1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sigorta Girişi Olan Vatandaşlara Büyük Müjde! Resmi Duyuru Yapıldı
Sigorta Girişi Olan Vatandaşlara Büyük Müjde! Resmi Duyuru Yapıldı

Sigorta Girişi Olan Vatandaşlara Büyük Müjde! Resmi Duyuru Yapıldı

SSK - SGK ve bağkur ile olanların yanı sıra EYT ile çalışmalarına devam eden milyonlarda kişiyi ilgilendirecek erken emeklilik için müjdeli haber geldi. İkramiye, erken emekli olma tarihi, emeklilik için gerekli süre, askerlik borçlanması gibi her şey detaylarda...

A+A-

Milyonlarda çalışma hayatına devam eden kişi erkenden emekli olmak adına gün saymaya devam ediyor. Bunların yanı sıra birçok fırsat ve avantajların yer alması kişilerin çok yönlü rahat etmesine olanak sunuyor. Emekli olmak adına dikkat edilmesi ve yerine getirilmesi gereken durumlar;

  • doğum borçlanması
  • askerlik borçlanması gibi alternatifler dikkatleri çekiyor.

Diğer bir yandan da 3600 prim ödeme alternatifleri ardından yaş şartını dolduran kişiler emekli olma hakkını elde ediyor.

Kadınlarda doğum borçlanması

Doğum borçlanması yolu ile emekli olmak artık mümkün. Doğum yapmadan en az iki sene önce sigortalı olan kişiler SSK ile tescil yapması ve bunu primde saydırması mümkün. Eğer anneler çocuklarını sağ bir şekilde doğurursa annenin doğum borçlanması erkene almaya yardımcı oluyor. Tam üç çocuk ile yararlanma hakkı olunan doğum borçlanması ile erken emekli olmak tam altı yıl öne çekiyor.

Askerlik borçlanması ile erken emekli olma

Erkekler eğer askere gitmeden önce sigortalı bir işe girdiler ve sigorta başlangıç tarihi askerlik tarihinden önceyse bu durumdan yararlanma hakları bulunuyor. Ortalama olarak bir ya da iki yıl daha erken olma hakkı sunuyor.

Bağkur ile erken emekli olma

2008 yılı itibari ile bağkur prim ödemesi yapan esnaf ya da memur - işçi sınıfı aynı kurallar ile emekli olma hakkına sahip.  Yapılan düzenleme ardından son yedi yıllık süreç içerisinde 261 gün ve üzerinde 4A olarak çalışmasına devam eden Bağkurlu esnaf ve emekli sandığı içerisinde tabi olarak yer alan kişiler 2 yıl erken emekli olma hakkını elde ediyor. Böylece 64 değil 62 yaşında emekli oluyor. Fakat bu dönem içerisinde işçi olarak hayatlarına devam ederse 2 yıl daha erken emekli olarak 60 yaşında erken emeklilik hakkına kavuşuyor.

3600 prim günü ile emekli olma

  • Sigortanın başlangıç tarihi 9 eylül 1999 öncesinde olması
  • 15 yıl sigortalı çalışma süresinin tamamlanması
  • 3600 prim gün ödemesi sırasında iş veren ya da istekler sırasında SGK ödemesi
  • Yaş sınırına uyması
  • Erkeklerin en az 55 kadınların ise 54 olması ya da üstünde yer almaları
  • Prim günü dolmamış erkeklerin 59, kadınların ise 58 yaşında emekli olma hakkı bulunuyor.

Bu şartlara uygun olan kişiler yaş şartı ile beraber de 3600 gün prim ödemesi yaparak emekli olma hakkını elde ediyor. SGK içerisine dilekçe ile başvuru yapmak gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum