1. HABERLER

  2. SSK

  3. Sigorta Girişi Olan Herkese Müjde! SGK, Milyonlarca Kişiye Toplu Para İadesi Yapıyor…
Sigorta Girişi Olan Herkese Müjde! SGK, Milyonlarca Kişiye Toplu Para İadesi Yapıyor…

Sigorta Girişi Olan Herkese Müjde! SGK, Milyonlarca Kişiye Toplu Para İadesi Yapıyor…

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak için prim ödemesi yatırmış fakat yaştan dolayı emekli olamamış vatandaşlara prim iadesi ödemesi gerçekleştiriliyor. Belirli koşullar ile yapılan geri ödemeler güncel rakamlara göre ödeniyor. Yaşlılık sebebi ile çalışamayacak durumda olan vatandaşların gelir kaynağı olan emeklilik maaşı hak sahibine düzenli olarak ödenir.

A+A-

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak için prim ödemesi yatırmış fakat yaştan dolayı emekli olamamış vatandaşlara prim iadesi ödemesi gerçekleştiriliyor. Belirli koşullar ile yapılan geri ödemeler güncel rakamlara göre ödeniyor.

Yaşlılık sebebi ile çalışamayacak durumda olan vatandaşların gelir kaynağı olan emeklilik maaşı hak sahibine düzenli olarak ödenir.

SGK’dan toplu para alacak vatandaşların bilmeleri gereken ilk kural bu ödemeler her prim yatıran vatandaşa istedikleri zaman diliminde yapılan bir ödeme değildir. Prim iadesi düzenlemesi ve 5510 sayılı kanuna dayanan bildirgeye göre bu ödemeler yaş şartını gerçekleştirmiş ancak primi emekli olmaya yetmeyen vatandaşlara sunulan bir haktır. Mevzuatta yer alan düzenlemede yaş şartına göre kadınların 58 erkeklerin ise 60 yaşında olma şartı yer alıyor.

5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında emeklilik için kişilerin yaş hizmet süresi ve prim günü ödemesi kriterlerine uygun olması gerekir. SGK’ya uzun yıllar boyunca her ay düzenli olarak prim ödemesi gerçekleştiren vatandaşların en önemli hedefi ise emekli olmaya hak kazanmaktır.

Fakat bazı vatandaşlar kendilerine özel durumları sebebi ile emekliliğe hak kazanamıyor. Bu tarz durumlarda ise uzun yıllar prim ödeyen vatandaşların bazı hakları yer alıyor. Bu haklar çalışma süresi devam ettiğinde de verilirken buna ek olarak iş hayatından çıktığındı da devam ediyor. SGK tarafından prim ödeyen fakat aktif çalışma hayatında var olmayan vatandaşlara sağlanan hakların önemli bir bölümü ödemeler üzerine gerçekleştiriliyor.

Toplu Ödeme Almak İçin Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?

SGK bünyesine bağlı olarak hizmet veren 4A kendi hesabına ve namına bağlı olan 4B ile 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete başlayan 4C sigortalılığı statüsünde yer alan vatandaş toplu ödeme almaya hak kazanır. Bu kişiler herhangi bir neden ile işten ayrılmış ise iş yeri kapatılmış ya da yaşlılığa bağlanması için gerekli şartını yerine getirmesine rağmen emekli olmaya hak kazanamıyor ise SGK tarafından bu kişilere prim iadesi yapılır.

Toplu Ödeme İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Toplu ödeme için kişilerin resmi talepte bulunması şart. Başvurular SGK üzerinden yapılmaktadır. Kişilerin başvuru sırasında yanında bazı evraklar bulundurması gerekir. Bu evraklar dilekçe, T.C kimlik kartı olması gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yetkili birime başvuruda bulunabilirsiniz. Daha sonra işleminiz incelemeye alınır. Uygun görülüp görülmediğiniz size bildirilir. Bu inceleme süresi yaklaşık 1 ay kadar sürebilir.

Toplu Ödeme Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Başvuruya dair incelemeler yapıldıktan sonra olumlu sonuçlanması durumunda iletişim numaranıza bir bilgilendirme mesajı iletilir. Mesajın ardından kişinin adına Ziraat Bankasına toplu para ödemesi yapılır. Ödeme miktarı başvurunun yapılmış olduğu yılda geçerli olan tutardan hesaplanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.