1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Son dakika Müjdesi Geldi! 1.846 TL ödeme yapılacak! Hemen Hesaplarınızı kontrol edin paralar yatırıldı...
Son dakika Müjdesi Geldi! 1.846 TL ödeme yapılacak! Hemen Hesaplarınızı kontrol edin paralar yatırıldı...

Son dakika Müjdesi Geldi! 1.846 TL ödeme yapılacak! Hemen Hesaplarınızı kontrol edin paralar yatırıldı...

İşsizlik maaşı ile alakalı flaş açıklama. İşten ayrılan yurttaşlara 10 ay süresince devlet destek oluyor. Bugün itibarıyla Türkiye İş Kurumu üzerinden 384 bin kişi işsizlik ödeneği alıyor. Asgari ücret zamlandığında işsizlik ödeneği de artacak.

A+A-

İşsizlik maaşı ile alakalı flaş açıklama. İşten ayrılan yurttaşlara 10 ay süresince devlet destek oluyor. Bugün itibarıyla Türkiye İş Kurumu üzerinden 384 bin kişi işsizlik ödeneği alıyor. Asgari ücret zamlandığında işsizlik ödeneği de artacak.

Asgari ücret yüzde 30 artarsa en düşük işsizlik ödeneği 1.420 TL'den 1.846 TL'ye çıkacak. En yüksek işsizlik ödeneği ise 2.840 TL'den 3.692 tl'ye yükselecek. İşte işsizlik ödeneğiyle ilgili merak edilenler...

İşsizlik ödeneği için ne kadar süre çalışmak gerekmektedir? 

İşten çıkarılmadan önce son üç senede en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi, işten ayrılmadan önceki son 120 gün sigortalı çalışmış olmak gerekmektedir.

Ne kadar sürede bağlanır, 450 günü olan işsizlik ödeneği alabilir mi? 

İŞKUR'un müracaatları sonuçlandırması genelde 10-15 gün sürüyor. Yoğunluk durumuna göre en fazla bir ayda sonuçlanıyor. İşsizlik ödeneğinden faydalanma şartlarında kolaylık sağlanıyor. Son 120 günlük "prim ödeyerek devamlı çalışma" koşulu "hizmet akdine tabi" olma biçiminde yumuşatıldı. Böylece 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olunmasına karşın devamsızlık kaynaklı ödememe durumu ortadan kalktı. Kısa çalışma başlama tarihinden önce son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmesi durumunda, işverenin kısa çalışma talebi de uygun görüldüğü takdirde ödenekten yararlanılabilir.

İstifa eden işsizlik ödeneği alabilir mi, müracaat için süre sınırı var mı? 

Kendi isteği ile işten ayrılanlar alamıyor. Ödenek alabilmek için iş sözleşmesinin iptalinin ardından otuz gün içinde müracaat yapılması gerekmektedir. İŞKUR tarafından iş arayan kaydı yapılarak ödenek bağlanıyor.

Bu yıl için işsizlik ödeneği ne kadar, asgari ücret zammı ile yeni tutar ne olur? 

Yasaya göre; işsizlik ödeneği en düşük miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yükseği ise yüzde 80'i kadar verilmekte. Bu yıl için işsizlik ödeneği en düşük 1420 lira en yüksek 2539 lira uygulanıyor. Asgari ücretin yüzde 30 artacağı varsayımı ile en düşük tutar 1846 lira, tavan da 3692 tl'ye ulaşacak. Bu durumda işsiz kalanların eline 10 aylık dönemde en düşük 18 000 460 lira, en yüksek de 36 000 920 lira geçecek.

İşsizlik ödeneği kaç ay sürüyor, sağlık hizmetinden de yararlanılabiliyor mu? 

Çalışılan dönemdeki prim gün sayısına göre 6-10 ay arasında ödeme yapılıyor. Üç yıl içinde 600 gün sigortalı çalışarak prim ödeyenlere 6 ay, 1080 prim ödeyenlere de 10 ay işsizlik ödeneği verilmekte. İşsizlik ödeneği alanların genel sağlık sigortası primi de yatırılıyor, ailesi de sağlık hizmetlerinden yararlen temelbiliyor.

Başvuruda otuz günlük süre geçerse hak kaybı olur mu? 

Hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden bu yana otuz gün içinde İŞKUR'a müracaatlması gerekmektedir. Mücbir sebepler dışında müracaatta gecikilen süre işsizlik ödeneği hak kazanılan toplam süreden düşülüyor. Örneğin işsiz kalan bir vatandaş mücbir neden dışında 2 ay geç başvurduysa ve bu sürede normalde 8 ay işsizlik ödeneği alma hakkı doğduysa gecikilen iki aylık süre düşülür ve 6 aylık maaş ödenir, iki aylık hak kaybı olur.

Hak kaybına yol açmayan sebepler nelerdir? 

Eş, çocuk, anne, baba ya da kardeşlerden birinin ölümü veya doktor raporuyla kanıtlamak koşuluyla hastalık halinde, yangın, sel gibi doğal afetlerde, ulaşımın imkânsız hale gelmesinde, askerlik durumunda, gözaltına alınma halinde, salgın sebebiyle karantinada kalma durumunda müracaat süresinde hak kaybı söz konusu olmaz.

İŞKUR'un iş teklifini kabul etmezsem işsizlik ödeneğim kesilir mi? 

Kurum, işsizlik ödeneği alanlara yeni bir iş bulma, aktif işgücü programları kapsamında kurs, eğitim ayarlıyor. Kurumun teklif ettiği işi haklı bir sebep olmadan reddedenlerin işsizlik ödeneği kesiliyor. Ancak, kayıtlı mesleğine, eğitimine, yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna uygun olmayan, son çalışmakta olduğu işin ücret ya da çalışma şartlarına yakın olmayan bir işte çalıştırılmak istenmesi halinde tavsiye edilen iş reddedilmiş sayılmıyor.

Emekli aylığı bağlanırsa ödenek kesilir mi? 

Normal emeklilik aylığı bağlanması ya da malulen emeklilik için işten ayrılan (emeklilik-toptan ödeme sebebiyle fesih) ya da malulen emeklilik sebebiyle fesih) olarak bildirilen kişi diğer koşulları taşısa bile işsizlik maaşı alamaz. Emeklilik ya da malulen emeklilik sebebiyle değil de işsizlik maaşı almayı hak edecek başka herhangi bir sebeple işten çıkan ya da çıkarılan, maaş almaya başlayan kişi, emekli (yaşlılık) aylığı bağlanırsa, aylığın başlangıç zamanı itibarıyla almakta olduğu işsizlik maaşı kesilir. Malullük aylığı bağlanırsa işsizlik maaşı kesilmez.

İşsizlik ödeneği alırken iş kazası geçirip iş göremezlik aylığı alanın ödeneği yatırılmaya devam eder mi? 

İş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle kendine devamlı iş göremezlik aylığı bağlen temeln kişinin, en temel, baba, eş veya çocuğunun vefatı sebebiyle kendine ölüm aylığı bağlen temeln kişinin işsizlik maaşı kesilmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.