
SSK Bağ-Kur'lu Emekli Aylıklarına Rekor Zam! Dul, Yetim Maaş Zammı Ne Kadar? İşte Zamlı Emekli Maaşları Tablosu
Milyonlarca kamu personeli ve emeklinin gözü kulağı Ocak ayında maaşlarına yapılacak olan zamla ilgili gelecek haberlere çevrilmiş durumda. Asgari ücretin yüzde 50.5 artışla net 2 000 825 liradan 4 bin 253 tl'ye çıkması çalışanları sevindirirken emeklilerin zam beklentisini de artırdı. Emeklilere yapılacak zammın da senelik yüzde 40 düzeyinde olabileceği konuşuluyor.
Milyonlarca kamu personeli ve emeklinin gözü kulağı Ocak ayında maaşlarına yapılacak olan zamla ilgili gelecek haberlere çevrilmiş durumda. Asgari ücretin yüzde 50.5 artışla net 2 000 825 liradan 4 bin 253 tl'ye çıkması çalışanları sevindirirken emeklilerin zam beklentisini de artırdı. Emeklilere yapılacak zammın da senelik yüzde 40 düzeyinde olabileceği konuşuluyor. İlk karar bugünkü Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak...
Asgari ücret zammı milyonlarca çalışana nefes aldırırken, bu tutarın yarısı kadar maaş alan emeklilerin de ek zam beklentisi arttı. SSK’dan ve Bağkur’dan emekli olan milyonlarca yurtdaşın maaşı ocak ve temmuzda olmak üzere her 6 ayda bir enflasyon verilerine göre artıyor. Bu senenin ilk 6 ayında yani temmuzda, SSK ve Bağkur’lu emekliler yüzde 8.45 zam almıştı.
Enflasyon bekleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verisine göre; enflasyon temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12, eylülde yüzde 1.25, ekimde yüzde 2.39, kasımda ise yüzde 3.51 olmuştu. Bir başka ifade ile ikinci 6 aylık dönemin 5 ayında kümülatif yüzde 10.46’lık enflasyon rakamına ulaşıldı.
Geriye yalnızca aralık kaldı. Merkez Bankası beklenti anketine göre aralık için uzmanların enflasyon öngörüsü yüzde 3.37 düzeyinde.
Kulislerde AK Parti çevrelerinde 2022 emekli maaşlarının da asgari ücrete yaklaştırılması gerekli olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyon farkına ilave olarak yüzde 25 zam talimatı vermiş olduğu bunun da yaklaşık yüzde 40'ı bulan zam olabileceği konuşuluyor.
İşte tahminlere göre emekli maaşlarına gelecek zamlar
Posta'nın haberine göre, buna paralel veveyaha fazla bir artışla SSK ve Bağkur emeklilerinin ocak zammı yüzde 15-16’veyayanacak. Yüzde 3.5’lik aralık enflasyonuyla son 6 aylık enflasyon yüzde 14.33 olacak.
Eğer aylık enflasyon yüzde 4.1 olursa zam yüzde 15’e, aylık enflasyon yüzde 5 olursa zam oranı yüzde 16’ya ulaşacak. Enflasyonun beklentileri aşması zam oranını daha yukarı çekecek.
Ek artışa ne kadar alan kalır?
Enflasyonun aralıkta kabaca yüzde 3-5 arasında gelmesi durumunda SSK ve Bağkur emeklilerinin son 1 senede alacağı zam toplamı yüzde 24-26 arasında olacak. Yıllık belirlenen asgari ücret zammı yüzde 50.5 olunca emekliye de bu seviyelere yakın artış gündeme geldi.
Ankara’nın gündeminde ön sıralarda yer alan emekliye ek zammın, net olarak belirtilmese de geçen temmuzda aldıkları ile ocakta alacakları dahil senelik kümülatif yüzde 40 düzeyinde olabileceği konuşuluyor.
Bu oranların yakalanması için enflasyon zammından sonra yapılacak ek zammın yüzde 13 olabileceği hesaplanıyor. Bir başka deyişle ocakta yüzde 31.55 (40-8.45) oranında zam yapılması bekleniyor.
Emekli Sandığı'nda durum nasıl?
Emekli Sandığı’na bağlı kamu personeli emeklileri de benzer bir refah düzenlemesinden pay alacak. Onlar da temmuzda yüzde 8.45 zam almıştı ve ocaktaki toplu protokol zammıyla alacakları toplam zam da son 1 senede yüzde 26-28 düzeyinde olacak. Bunun yüzde 40 zamma tamamlanması için de ek yüzde 10 zam yapılabileceği hesaplanıyor.
İki farklı senaryo var
Geçen yıl korona etkisiyle SSK ve Bağkur emekli maaşının en düşüğü 1.500 tl'ye sabitlenmişti. Şimdi bu taban tutarın 2000 tl'ye artırılması üstünde çalışmalar yapılıyor. Henüz bir rakam telaffuz edilmese de özellikle düşük emekli maaşlarına yönelik bir adım atılacağı dile getiriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Emeklilerin gelirlerinin düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok ayrıntılı bir biçimde yürütüyoruz” demişti.
Bu kapsamda seyyanen veya oransal bir artış gündeme gelecek. Ocak ayına kadar bu çalışmaların ayrıntıları ortaya çıkacak. Bu zam, enflasyon farkının üzerine ilave edilecek.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.