1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’dan müjde! Emeklilik yaşında indirim yapıldı! SGK hesaplamaları değişti, yeni dönem başlıyor…
SGK’dan müjde! Emeklilik yaşında indirim yapıldı! SGK hesaplamaları değişti, yeni dönem başlıyor…

SGK’dan müjde! Emeklilik yaşında indirim yapıldı! SGK hesaplamaları değişti, yeni dönem başlıyor…

SGK ve yetkili kurumlar tarafından gelen açıklamalara göre erken emekli olmak için birçok şart yer alıyor. Bazı vatandaşlar malulen emekli olmak konusunda birçok konudan habersizler.

A+A-

Engelli raporu ile beraber artık erken emekli olmak mümkün. Sizler için malulen emeklilik ile ilgili merak edilen ve eksik bilinen detayları derledik…

Artık erken emekli olmak için yıllarca beklemek zorunda kalınmayacak. Milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren tüm detayları derledik. Yaş sınırlarını beklemeden sigortalı çalışma süresi ve prim gün ödeme şartlarını yerine getiren vatandaşlar erken emekli olacak. Engelli olma durumları karşısında eğer vatandaşlar sigortalı olarak çalışamıyor ya da çalışsalar bile zorluk çekiyorlarsa artık emekli olabilecek.

Malulen emekli olmak…

Malulen emekli olmak için vatandaşların doğuştan değil sonradan engellere sahip olması gerekir. Bu durum karşısında vatandaşlar daha erken emekli olabilecekler. Engelli olduğunu söyleyen kişilerin görevlendirilen sağlık heyetlerinden bu durumları raporlaması gerekiyor. Uzman doktorlar tarafından verilen rapora göre eğer belirlenen engel oranının üzerinde olursa vatandaşların erken emekli olma hakları gelir. Kişilerin malulen emekli olması için aranan en önemli şart doğuştan gelmemesi gerektiği gibi bir süre de olsa sigortalı bir şekilde çalışma şartıdır.

Değişen çalışma oranları…

Çalışan vatandaşların geçmişteki sağlık durumları ve çalışma güçleri şimdiki zamanlara oranla yüzde kaç olduğu önemlidir. Yüzdesel oranlar ile vatandaşlara erken emekli olma fırsatları gelir.

Engelli oldukları belirlenen vatandaşların oranları eğer yüzde 60 ve üzerinde olursa hak kazanacaklar. Tabi ki bu durum sadece yeterli olmayacak. Malul emekli olmak için vatandaşların raporda yazan engel oranlarının yanı sıra doğumda olmamasına dikkat etmek gerekir.

2020 malulen emekli maaşları

Malulen emekli vatandaşlar için 2020 yılında her ay düzenli olarak engel oranlarına göre 971 TL ödeme yapılır. Fakat 2021 ocak ayında gelecek olan zam ile beraber bu ödemeler 1020 TL seviyesin kadar artış gösterecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.