1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’dan Büyük Müjde Geldi…! Toplu Para Ödemesi Yapılacak, Hemen Başvurun
SGK’dan Büyük Müjde Geldi…! Toplu Para Ödemesi Yapılacak, Hemen Başvurun

SGK’dan Büyük Müjde Geldi…! Toplu Para Ödemesi Yapılacak, Hemen Başvurun

SGK’dan herkesin beklediği büyük müjde geldi. Memur ve işçi olarak çalışma hayatına devam eden kişilerin en büyük hayali bir an önce emekli olabilmek. Bu sebepten dolayı iş başlangıç tarihlerinden bugüne kadar SGK içerisine prim gün ödemesi yapılıyor. Fakat prim ödemesini düzenli olarak yapan kişiler dahi emekli olma hakkını elde edemiyor. Prim iadesi nedir? Ve nasıl alınır?

A+A-

Memur ve işçi olarak çalışma hayatlarına devam eden kişilerin tek hayali bir an önce emekli olabilmek. Emekli olma hayalinden dolayı iş başlangıç tarihinden bugüne kadar SGK prim gün ödemesini gerçekleştiriyorlar. Fakat ödemelere rağmen herkes emekli olma hakkını elde edemiyor. Prim idesi nasıl alınır?

SGK tarafından yapılan açıklamada emekli olmayan fakat birikmiş sigorta primine sahip kişiler prim ücretlerin alabilecekler. Bu haber yüzlerce insanın yüzünü güldürdü. Çalışma hayatlarını sürdürürken farklı nedenlerden ötürü işi bırakmak durumunda kalanlar ya da ilerlemiş yaşına rağmen emeklilik şartlarını yerine getirememiş olan vatandaşlar SGK’ya başvuruda bulunarak toplu prim ödemesi alabilecekler.

Toplu Prim Ödemesini Kimler Alabilecek?

Sigortalı olarak çalışan kişilerin çalıştıkları yerlerden SGK’ya bildirilen aylık kazanç toplamlarının SGK tarafından belirlenmiş bulunan tavanları geçmiş olması durumunda tavanı geçen kişiler başvuru yaparak para iadesi alabilirler. Bu durumda olan vatandaşlar sadece bizzat kendileri başvuru yapmaları halinde bu haktan faydalanabilecekler. SGK 5510 sayılı kanununun 82. Maddesinde yer alan hükmün getirisine göre başvuruya bağlı olarak fazla kalan prim iadesi yapılmaktadır. Fakat bu iadeyi alabilmek için başvuruda bulunmanız gerek. SGK otomatik tespit edip herhangi bir ödemede bulunmaz.

Prim iadesinden yararlanmanın bir diğer seçeneği ise kişinin emeklilik yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen prim ödeme gün sayısının emeklilik için yeterli olmaması durumudur. Bu tarz durumlarda olan vatandaşlar toplu prim ödenmesi başvurusu yapmak şartı ile biriken primlerine karşılık gelen ücreti almaya hak kazanmış olurlar. 5510 sayılı kanunun 31. Maddesi gereğince çalışmış olduğu işi bırakan, devreden ya da kapatmak üzere olan kişiler prim ödemesini durduran kişiler de birikmiş bulunan primlerinin iadesini başvuru yaparak alabilirler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.