1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan Milyonlarca Çalışana Müjde! 6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz!
SGK'dan Milyonlarca Çalışana Müjde! 6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz!

SGK'dan Milyonlarca Çalışana Müjde! 6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz!

Milyonlarca çalışana müjde geldi, 2160 gün yoluyla 6 yıl erken emekli olacaksınız.

A+A-

6 yıl erken emekli olmak için de çeşitli formüller var prim ödemek, erkekler için sigortalı çalışmaya başladıktan sonra 25 sene kadınlar için 20 sene beklemek, yine işe başlama tarihe göre gerekli bir yaşı tamamlamak gerekiyor. Sigortalı işe 9 Eylül 1999 evveli girenler çok daha avantajlı. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar için hem prim günü yükseldi hem de yaş şartı arttı.

Sigortalı olarak erkek çalışanlar için bulunduğu gibi kadın çalışanlar için de erken emekli maşı alabilmeleri için verilen bazı haklar var. SGK, annelere doğum yaptıkları süre içerisinde çalışamadıkları dönemler için prim ödeyerek erken emekli olma hakkı veriliyor. Türkiye'de milyonlarca sigortalı çalışan emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Bazı çalışanlar primlerini tamamlamayı beklerken bazı kesim de yaş şartı için zamanın geçmesini bekliyor. Çalışanların erken emekli olabilmek için yaş, yıl ve prim şartlarının aynı zamanda doldurması gerekiyor. Eğer sizde emekliliğiniz için hayaller kuruyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı evvelden bilmediğinizde/hesaplamanızda yarar var.

ÇALIŞAN ANNELE ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ

Kadınlarında emekliliği evvele çekmenin de formülleri var. Doğum borçlanması bunlardan birisi. Erkek çalışanlara askerlik borçlanması hakkı verilirken kadınlar da doğum borçlanmasıyla erken emeklilik hakkı veriliyor. Son dönemde yapılan düzenlemeyle kadın çalışanın borçlanabilecekleri çocuk sayısı 2'den 3'e yükseltildi. Bu formülle kadınlar her çocuk için 2 sene olmak üzere 6 sene erken emekli olama hakkı kazanıyor. Bu da bütününde 2160 gün prim olarak geliyor. Hatta bu haktan sadece SSK'lı çalışan kadınlar değil memur ve Bağ-Kur'lu anneler de faydalanabiliyor. Bunun için ilk şart çocukların sigortalı çalışmaya başladıktan sonra dannenin doğum yapmış olması. Sonra çocuğun yaşaması şartı var.

Doğum borçlanması yapabilmek için diğer şartta borçlanılacak dönemde kadının çalışmıyor olması gerekli. Doğum borçlanmasıyla annelerin 6 yıl erken emekli olabiliyor.

KADINLARA ERKEN EMEKLİLİK YOLLARI

DOĞUM BORÇLANMASI

Kadın işçinin dünyaya getirdiği çocukların sayısına göre prim kazanma fırsatına sahip olabiliyor. Doğum borçlanması 3 çocuğa  2160 gün diğer değişle 6 yıl kazandırıyor. 

Doğum borçlanması için gereken şart şöyle;

– Doğumdan evvel sigortalı işte çalışıyor olması,

– Çocuk dünyaya geldikten sonraki iki sene içinde adına herhangi bir prim ödenmemiş olması ''Bazı bölümlerinde prim ödenmişse yine aynı vakit içinde prim ödenmeyen zamanlar borçlanılır.)

– Kadın doğum yaptıktan sonraki iki sene içinde çocuğun yaşıyor olması.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.