1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK, SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine zam müjdeleri peş peşe geliyor! Milyonlarca emekli vatandaşa rekor ek zam geliyor...
SGK, SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine zam müjdeleri peş peşe geliyor! Milyonlarca emekli vatandaşa rekor ek zam geliyor...

SGK, SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine zam müjdeleri peş peşe geliyor! Milyonlarca emekli vatandaşa rekor ek zam geliyor...

Milyonlara emekliye müthiş güzel haber. Yıl sonu yaklaşması ile beraber zam haberleri peş peşe geliyor. Emekliler de yeni senede maaşların ne kadar artacağını merak ediyor. Maaşlara yapılacak artışın dışında ek zam da gündemde.

A+A-

Zam haberleri yurttaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Yeni maaşlar netleşmeye başlarken ek zam müjdesi geldi. Memurların ek zam almasına kesin gözüyle bakılırken, emeklilerin ek zamdan yararlanıp yararlanmayacağı merak ediliyor. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan kamu personeli ve emeklilere yapılacak zammın detaylarını yazdı. İşte Doğan'ın yazısı...

Önce kamu personeli emeklileri ve görevdeki kamu personelilar ile başlayalım. Görevdeki kamu personelilar ve emeklileri, ocak-temmuz, temmuz-aralık olmak üzere yılda iki kere maaşlarını zamlı alıyor.

Zam oranları ise toplu protokolye göre daha önce belirleniyor. Üzerine, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa, bu fark maaş zammına yansıyor. Enflasyon farkının oranı da toplu protokolde yer almakta. 2022-2023’teki mali ve sosyal hakları belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri bu seneın ağustos da sonuçlandı.

Buna göre de kamu personeli ve emeklileri maaşlarını 2022’nin ilk altı ayında yüzde 5 zamlı alacaklar. 2021’in ikinci altı alında gerçekleşecek enflasyonun yüzde 3 oranını geçmesi halinde ise aradaki fark kamu personeli ve emeklilerinin zamlarına ilave edilecek.

ENFLASYON FARKI OLUŞTU

TÜİK, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım aylarını kapsayan, 5 aylık enflasyonunu açıkladı ve TÜFE’de 5 aylık enflasyon yüzde 10.47 oldu. Bu da şu anlama geliyor; 5 aylık enflasyon, toplu protokolde belirtilen yüzde 3’lük oranı geçtiği için şimdiden kamu personeli ve emeklileri için yüzde 7.47’lik enflasyon farkı meydana gelmiş durumda. Eğer yılın son altı ayının enflasyonu aynı seviyede olursa 2022’nin ocak ayında kamu personeli ve emeklileri toplu protokolden kaynaklanan yüzde 5 zammın üzerine yüzde 7.47 enflasyon farkı da eklenince maaşlarını toplam yüzde 12.47 zamlı alacaklar.

Buna göre de 2022’nin başında en düşük emekli aylığı ek ödeme hariç 3.600 tl'ye çıkacak. Yeni zamlar ile beraber aile yardımı, çocuk ödeneği ve kamu personeliların bulundukları illere göre aldıkları ücretler de farklılaşacak. Bu kapsamda en düşük kamu personeli maaşı 2022’nin ocak ayında aile yardım ödeneği ve diğer ücretler hariç 5.440 tl'ye çıkacak.

EK ZAM GELEBİLİR

Yeni zamlar ile beraber 1. Derece 4. Kademede (1/4) genel müdürün maaşı 18.100 tl'ye, 1/4 öğretmenin maaşı 7.370 tl'ye, 8/1 polis kamu personeliunun maaşı 8.357 tl'ye, 5/1 üniversite mezunu hemşirenin maaşı 7.149 tl'ye, 1/4 profesyonel doktoranı maaşı 11.351 tl'ye çıkacak. Tabi bu hesaplamalar belirttiğim gibi 5 aylık enflasyonun aynı kalması durumunda geçerli, enflasyon artarsa enflasyon farkı da artacağından bu maaşlar biraz daha artacak.

Yeri gelmişken, kamu personelilara, toplu protokol dışında enflasyondaki artışa göre ek zam yapılması konusuna da değineyim. Evet, bir kereliğe mahsus olmak üzere böyle bir zam gündemde ve toplu protokolye ek protokolle ekleneceği, hatta ocak ayındaki zamlı maaşlara yansıtılacağı da kesin gözüküyor. Ancak zammın ne kadar olacağı ve bundanda önemlisi kamu personeli emeklilerini kapsayıp kapsamayacağı henüz netlik kazanmış değil.

2021 senesinde ise hem kamu personelilar hem de emeklileri geçmiş toplu protokolden kaynaklı bu seneın ocak-haziran döneminde yüzde 3’lük zam ve enflasyon farkıyla beraber maaşlarını yüzde 7.36 zamlı; temmuz ayında ise yüzde 3 zammın üzerine yüzde 5.45 de enflasyon farkı ile beraber yüzde 8.45 zamlı almışlardı. Böylece kamu personeli ve emeklilerinin 2021 yılı maaş zamları toplamda yüzde 15.81 olmuştu. 2022’de yeni zamla beraber kamu personeli emeklilerinin her ay aldıkları ek ödeme tutarı da artacak.

SSK, BAĞ-KURDA DURUM

Peki, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu ne olacak? İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki sefer zam alıyor ve kamu personeli emeklilerinde olduğu gibi zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde, TÜİK tarafından açıklanan, TÜFE’deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre de işçi ve Bağ-Kur emeklileri için şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor.

2022’nin 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu zam oranı daha da artabilir. Bugünkü hesaba göre de 2022’nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 tl'ye, en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 2.724 tl'ye ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 tl'ye yükselecek. 2021 senesinde ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri senenin ilk yarısında maaşlarını yüzde 8.36, senenin ikinci yarısında ise yüzde 8.45 olmak üzere bu sene toplam yüzde 16.81 zamlı almışlardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.