1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'nın 801 TL'lik desteğinden kimsenin haberi yok! 5 yıl dolmadan hemen alabilirsiniz...
SGK'nın 801 TL'lik desteğinden kimsenin haberi yok! 5 yıl dolmadan hemen alabilirsiniz...

SGK'nın 801 TL'lik desteğinden kimsenin haberi yok! 5 yıl dolmadan hemen alabilirsiniz...

Yakın vefat eden kişiler için tek seferliğe mahsus olmak üzere SGK’ dan 801 lira cenaze yardımı yapılmaktadır. Cenazeyi kaldıran hak sahiplerine yapılan maddi yardım konusunda vatandalar haberin detaylarını merak ediyor. Bu kasamda cenaze masrafları için nasıl destek alınır, kimler cenaze yardımı alabilir ve cenaze yardımı almanın şartları nelerdir?

A+A-

Yakın vefat eden kişiler için tek seferliğe mahsus olmak üzere SGK’ dan 801 lira cenaze yardımı yapılmaktadır. Cenazeyi kaldıran hak sahiplerine yapılan maddi yardım konusunda vatandalar haberin detaylarını merak ediyor.

Bu kasamda cenaze masrafları için nasıl destek alınır, kimler cenaze yardımı alabilir ve cenaze yardımı almanın şartları nelerdir gibi konular pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor.

Kimler Cenaze Yardımı Alabilir?

Yakınları vefat eden kişiler için SGK tarafından yapılan cenaze yardımı için vefat eden kişilerin sigortalı olması gerekiyor. Vefat eden sigortalı kişilerin cenazelerini kaldırmak adına alınan bu cenaze yardımları için öncelikli hak sahibi olan kişiler vefat eden sigortalının nikâhlı eşidir.

Eğer vefat eden kişinin eşi vefat etmişse ya da boşanmışlar ise nüfusuna kayıtlı olan çocuklar başvuru yapabilirler. Eğer vefat eden sigortalının çocukları da yoksa anne ve babaları cenaze yardımı alabilirler.

Eğer anne ve babaları da vefat etmişlerse kardeşleri başvuru yaparak cenaze yardımı alabilirler. Birinci dereceden yakını bulunmayan sigortalılar için de cenazeyi kaldıran yakınları başvuru yapabilirler.

Cenaze yardımı alınacak olan kişilerin öncelikli olarak sigortalı olmaları gerekiyor. Aynı zamanda iş kazası ya da meslek hastalığı olan kişilerin vefatında cenaze yardımı alınabilir.

Malulen emeklilikte, yaşlılıkta ya da iş görmez raporu olması durumlarında da bu yardımlar alınabilir. Eğer başvuru yapan kişiler 3600 gün, yaşlılık ya da ölüm sigortası primini bildirirlerse kişilerin öldükleri zaman sigortalı olup olduğuna bakılmamaktadır.

Cenaze Yardımı Başvurusu

Sigortalı yakınları vefat eden kişilerin cenaze yardımı başvurusu yapmak için ölüm tarihinin belirtildiği dilekçe beraberinde Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Eğer ölüm tarihi henüz nüfus kütüğüne geçmemişse dilekçe ile birlikte ilgili makamların düzenlemiş olduğu ölüm belgesini kuruma vermeleri gerekmektedir.

Bu yardımdan faydalanmak adına vefatın üzerinden en fazla beş yıl geçmesi gerekir. Beş yıl geçtiğinde bu yardımlardan faydalanılmamaktadır. Ayrıca bu yardımlar yalnızca bir sefer olacak şekilde ödenmektedir.

Başvurular ardından sonuçların açıklanması biraz zaman alabilmektedir. Genel olarak sonuçlar 2-3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Sonuçların takip edilmesi ise e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

www.nutuk.com.tr

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.