1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. SSK-SGK ve Bağkur’lu Milyonlarca Çalışanın Emekliliği İçin Büyük Fırsat! Mecliste Kabul Edildi…
SSK-SGK ve Bağkur’lu Milyonlarca Çalışanın Emekliliği İçin Büyük Fırsat! Mecliste Kabul Edildi…

SSK-SGK ve Bağkur’lu Milyonlarca Çalışanın Emekliliği İçin Büyük Fırsat! Mecliste Kabul Edildi…

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanan ve ilerideki zamanlarda yasada yerini alacak yapılandırma 4 milyon kişiyi kapsayan borcu kapsıyor. SGK prim, motorlu taşıt aidatı, MTV ve öğrenim kredisi bu yapılandırmalar içerisinde bulunuyor. Ödemeler üzerinden faizler hesaplanmayacak ve enflasyon oranız baz alınacak. Borçların ödenmesinde ise yüksek taksit imkanları dikkat çekiyor.

A+A-

Milyonlarca çalışanın emekliliği için büyük fırsat geliyor, borcunu ödeyen kişiler anında emekli olabilecekler. Yasa, kanun olarak kabul edildiği zaman bağkur çalışanları prim borçlarını oldukça az bir ücretle kapatabilecek. Mühendis, avukat, doktor, manav gibi birçok çalışan kişi yararlanabiliyor.

Üç Yılda Ödeme İmkanı

Af gibi düzenleme denilen bu yapılandırmada kişiler oldukça rahat bir ödeme gerçekleştirecek. 36 ay boyunca yapılacak olan ödemede yalnızca 18 taksit bulunuyor. Milyonlarca çalışanın emekliliği için büyük fırsat kişilerin ceplerini de rahatlatacak bir şekilde düzenleniyor. Borçlarda faizler ve cezalar yer almayacak.

İhya Hakkı Tanınacak

Torba yasasında yapılacak olan yapılandırma ile bağkur primi borcu olanlar için eşsiz imkanlar bulunuyor. Öncesinde sigortalılık zamanı duran kişilerin, sigortası yeniden açılıyor. Eskiye dönük olarak durdurulan zamanlar ise ihya hakkı ile yeniden açılacak. Prim borçlarına ekstra ödeme istenmeden, normal ödeme sağlanacak.

Emeklilik Yolu Açılacak

Sigortalılık borcu olduğu için emekli olamayan kişiler, artık emeklilik hakkına sahip olabilecekler. Bu borçlar silinecek ve kişilerin prim günleri yeterli gelir ise ödemesiz emekli olabilecekler. Milyonlarca çalışanın emekliliği için büyük fırsatbağkur dahili esnaf, çiftçi ve serbest çalışanları kapsıyor. 31 Ekim 2020 tarihine kadar olan borçlar için iki ay ödeme süresi tanınacak. İki ay sonunda yapılandırma ya da ödeme gerçekleştirilmeyen borçların sigortalılıkları durdurulacak.

İki Ay İçinde Başvuru

Geçmiş borçlarını ödemeyen ve hala çalışan kişiler, 1 Kadım 2020 tarihinden itibaren yeniden bağkur kaydına geçecekle. Bağkurlu olan ve primler sebebi ile sigortalılıkları durdurulan kişiler ise, yasadan sonra iki ay boyunca ihya için başvuruda bulunabilecekler. Enflasyon farkı ve anaparanın ise Şubat ayına kadar ödenmesi bekleniyor. Ödeme gerçekleşmeyen kişiler için ihya kabul edilmeyecek.

Geçmiş Dönem Primine Göre

Milyonlarca çalışanın emekliliği için büyük fırsat sigorta süresi durdurulmuş olan ve prim borçları silinmiş olan bağkurlular, günlerini yeniden elde edebilecekler. Durdurulan süre, günümüzdeki değeri üzerinden ödenebilecek ve prime eklenebilecek. 1000 TL civarı olarak hesaplanan prim, faizler silindiği zaman oldukça az olarak ödenecek. Gecikme faizlerinin silinmesi büyük oranda indirim sağlıyor.

Peşinde %90’ı Siliniyor

Yapılandırma ile gecikme faizi silinecek ve daha düşük miktarda bulunan sabit 0.35’lik değer baz alınacak. Eğer ilk taksit anında ödenir ise, kalan faizli paradan %90 indirim yapılacak. İlk 2 taksiti gününde ödeyenler ise enflasyon farkı ile %50 indirim alacaklar. Yıllık faiz oranları ise %4.5 olacak.

Hangi Dönemi Kapsıyor?

31/08/2020 öncesindeki bütün borçlandırmalar için yapılandırma başvuruları 31/12/2020 tarihine kadar yapılabilecek. Taksitler eşit olarak 18 bölümde ve toplamda 36 ayda ödenecek. Ödeme başlangıcı ise Ocak 2021’de başlayacak. SGK için ise ilk ödeme Şubat 2021 tarihinde olacak.

Vergi Borçları

Milyonlarca çalışanın emekliliği için büyük fırsatta vergilerin faizi ve gecikme zammında da yapılandırma gerçekleştirilecek. Vergilerin ödenmeyen kısmı yapılandırma dahilinde ödenecek. Yalnızca faiz borcu olan kişiler ise Yİ-ÜFE üzerinden ödeme gerçekleştirecek.

2018 yılında çıkan yapılandırma hakkından yararlanan kişiler de yeni kanundaki yapılandırmadan faydalanabilecekler. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin odasının borcu ise yapılandırılabilecek.. Baro ve esnaf birliklerine olan borçlar da yapılandırma dahilinde olacak.

Nasıl Hesaplanacak?

  1. 6 vade 1.045,
  2. 9 vade 1.083,
  3. 12 vade 1.105,
  4. 18 vade için 1.15 katsayısı baz alınacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum