 2020 günü, diğer kurumlarda çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri ise 31 Ekim 2020 günü sona erecek. Toplu sözleşmeler sona ermeden önce görüşmeler başlayacak ve işçilerin 2021 yılında geçerli olacak toplu sözleşmeleri imzalanacak. Görüşmelerin Mayıs ayında başlaması bekleniyor.

İŞÇİLER YENİ SÖZLEŞME İSTİYORDU

Kadro öncesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından yapılan sözleşmeye bağlı olan taşeron işçiler , kadroya geçtikten sonra bu hükümlere göre sosyal haklardan ve maaş zammından faydalandı.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA ZAM VE KADRO HABERLERİ 2020 YILINDA YENİ SÖZLEŞME

Belediyelerde çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri 30 Haziran 2020 günü, dğer kurumlarda çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri ise 31 Ekim 2020 günü sona erecek. Toplu sözleşmeler sona ermeden önce görüşmeler başlayacak ve işçilerin 2021 yılında geçerli olacak toplu sözleşmeleri imzalanacak. Görüşmelerin Mayıs ayında başlaması bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİSİNE EK ÖDEME MÜJDESİ

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesin'den geldi.

Binlerce çalışanın maaşı yeniden hesaplanacak. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti. Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ücretlerde oluşabilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye vb. bir çok konuda mali ve sosyal haklar yönünden eksikliği ortaya çıkmış, kadroya geçen işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti.

KAMU İŞÇİLERİNE DE ENFLASYON FARKI VAR

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü. Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum