1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’lı, Bağ-Kur’lu, memur herkesi ilgilendiriyor! Erken emeklilik müjdesi verildi! Herkes için geçerli, 6 yıl erken emekli olma imkanı..
SGK’lı, Bağ-Kur’lu, memur herkesi ilgilendiriyor! Erken emeklilik müjdesi verildi! Herkes için geçerli, 6 yıl erken emekli olma imkanı..

SGK’lı, Bağ-Kur’lu, memur herkesi ilgilendiriyor! Erken emeklilik müjdesi verildi! Herkes için geçerli, 6 yıl erken emekli olma imkanı..

Milyonlarca vatandaş için erken emeklilik fırsatı! Bağ-Kur’lu SGK'lı ya da kamu çalışanı... Herkes için geçerli. 6 yıl erken emeklilik fırsatı sağlanıyor.

A+A-

Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanmasının bir benzeri de annelere tanınıyor. Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor

Türkiye'de çalışanların emekli olabilmeleri için belirli bir süre sigortalı olma, belirli bir yaşa ulaşma ve prim günü ödeme koşulları gerekmektedir.

Fakat emekli olmak için yerine getirilmesi gerekli olan koşulların istisnaları var. Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanmasının bir benzeri de annelere tanınıyor.

STAJ AVANTAJI VAR

Doğum borçlanmasında bazı ince noktalar var ki annelere ikinci, hatta üçüncü avantaj daha sağlıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mevzuatımız staj veya çıraklıkta geçen süreleri emeklilikten saymıyor ve bu sigortaları başlangıç olarak kabul etmiyor. Fakat verilen sigorta numarası ve tecil geçerli oluyor.

E-devletten bakıldığında 'İlk sigorta olunan tarih' ibaresinin karşısında staj tarihi bulunuyor, bu yanlış değil. İlk sigorta (staj sigortası) olunan tarih bu tarih fakat sigortanın emeklilikle ilgisi bulunmuyor. Yapılan staj sigortası sağlık ile ilgili, yani iş kazası ve meslek hastalığına karşı yapılıyor.

Fakat işte bu noktada annelere imkân doğuyor. Çünkü anneler sigortadan önceki çocukları borçlanamasa da staj veya çıraklık sigortası sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor. Borçlanma tarihi belirlenirken staj sigortası geçerli sayılıyor. Emeklilik hesabında kullanılmıyor ama ilk sigorta olunan tarih olarak borçlanma koşulunı yerine getiriyor.

YAŞI GERİYE ÇEKİYOR

Buradaki diğer avantaj ise sigorta başlangıcının geriye çekilmesi. Eğer staj veya çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta başlangıcını geri çekebiliyor.

Dolayısıyla yaş ve prim koşulu da düşüyor. İş hayatına staj yaparak başlayan ve adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar normal sigortayla çalışmaya başlamadan evvel çocuk sahibi olmuşsa girişini geriye çekebilecek.

NASIL UYGULANIYOR

Bunu bir örnekle açıklayalım. 20 Mayıs 1991'de staj sigortası yapılan ve adına prim ödenen bir kadın çalışan daha sonra 20 Mayıs 1994'te sigortalı şekilde çalışmaya başlamış olsun. Bu kadın sigortalının emeklilik koşulları 20 yıl, 50 yaş ve 5675 gün olacaktır.

Bu sigortalının 20 Mayıs 1992'de bir doğum yapmış olduğu düşünülürse avantaj ortaya çıkacaktır. Yapacağı 720 gün (2 yıl) borçlanma ile işe başlangıç zamanı 20 Mayıs 1992'ye geri çekilecek ve emeklilik koşulları 20 yıl, 48 yaş ve 5525 gün olacaktır. Böylece 2 yıl erken emeklilik sağlanacaktır.

NE YAPMAK LAZIM

Doğum borçlanması için evvela işe giriş tarihinize ve çocuklarınızın doğum tarihlerine bakmanız lazım. Çocuklar sigortadan sonra dünyaya gelmişlerse SGK müdürlüklerine giderek dilekçe verebilirsiniz. Dilekçe vermeden önce emeklilik için size gereken priminizin eksik olup olmadığını aşağıda belirtilen tablodan görebilir buna göre kararınızı verebilirsiniz. Dilekçeyi verdikten sonra ilgili görevliler sizi yönlendirecektir.

ÇOCUKLAR ARASINDAKİ FARK

Doğum borçlanması bir çocuk için 2 yıl olarak yapılıyor. Fakat bunun tamamını kullanmak mecburiyetinde değilsiniz. Size ne kadar gün lazım ise o kadar para yatırabilirsiniz. Eğer çocukların arasındaki yaş farkı 2 seneden az ise o zaman fark kadar borçlanma yapabilirsiniz.

TALEP VAR DÜZENLEME YOK

Bu noktada sigortadan önce dünyaya gelen çocuklar için annelerin uzun süreden beri talepleri bulunuyor. Bu çocukların da borçlanma kapsamına alınması isteniyor. Fakat şu anki mevzuatımız bu çocukların borçlanılmasına izin vermiyor. Fakat yasa değişikliği yapılması gerekmektedir.

KAÇ LIRA ÖDENECEK

Brüt minimum ücret: 3.577,50 TL

30 günlük borçlanma: 1.144,80 TL

1 çocuk için 24 ay borçlanma: 27.475, 20 TL

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.