1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK’ya başvuru yapan herkes, bu destek ödemesini alacak! Şartlar belli oldu, başvuru yapan kazanıyor!
SGK’ya başvuru yapan herkes, bu destek ödemesini alacak! Şartlar belli oldu, başvuru yapan kazanıyor!

SGK’ya başvuru yapan herkes, bu destek ödemesini alacak! Şartlar belli oldu, başvuru yapan kazanıyor!

Çalışanları çok yakından ilgilendiren haberler gelmeye devam ediyor. Başvuran herkes eğer şartlara uygunsabu nakdi yardımdan yararlanabilecek. Zaman detayına başvuruyu kaçırmamak için dikkat edilmesi öncelik oluyor.

A+A-

O şartın sağlanmaması gibi bir şey söz konusu olursa böyle bir durumda ücret ödemesi olmuyor. SGK, çalışma hayatına devam ederken vatandaşlarınfarklınedenlerle raporlu olunanzaman boyunca iş göremezlik ödeneği alabilecekler. Söz konusu ödemeden yararlanmaya hak kazanmak için de istirahat raporu alınması şartı aranıyor.

Fakat 90 gün çalışma şartını yerine getiremeyen vatandaşlar da varsa rapor parası başvuru yapsalar bile almak için hak kazanamayacaklar. Eş zamanda söz konusu ödenek evde karantinada bulunan çalışanlar için de geçerli. Asgari ücretle istihdam eden bir kişi için evdeki istirahat döneminde 65 lira ödeme olarak vatandaşlar için veriliyor.

90 Gün Detayı

SGK kapsamında yer alan ve sigortalı olarak istihdam ederken bu süreç içerisinde hastalanan, doğum iznine ayrılan, iş kazası ya da meslek hastalığı gibi durumlara yakalanan vatandaşlara, raporlu oldukları zamanlar içerisinde geçici iş göremezlik ödeneği sunuyor. Bu ödemeler bir diğer adıyla rapor parası olarak geçer.

Geçici bir süre boyunca iş göremezlik ödeneği alabilmek isteyen vatandaşların raporun başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemiş olma şartı aranır. Yani hizmet süresinin devam etmesi şartı aranıyor. İş göremezliğin başladığı süreç içerisinden önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli olarak da yer alsa sigorta primi bildirilmiş olma şartı vatandaşlar üzerinde aranıyor. 

RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIYOR?

Sigortalı olarak istihdam eden vatandaşlar için raporlu oldukları süreçler için geçici iş göremezlik ödeneği sunulacaktır. Devlet tarafından vatandaşlar için verilecek olan ödeneğin tutarı duruma göre değişebiliyor.

  1. Yatarak tedavilerde brüt ücretin yarısı kadar kısmı
  2. Ayakta tedavilerde brüt ücret ödemelerinin 3’te 2’si oranındadır.

Bu zorlu günlerde asgari ücretle istihdam eden işçi üç gün boyunca sağlık nedenlerinden dolayı hastanede yatıp, ardından da evinde istirahat etmişse hastanede içerisinde yer aldığı her gün için 49 TL, evindeki istirahat döneminde olduğu her gün için de65.4 TL iş göremezlik ödeneği verilmeye devam ediliyor. İstirahatli olunan süreçler içerisinde vatandaşlar için verilen ödenek net ücretin altında kalmasından dolayı da maalesef ki işçinin ay içerisinde aldığı geliri o günlerde azalır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.