1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’dan toplu para iadesi yapacak! Sigorta girişi olanlar anında başvuru yaparak parasını alabilecek…
SGK’dan toplu para iadesi yapacak! Sigorta girişi olanlar anında başvuru yaparak parasını alabilecek…

SGK’dan toplu para iadesi yapacak! Sigorta girişi olanlar anında başvuru yaparak parasını alabilecek…

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olabilmek için her ay düzenli olarak prim ödemesi yapılır. Vatandaşlar her ne kadar prim ödemelerini düzenli bir şekilde yapsalar bile bazı anlarda yaş şartlarına takılarak emekli olma hakları ellerinden alınıyor.

A+A-

Eğer aranan koşullara uyuluyorsa bu süreçlerde güncel rakamlar üzerinden prim ödemeleri yapılacak. Artık yaşlarından dolayı çalışamayacak halde olanların bir gelir kaynağı olarak aldıkları emekli maaşı hak sahipleri için her ay düzenli olarak ödemeler yapılır.

SGK kapsamında toplu para almak isteyen vatandaşların ilk bilmesi gereken bu ödemelerin her başvurana yapılmayacağıdır. Prim iade yapılması için 5510 sayılı kanuna göre vatandaşların yaş şartlarını yerine getirmiş, fakat prim ödemesinde eksiklerinin kalması gerekir. Prim ödemesi yapmak için çalışmaya gücü olmayan vatandaşlara sunulan bir haktır. Kanuna göre son düzenlemede gelen yaş şartı erkeklerde 60 olurken kadınlar da 58 oluyor.

Fakat bazı vatandaşlar her ne kadar emekli olmak için can atsalar bile özel durumlardan dolayı bunun için emekli olamıyorlar.

Toplu ödeme alma şartları

  1. 4A, 4B ve 4C statüsü ile prim ödemesi yapmak
  2. İşten ayrılmak, iş yerinin kapanması, yaşlılıktan dolayı çalışmaya devam edememek
  3. Yaş şartları gelse bile prim ödemelerinde eksik olması

Vatandaşlarda bu şartlar varsa başvuru yaparak geri iade alabilecekler.

Toplu ödeme başvuruları

Başvuru süreçleri SGK üzerinden yapılacak. Toplu ödeme başvuru şartları yerine getiren vatandaşlar istenen belgeleri hazırlayarak başvuru yapabilecekleri. Değerlendirme süresi ortalama olarak bir ay sürebilir. Uygun görülürse ödemeler yapılacaktır.

Toplu ödeme miktarı hesaplamaları

Toplu ödeme başvuruları yapıldıktan sonra eğer uygun görülürse bu vatandaşlar için ödemeler yapılacaktır. Uygun görüldüğü vatandaşların başvuru sırasında verdikleri iletişim numarasına bildirilecektir. Mesaj gelen vatandaşların şahıslarına ait Ziraat Bankası hesaplarına ödemeler yapılır. Ödeme miktarı vatandaşlar hangi yılda başvuru yaptılarsa güncel rakamlar üzerinden hesaplanır. Güncel rakamlar ile ne kadar prim ödemesi yaptılarsa hesaplamaların ardından yatırılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.