1. HABERLER

  2. SSK

  3. Son dakika: SGK- Emekli - SSK - Bağkur - Memur - Engelli olan herkesi ilgilendiriyor..!
Son dakika: SGK- Emekli - SSK - Bağkur - Memur - Engelli olan herkesi ilgilendiriyor..!

Son dakika: SGK- Emekli - SSK - Bağkur - Memur - Engelli olan herkesi ilgilendiriyor..!

Sosyal güvenlik çatısı içerisinde yer alan ve bu noktada farklı emeklilik sistemlerine ait olarak yer alan kişiler mevcut. İlk sırada yer alan emeklilik modeli olarak sigortalı işe girme durumlarında buna göre belirlenen prim ve yaş şartları dikkatleri çeker.

A+A-

Memur, emekli, SGK, SSK, Bağkur ya da emekli olan herkesin merak ettiği her şey haberin devamında. Akla gelen birçok sorunun yanıtını bir açıklaması sırasında veren İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı önemli olan konulara değinmeyi göz ardı etmedi.

Ne zaman emekli olur ve maaş alırım?

Sosyal güvenlik çatısı içerisinde yer alan ve bu noktada farklı emeklilik sistemlerine ait olarak yer alan kişiler mevcut. İlk sırada yer alan emeklilik modeli olarak sigortalı işe girme durumlarında buna göre belirlenen prim ve yaş şartları dikkatleri çeker. Bu normal emeklilik modeli olarak yer alır. Hak sahipleri için her koşulda tam emekli aylığı bağlanması durumu olarak da bilinir.

Yaşlılık aylığı

İkinci olarak yer alan maaş durumu ise yaşlılık aylığı alma durumlarıdır. Yaşlılık aylığı almak için kişilerin bu noktada atmış yaş ve üzerinde yer alması gerekir. Fakat tam aylık alan kişiler bu fırsatlardan yararlanma durumlarına sahip olmuyor. Bu yüzden istenilen prim ve gün sayısı bulunmayan isimler gerekli durumları yerine getirerek yaşlılık aylığı alma hakkına sahip olabilir. Bu model içerisine bakılacak olur ise 99 öncesine yer alan kişilerin sosyal güvence girişleri olanlardan 3600 prim günü ödemesi 2008 öncesi girişleri olanlar ile 4500 prim ödemesi, 2008 yılı sonrası için de 5400 gün gerekli oluyor. Bu şartlara bakılarak gerekli durumlar yerine getirilir.

Engelli Aylığı

Üçüncü olarak yer alan emeklilik modeli ise engelli aylığı olarak bilinir. Bu engelli aylığı durumları kişilerde doğuştan ya da daha iş hayatına girmeden önce meydana gelen engellilik durumları sırasında meydana gelir. Şartları aslında yine işe girmiş oldukları tarihlere göre belirlemek gerekiyor.

Malulen emeklilik

Dördüncü olarak yer alan emeklilik modeli ise malulen emekli olma durumu olarak biliniyor. Sistem üzerinde kişilerin işe girdikten sonra başlarına gelen engellilik durumları sırasında tercih edilir. Belirli şartları vardır. Bu şartları yerine getiren isimler başvuru yaparak malulen emekli olma fırsatlarını elde edebilir.

Herkesin merak ettiği durumlardan bir tanesi de tazminat durumu oluyor. Aslında emeklilik ile arasında en ufak fark yer almaz. Normal çalışanlar ile engelli olarak çalışan isimlerin tazminat hesaplamaları aynı olarak yapılır. Pandemi süreçleri meydana geldiği an evrak işlemleri sırasında bir hayli gecikmeler meydana geldi. Bu kurum ve personelleri var güçleri ile biriken durumları sonuçlandırma durumlarına kadar çekti.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum