1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sigortalı Çalışanları Yakından İlgilendiriyor! SGK'dan Paranızı Geri Alabilirsiniz... İşte detaylar
Sigortalı Çalışanları Yakından İlgilendiriyor! SGK'dan Paranızı Geri Alabilirsiniz... İşte detaylar

Sigortalı Çalışanları Yakından İlgilendiriyor! SGK'dan Paranızı Geri Alabilirsiniz... İşte detaylar

Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmış olmasına rağmen emekli olamayanlar, fazladan pirim ödemesi yapmış olanlar ve yaşamını yitirmiş olan yakınlarından dolayı ölüm aylığı bağlanmamış olanlar başvuru yapmaları halinde SGK’dan içerideki pirim gün sayısı ölçüsünde geri iade alabiliyor.

A+A-

Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmış olmasına rağmen emekli olamayanlar, fazladan pirim ödemesi yapmış olanlar ve yaşamını yitirmiş olan yakınlarından dolayı ölüm aylığı bağlanmamış olanlar başvuru yapmaları halinde SGK’dan içerideki pirim gün sayısı ölçüsünde geri iade alabiliyor. Vatandaşın talebine bağlı olarak geri ödemesi yapılabilen prim ödemeleri, herhangi bir başvuru yapılmadığı takdirde ödenmemektedir.

SGK, her yıl için belirlenen azami tutarı aşan primleri geri ödemekte olup, yaşını doldurmakla birlikte emekli olamayan ve yaşamını kaybetmiş yakınlarından dolayı ölüm aylığını hak etmesine rağmen bağlanmayanlar veya fazladan prim ödemesi bulunanlar bu haktan yararlanabilmektedir.

Prim Geri Ödemeleri Neye Göre Yapılıyor?

Prim geri ödeme taleplerinden biri prime esas kazanç tavanını aşmış bulunan SGK primleri ve işsizlik sigortası primlerine yöneliktir. Kişinin çalıştığı süreler içerisinde SGK’ya yatırılan primler esas kazanç üzerinden ve işçi ve işveren adına ayrı olarak yatırılmaktadır.

Tavanı aşmış bulunan kazançlar için yalnızca işçi adına yatırılan primler talebe bağlı olarak geri iade edilmektedir. SGK hesaplarına yatırılan prime esas kazançlar için alt ve üst sınır uygulaması mevcut bulunuyor. Buna göre prime esas kazanç en az brüt asgari ücret tutarı kadar olabiliyorken, en fazlası asgari ücretin en fazla 7,5 katı olabiliyor.

İşveren Prim Ödemesi Yapmamışsa İade Mümkün Mü?

Bazı hallerde işveren SGK’ya aylık prim bildirimi yapmasına rağmen prim ödemesini yapmamış olabilir. Bu tür durumlarda prim iadesi yapılabilmesi söz konusu değildir.Tavanı aşan kazanç tutarına ait primin iade edilebilmesi ancak işverenin SGK’ya prim ödemesi yapmış olmasına bağlı olarak geri ödenebilmektedir.

Ölen Kişilerin Hak Sahipleri Prim İadelerini Beklemeden Alabiliyor

Sigortalı olarak çalışmış bulunan bir kişinin ölümü sebebiyle maaş almaya hak kazanabilmek için ölen kişinin belli sayıda yıl ve prim ödemesini gerçekleştirmiş olması gereklidir.

4/A dışında kalan 4-B ve 4C’liler isterlerse eksik kalan prim günlerini askerlik veya doğum borçlanması yoluyla tamamlayabilmektedir. Prim gün sayısını doldurmadan yaşamını yitirmiş olan kişilerin yakınları başvuru yaptıkları takdirde birikmiş olan primleri SGK’dan toplu halde alabilmektedir.

www.nutuk.com.tr

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler