1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’dan müjde! 1 milyon 400 bin borç silinecek! Detaylar bugün belli oldu…
SGK’dan müjde! 1 milyon 400 bin borç silinecek! Detaylar bugün belli oldu…

SGK’dan müjde! 1 milyon 400 bin borç silinecek! Detaylar bugün belli oldu…

Milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren haberler SGK tarafından gelmeye devam ediyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından gelen açıklamalara göre SGK borçlarının yenidenyapılandırması bu süreçlere kadar 1 milyon 400 bin kişin yararlanmış olduğu bildirildi.

A+A-

Milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren haberler SGK tarafından gelmeye devam ediyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından gelen açıklamalara göre SGK borçlarının yenidenyapılandırması bu süreçlere kadar 1 milyon 400 bin kişin yararlanmış olduğu bildirildi.

Yapılan açıklama kapsamında SGK yapılandırma başvuru seçeneği ile bağkurlular rahat bir nefes alıyor. Prim borç ödemesi yer alan vatandaşlar için avantajlar gelirken 1 Şubat 2021 tarihine kadar ödemelerin olması gerekiyor. 31 Ekim 2021 tarihine kadar yer alan borçları ödememek ya da yapılandırma kanununa göre yapılandırmamış olmak durumunda 31 Ekim 2020 tarihine kadar borçlar silinecek.

Bazı alacakların yeniden yapılandırması için gelen imkanlar karşısında yeni kanunlarda değişiklik olması yürürlüğe girmiş olan SGK prim borçlarının yapılandırma süreçlerinde ağustos ayı ve daha öncesine ait kesinleşmiş alacakların kapsaması söz konusu olacak. Bu noktada;

  1. Sigorta primleri,
  2. Genel sağlık sigortası primi,
  3. İşsizlik sigortası primi,
  4. İdari para cezaları,
  5. İş kazası,
  6. Meslek hastalığı,
  7. Malullük ve vazife malullüğü sonucunda meydana gelen rücu alacaklar,
  8. Yersiz olarak ödenen gelir ve aylıklardan meydana gelen alacaklar
  9. Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki süreçler içerisinde durdurulan hizmet sürelerinin ihyası olması halinde meydana gelen alacaklar yapılandırmaya dahil olacaklar.

Gecikme cezaları ve zamlar yerine Yİ – ÜFE güncellemesi yapılacak

31 Aralık 2020 tarihli ve 31350 sayılı resmi gazete içerisinde yayına alınan bilgilere göre 3343 sayılı Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan karar ile beraber başvuru ve ilk ödeme sürelerinden belirlenen maddeler kapsamında ayarlanan süre bitimlerine ek bir ay eklendi.

Gecikme zamları ve cezalar yerine Yİ – ÜFE hesaplamaları yeniden yapılacak. Peşin ödeme için hesaplaması yapılan Yİ – ÜFE oranlarının yüzde 90lık kısmı ve iki taksit ile ödeme kısmında yüzde 50lik kısmında silinmeler yapılacak. Bir yandan da taksit ile ödeme tercih edenler için 6 – 9 – 12 ve 18 aylık eşit ödeme imkanları verilecek. Her iki ayda bir ödeme yapılacak olmasından dolayı 36 ay vadeye kadar erişebilecek.

Bağkur prim borçlarında son durum…

SGK yapılandırma süreçleri ile beraber Bağkurlu vatandaşlar rahat bir nefes alacaklar. 31 Ekim 2020 tarihinden daha önceki süreçlere kadar borcu olan vatandaşların prim borçlarında silinmeler yapılacak. Vade imkanlarının yanı sıra bir andan faiz oranı ve gecikme zamlarının silinmesi ödemeleri daha kolay bir hale getirecek. Yapılandırma başvuruları ve ilk ödeme tarihleri için süreler bir ay ek olarak uzatıldı. Yİ – ÜFE oranlarında güncellemeler yapılacak. 31 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri durdurulanlar için hizmet süreçleri ihya geçerli olacak.

GSS borçlarında ödeme kolaylıkları

GSS pim borçları olan vatandaşlar eğer 30 Nisan 2021 tarihine kadar ister peşin ister taksitli olarak ödemeyi tercih ederlerse gecikme cezaları ve zamları silinebilecek. Eğer gelir testine daha önce tabi olunmadıysa 31 Mart 2021 başlangıç tarihine kadar güncellemeler yapılacak. Bu sonuç muhtaçlık durumunda olursa aynı hanede yaşamlarına devam eden kişi sayısına göre gelir miktarının kişi başına asgari ücretin üçte birinin altında düşmesi gerekir. Bu oran tespit edilirse prim borçları ve cezaları her şey silinerek devlet tarafından ödenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.