1. HABERLER

  2. SSK

  3. Sigorta (sgk) girişi o tarihte olan vatandaşlara erken emeklilik müjdesi..! Resmen açıklandı
Sigorta (sgk) girişi o tarihte olan vatandaşlara erken emeklilik müjdesi..! Resmen açıklandı

Sigorta (sgk) girişi o tarihte olan vatandaşlara erken emeklilik müjdesi..! Resmen açıklandı

Sigortalı olarak çalışan birçok kişiyi ilgilendiren durumda yeni açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden kişilere verilen ödemeler ve haklar cevaplandı. Erken emeklilik durumu, emeklilik zamanı, asker borcu ve ikramiyeler birçok emekli için soru işareti. Detaylı bir şekilde aşağıda cevaplar yer alıyor.

A+A-

Erken emeklilik

Çalışan kişiler aslında bilmedikleri birçok erken emeklilik şanslarını ellerinde bulunduruyorlar. Bazı yollar izlenerek kişilerin erken emekli olması oldukça olası bir durum. Bu yollar takip edilir ise kişiler kolayca erken yaşta emekliliğe ulaşabilirler. Erken emekli olmak için izlenilen yolda kişinin cinsiyeti oldukça büyük önem arz ediyor. Kadınlar emekli olmak için doğum zamanlarındaki borçlanmayı değerlendirebiliyorlar. Erkekler ise askerlikte geçen borçlanma sürelerini hesaplattırabiliyorlar.

Yukarıdaki şartlara uymayan kişiler de erken emekli olmak için 3600 gün zamanını doldurmak zorundadır. Bu zamanı dolduran ve yaşını tamamlamış kişiler erken emeklilik için başvuruda bulunabiliyorlar.

Bağkurlular için erken emekli olma

Bağkur ödemesi yapmak için adım atan kişiler 2008 senesinden beri sürekli aynı adımları takip ediyorlar. Yeni gelen yasaya göre kişiler son yedi yıl içerisinde belirli gün şartlarını doldurmak zorunda. 261 ya da daha fazla güne sahip olan kişiler bu şansı erken elde edebiliyorlar. Kişilerin hayatına iki sene kazandıran bu yöntem ise emekliliğe şans olarak görülüyor. İşçi olarak çalışan kişiler için bu süre 4 yıla çıkabiliyor.

3600 gün koşulu

Emekli olabilmek için 3600 gün koşulu bulunuyor. Bu koşuldan yararlanmak isteyen kişilerin 1999 yılının Eylül ayından önce işe başlamış olmaları şarttır. Erkek kişiler için 55, kadın kişiler için ise 54 yaşını doldurmuş olan kimseler yararlanabilir. Eğer kişiler günlerini tamamlamaz ise 59 ve 58 yaşlarında ancak emeklilik hakkı elde edebilirler.

En az 15 yıl süresince sigorta kapsamı içerisinde olan kişiler ve gün kadar maddi ödeme yapan kişiler faydalanabilir. Gün ödemelerini kişiler ya da işyeri yapabilir herhangi bir fark yaratmaz. Bu şartları sağlayan kişiler isteklerini beyan eden bir dilekçe yazmalılar. Sosyal Güvenlik Kurumu dilekçeleri değerlendirip, uygun kişilere hak tanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum