1. HABERLER

  2. KONUT

  3. Tapu'da Yeni Uygulama Geliyor! Bu Değişiklik Tüm Vatandaşları Etkileceyek…
Tapu'da Yeni Uygulama Geliyor! Bu Değişiklik Tüm Vatandaşları Etkileceyek…

Tapu'da Yeni Uygulama Geliyor! Bu Değişiklik Tüm Vatandaşları Etkileceyek…

Tapu konusunda pek çok insanı ilgilendiren haber geldi! Bu gelişme ile tapuda bir dönem sona ererken, aynı zamanda protokol da imzalanmış oldu. Atılan adım sayesinde gayrimenkul alıp satarken yaşanan olumsuzluklar da giderilmiş olacak. Tapuda yeni uygulama ile ilgili tüm detaylar haberimizde….

A+A-

Tapuda yaşanan hırsızlık ve dolandırıcılık risklerini giderecek uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Bu uygulamalar sayesinde alıcı ve satıcı güvenli bir ortamda buluşmuş oluyor. 2015'ten itibaren kullanılan Taputakas'ın ardı sıra Emlak Katılım da "Tapu Güvenilir Hesap" sistemi uygulanmaya başladı.

Tapuda Dolandırıcılara Dikkat Edilmeli!

Arsa, dükkan ve ev alıp satarken oldukça dikkat edilmeli ve kötü niyetli kişilerden uzak durulmalı. Bu tarz güvenilir olmayan insanlarla alışveriş yapmanız halinde paranızdan olmanız oldukça mümkün. Pek çok insan, ev alıp satarken ya da farklı gayrimenkul alışverişleri esnasında, çeşitli dolandırıcılar ile karşılaşabiliyor. Bu durumda paralarını kaybeden insanlar, maddi anlamda oldukça zorluk yaşıyorlar. Sizlerde tapu dairesinden çıkarken veya farklı bir durumda dolandırıcıların ya da hırsızların hedefi olabilirsiniz.  Bu konudaki sorunların giderilebilmesi amacı ile çeşitli uygulamalar hayata geçiriliyor.

Eş Zamanlı Devir Uygulaması

Hayata geçirilen uygulamalardan bir tanesi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbankişbirliği sayesinde oluşturulan Taputakas Sistem olmakta. Bu yöntem, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirilmesi esnasında alıcı ve satıcının karşı karşıya kaldığı sorunların önlenmesini amaçlamakta. Bu sistemde gayrimenkul ile satış bedeli olan nakit, eş zamanlı bir şekilde el değiştiriyor. Bu şekilde nakit taşıma riski de ortadan kalkmış oluyor. Taputakas Sistemi ile birlikte hırsızlık ve sahtecilik olaylarına karşı koruma sağlanmış oluyor.

Vergi de Ödenebilmekte

Emlak Katılım, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile imzalamış olduğu protokol sayesinde tapu alım satımının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Güvenliğin sağlanmasına sebep olan uygulama ise "Tapu Güvenilir Hesap" uygulaması. Bu uygulama, Türkiye ve yurt dışında ikamet etmekte olan kişilerin alım-satım işlemlerinde güvenli bir şekilde ödemelerini tamamlamalarını sağlıyor. Böylece vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi de sağlanıyor.

Taputakas Ne Şekilde İşliyor?

Tapu ödeme numarası internet üzerinden alınabilirken; aynı zamanda tapu binalarından da temin edilebilir. Satıcı, gerekli bilgileri ve e-ödeme numarasını sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulmuş bulunan yeni kod, alıcıya iletiliyor. Alıcı, bu iki kodu sisteme girdikten sonra gayrimenkul bedelini Takasbank'ın hesabına yatırıyor. Tapu dairesinden tescil işlemi yapıldıktan hemen sonra gayrimenkul bedeli Takasbank tarafından satıcıya gönderilmekte. Satış işlemi iptal edilirse eğer, Takasbak'a gönderilmiş olan para iade ediliyor. Peki güvenilir hesap nasıl kullanılır?

Güvenilir Hesabın Kullanılma Şekli

Satıcı ve alıcı taraflar için Emlak Katılım bünyesinde hesaplar açılıyor. Her iki taraf da taşınmazın tapu devri için tapu müdürlüklerine başvuruyor. Müdürlük, döner sermaye ve tapu harcı ücretlerinin tahsil edildiğini, bedelin blokeye alındığını kontrol ediyor ve ardından tapu devri gerçekleşmiş oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum