1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Son dakika: Asgari ücret zammında kritik gün! Sıcak haber Yapılacak zamla birlikte o paralar da yükseliyor engelli 65 yaş staj askerlik doğum bes...
Son dakika: Asgari ücret zammında kritik gün! Sıcak haber Yapılacak zamla birlikte o paralar da yükseliyor engelli 65 yaş staj askerlik doğum bes...

Son dakika: Asgari ücret zammında kritik gün! Sıcak haber Yapılacak zamla birlikte o paralar da yükseliyor engelli 65 yaş staj askerlik doğum bes...

Son dakika... Asgari ücrete ara zam için tespit komisyonu dün toplanmış ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin bugünü işaret etmişti. Asgari ücrette yapılacak artışın yüzde 40'ı aşması beklenirken 6 bin liraya yakın bir rakam telaffuz ediliyor. Asgari ücret zammı ile sadece çalışan maaşları değil işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, GSS primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı...

A+A-

Son dakika... Asgari ücrete ara zam için tespit komisyonu dün toplanmış ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin bugünü işaret etmişti. Asgari ücrette yapılacak artışın yüzde 40'ı aşması beklenirken 6 bin liraya yakın bir rakam telaffuz ediliyor. Asgari ücret zammı ile sadece çalışan maaşları değil işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, GSS primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, rapor ücretleri ve bireysel emeklilik kesintileri de değişecek.

Son dakika haberi: Asgari ücret için zam yapılıp yapılmayacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘talimat verdim’ sözüyle kesinleşmesinin ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022'nin ikinci altı ayında milyonlarca kişinin gelirini arttıracak rakamı belirlemek üzere toplandı. Komisyon sonunda işçi, işveren ve hükümet kanadı, asgari ücretteki artışın Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı ve vergi muafiyetinin yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacağı konularında anlaşmaya vardı.

Bakan Bilgin, dünkü toplantı öncesinde çalışmaların bugün tamamlanacağı mesajını verdi. Asgari ücret düzenlemesinde alınacak karar sonrası yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

ENFLASYON FARKI FORMÜLÜ İLE 6 BİN LİRAYA YAKLAŞACAK

Asgari ücrette artış için en çok konuşulan iki formül ise enflasyon farkı ve prim desteği oldu. Bu kapsamda ilk formül olan enflasyon farkı için rakamlar netleşmeye başladı. Merkez Bankası’nın son yayımladığı piyasa katılımcıları anketinde Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77'ye yükseldi. Böylece 5 ay için yüzde 35,64 olarak kesin olan enflasyon farkının 6 ayın sonunda 40,75’e yükselmesi bekleniyor. Böylece 6 aylık enflasyon verisine göre hesaplanan net asgari ücretin 5 bin 986,66 liraya yükselme ihtimali bulunuyor.
Asgari ücretin artmasıyla birlikte birçok kalemde değişiklikler ortaya çıkacak. İşsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve bireysel emeklilik kesintileri için de değişiklik olacak. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o değişiklikler...

Asgari ücret zammı neleri değiştirecek?

İŞSİZLİK MAAŞI

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Asgari ücrete yapılacak yeni zamla birlikte işsizlik maaşında da artış olacak. Mevcut olarak işsizlik maaşı en düşük 1986 lira, en yüksek de 3972 lira olarak ödeniyor. Yapılacak yüzde 40’lık zamma göre en düşük işsizlik maaşının 2780 liraya çıkması bekleniyor.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Erken emekliliğin önünü açan askerlik ve doğum borçlanmasında ödenecek en düşük günlük prim 53 lira 38 kuruş, en yüksek prim ise 400 lira 32 kuruşa çıkarılmıştı. Yüzde 40’lık asgari ücret zammı sonrasında bu rakam da en düşük 75 liraya yükseleceği tahmin ediliyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında uygulanıyor. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. 2022 yılı için GSS primleri 150 lira. Asgari ücret zammıyla GSS prim ödemeleri de artacak. 150 lira olan GSS primleri ise 210 liraya yükselecek.

BES KESİNTİLERİ

Bireysel Emeklilik kesintileri her ay çalışanın brüt maaşının yüzde 3'ü olarak uygulanıyor. Asgari ücretin artmasıyla bu kesintiler de artacak.

RAPOR PARASI

Asgari ücretle birlikte değişecek bir başka kalem ise rapor ücretleri. Bu yıl için ayakta tedavi edilen hastalar günlük 111 lira, yatarak tedavide 83 lira alıyor. Zamla birlikte bu tutarlar da yükselecek.

STAJ ÜCRETİ

Staj yapan öğrencilere net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret ödeniyor. Şu an en düşük staj ücreti 1.276 lira. Zamla birlikte bu ücret de 1.786 liraya çıkacak.

65 YAŞ AYLIĞI

Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara ödenen maaş bin 84 liradan yüzde 40 artışla bin 521 liraya ulaşacak.

EVDE BAKIM AYLIĞI

Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için verilen 2 bin 354 lira tutarındaki evde bakım desteği de 3 bin 302 liraya yükselecek.

ENGELLİ AYLIĞI

Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık 865,75 liradan 1214 ya da 1235, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 1821 ya da 1873 lirayı bulacak.

ÇOCUK DESTEĞİ

Çocuklar için Sosyal ve Ekonomik Destek ödemeleri bin 118-2 bin 13 lira aralığından bin 568-2 bin 823 ya da bin 596-2 bin 873 lira aralığına çıkacak.

HASTA DESTEĞİ

Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan 2 bin 354 lira tutarındaki yardım da 3 bin 302 ya da 3 bin 360 liraya ulaşacak. Tüberküloz hastaları için ilave aylık 600 lira bakım yardımı ödemesi de yapılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.