1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK'dan beklenen haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!
SGK'dan beklenen haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

SGK'dan beklenen haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Vatandaşlar şu an Cumhurbaşkanı kararı ile meclisten bir haber gelmesi adına meraklı gözler ile araştırmalarına devam ediyor. Eğer beklenen yasa düzenlemesi meydana gelmez ise emekli olmak adına yaş düşürmenin farklı yolları da yer alıyor. Bu anlarda emekli olmak için yaşlar nasıl düşer ya da geri çekilme olur mu diye herkes meraklı arayışlarına devam ediyor.

A+A-

Emekli olabilmek adına yaş - prim gün ödemesi ve sigortalı olarak çalışma süresi şartlarına bakılıyor. Bu anlarda vatandaşlar da erken emekli olabilmek adına askerlik ve doğum borçlanmasından yararlanma yolları arıyor. Şu an doğum yapan kadınların en fazla 3 çocuk adına kullanabilecekleri doğum borçlanması en fazla 6 senelik erken emeklilik fırsatı sunarken erkeklerde de askerlik borçlanması yapılan döneme göre 1 ve 2 yıl arasında erken emekli olma fırsatı sunuyor.

Erken emekli olmak adına gerekli yasa düzenlemesi meydana gelmezse bu altı yolu yerine getirmek kişilerin daha erken emekli olmasına yardımcı olacak. 5 yıla kadar daha erken emekli olabilmek adına sunulan yıpranma payı sonucunda 20 sene boyunca çalışma hayatına devam eden kişi 25 sene boyunca çalışmış bir şekilde kabul ediliyor ve 5 sene daha boyunca erken emekli olmak için fırsatlar da veriliyor.

EYT sonucunda kimler emekli olacak?

Emekli olmak için yaşa takılan vatandaşlar 1999 yılında gelen düzenleme sonucunda emekli olabilmek adına prim gün sayısı ve emekli olmak adına gerekli yıl sürelerini doldurmuş olsalar bile yaş şartlarından dolayı emekli olma hakkına sahip olamıyor.

8 eylül 1999 senesinden daha önce sigortalı bir şekilde emekli olan vatandaşlar maalesef ki EYT kapsamı içerisinde yer alıyor. Eğer şu an beklenen karar gelirse de tam 5.954.225 kişi yaş şartından dolayı her ne kadar emekli olamamış olsalar bile yasa sonucunda haklarını geri alacaklar.

EYT yasa düzenlemesi yapılmadan emeklilik yaşı geriye çekilir mi ve yaş düşürülür mü?

EYT yasa düzenlemesi gelmezse daha erken emekli olabilmek adına yaşlar da düşürülüyor. Bunun için şu an belirlenen 6 farklı yöntem mevcut. Bu yazımızda sizler ile erken emekli olabilmek adına hangi yollar tercih edilir onlar üzerinde duracağız.

Yıpranma payı...

Yıpranma payı vatandaşların ortalama olarak 5 yıla kadar daha erken emekli olabilmesi için fırsat sunuyor. 20 sene iş hayatına devam eden vatandaşlar tam 25 yıl boyunca çalışmış olarak da sayılacaklar.

Malulen emekli olmak adına ne kadar sigortalı çalışmak gerekiyor!

İş gücünün yüzde atmış oranlar ile kayıp edilmesi ve en az on yıl boyunca sigortalı olarak iş hayatına devam etmiş olmak malulen emekli olmak için yeterli olacaktır. 1800 prim gün sayısı şartı vardır.

Engelli hakkı olan vatandaşlar tam 16 yılda emekli olabilecekler

1 ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı bir şekilde iş hayatına başlamış olan vatandaşların eğer yüzde 50 ve 59 arasında çalışma gücünü kaybetme durumları varsa 16 yıl boyunca çalışmış olarak emekli olabilecekler. 3700 prim gün ödemesi ardından emekli olabilecekleri gibi yüzde kırk ve kırk dokuz arasında iş gücünde kayıp olan vatandaşlar da 4100 prim gün ödeme şartlarını yerine getirmiş olarak 18 yıllık çalışma ardından emekli olmak için hak kazanacaklar.

Kadınlar hangi şartlarda doğum borçlanması yapmak için hak sahibi olacaklar?

SSK ya da bağkur ile çalışma hayatına devam eden kadınlar ister memur statüsünden çalışan olsunlar fark etmiyor ve doğum borçlanması alternatiflerinden yararlanma haklarına sahip olacaklardır. Bunun için belirli şartlar yer alıyor. İşte belirli şartlar dizini;

  • Doğum borçlanmasından yararlanmak isteyen kadınların doğumdan önce sigortalı bir şekilde iş hayatına başlamış olması
  • Sigortalı olarak yer alınan süreçten önce doğum yapmış olanlar bu gruba dahil olamıyor.
  • Doğum anı gelmeden tam 8 haftalık olan süre ve çoğul olan gebelikler için de 10 haftalık sürenin yanı sıra doğuma tam 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam etmelerinin ardından,, doğum sonrasında da 2 yıl süre ile borçlanma meydana gelebiliyor.
  • Tek bir doğum için kadınların borçlanabilecekleri tüm süre ise 720 gün
  • Kadınlar en fazla 3 doğum için borçlanma haklarına sahip olacaklar. Her çocuk adına 2şer sene erken emekli olma hakkı elde ederek toplam 6 seneye kadar borçlanma yapılıyor.

Askerlik borçlanması hangi şartlarda olacak?

Erkekler askerlik borçlanması ile 1 ve 2 yıl daha erken emekli olma hakkına sahip olacak.

  • Bu borçlanma için en fazla askerlik süresi kadar yapılacaktır.
  • Emekli olmalarına tam bir yıl süre kalana kaldığı an bu fırsatı değerlendirebilirler.
  • Asgari ücret belirlemesine göre yapılır.
  • Kişilerin askerlik borçlanma alternatiflerinden yararlanabilmesi adına da iş verenlerin o süreçler içerisinde prim ödememiş olması gerekir. Eğer prim ödenirse de SGK tarafından iptal edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum