1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Silikon Vadisi Tam Olarak Nedir? Nerede ve Nasıl Bir Yer?
Silikon Vadisi Tam Olarak Nedir? Nerede ve Nasıl Bir Yer?

Silikon Vadisi Tam Olarak Nedir? Nerede ve Nasıl Bir Yer?

 Silicon Valley yani Silikon Vadisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Kaliforniya bölgesinde bulunan Santa Clara vadisinde yer almaktadır. Teknolojinin dünyada ki merkezi olarak bilinen vadide, elektronik ve bilgi teknolojilerinde uzman olan çok sayıda ABD’li şirket olduğu gibi, uluslararası büyük firmaların arge merkezleri ve Türk şirketleri de yer almaktadır.

A+A-

Silikon Vadisi Tam Olarak Nedir?

Günümüzde teknoloji ve bilişim üssü olan Silikon Vadisinin, 1955 yıllarında Amerika Stanford Üniversite’sinde öğretim görevlisi olan Profesör Frederick Terman tarafından temelleri atılmıştır. Bir bilim merkezi olarak öğrencilerin araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur.  Silikon Vadisi’nin ismi ise 1971 yılında, Elektronik Haberler dergisinde yayınlanan vadiyi anlatan yazıları için, Don Hoefler tarafından ilk defa kullanıp, vadinin ismi kalıcı olarak kalmıştır.

Silikon Vadisinde Ne Yapılır?

Dev teknoloji merkezinde dünya çapında bilinen birçok marka yer almaktadır. Bilim, teknoloji, bilişim dünyasının temsilcileri olan bu firmalardan bazıları şunlardır; Microsoft, Intel, Apple ve Xerox Silikon Vadisinde ilk yer alan şirketlerdir. Hewlett Packard Enterprise, Tesla Motors, Google, Facebook, Oracle, Cisco Systems, Netflix, eBay, Twitter, Paypal, Adobe Inc, General Electric ve Kodak gibi dünya çapında tanınan şirketlerde Silikon Vadisinde yer almaktadır.

Bunların dışında farklı teknolojik projeleri ile anılan Elon Musk’ın şirketleri ve uzay çalışmaları ile bilinen ve NASA destekli çalışmalar yürüten SpaceX uzay taşımacılığı şirketinin merkezi de vadide bulunmaktadır.  Silikon Vadisi’nde bulunan şirketlerden anlaşıldığı gibi vadi, tüm dünya teknolojilerinin yönetildiği bir yerdir.  Silikon Vadisi Amerika’nın ekonomik olarak refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biridir, Silikon Vadisinde çalışanların ortalama maaşı yaklaşık olarak 120.000 doların üstündedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.