1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Sonunda beklenen geldi! 53 yaşında emekli olmanın yolu açıldı, detaylar belli oldu…
Sonunda beklenen geldi! 53 yaşında emekli olmanın yolu açıldı, detaylar belli oldu…

Sonunda beklenen geldi! 53 yaşında emekli olmanın yolu açıldı, detaylar belli oldu…

Çalışma hayatına devam eden vatandaşları ortak hayali bir an önce emekli olmaktan geçiyor. Bu süreçlerde EYT hakkında gelişmeler yakından araştırılıyor.

A+A-

Çalışma hayatına devam eden vatandaşları ortak hayali bir an önce emekli olmaktan geçiyor. Bu süreçlerde EYT hakkında gelişmeler yakından araştırılıyor.

53 yaşında emekli olmak mümkün mü sorusu gündemde yer alan konulardan bir tanesi. Kadın ya da erkek cinsiyet fark etmeden herkes rahat bir hayat yaşamak istiyor. Vatandaşlar aranan şartları yerine getirdikleri zaman erken emekli olmak için hak elde edebilecekler.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar artık kendileri için de hükümet kanadından bir adım gelmesi talep ediliyor. EYT yasası çıktı mı çıkmadı mı gündemde yer alan konulardan bir tanesi oluyor. Fakat prim gün ödeme şartı, sigortalı çalışma süresi yerine gelse bile kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Fakat bu anlarda askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi durumlar ile erken emekli olmak artık mümkün oluyor.

EYT yasası ile kimler emekli olacak?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar bugün EYT yasası gelse kimler emekli olacak diye bir hayli merak ediyor. Kişilerin her ne kadar işe girdikleri sürede kendilerine vaat edilen durumlar farklı olsa bile sonradan kanunlarda değişiklik olması kişilerin kendilerine verilen haklardan yararlanamıyor olmalarına neden oldu. Bu gelen düzenleme 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden kişiler için her ne kadar tüm şartlar yerine gelse bile yine de belirli bir yaşa geldikleri zaman emeklilik haklarını veriyor.

Finlandiya modeli?

EYT vatandaşlar için hükümet kanadında uzun süre yer alan konulardan bir tanesi de Finlandiya modeli olmuştu. Finlandiya modeli ile emekli olmak için hak kazanan kişilerin yaşları için her ne kadar eksikleri varsa alacakları maaşlardan ona göre kesintiler olarak verilecekti. Fakat gündemde uzun süre yer alsa bile bu model de uygulamaya alınmadı ve kişilerin hükümet kanadından problemleri çözülmedi.

Bu süreçlerde erkekler askerlik borçlanması kadınlar da doğum borçlanması yaparak daha erken emekli olmak için adımlar atabilirler. Kişilerine emekli olabilmeleri için sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartları yerine gelse bile bunlara ek olarak yaş şartlarının da yerine getirilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.