1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK, SSK, Bağkur’lu, emekli, EYT’li, engelli, milyonları ilgilendiriyor! Maaş kesilmez, 1261 şartı var...
SGK, SSK, Bağkur’lu, emekli, EYT’li, engelli, milyonları ilgilendiriyor! Maaş kesilmez, 1261 şartı var...

SGK, SSK, Bağkur’lu, emekli, EYT’li, engelli, milyonları ilgilendiriyor! Maaş kesilmez, 1261 şartı var...

İşçi, işveren Emekli, EYT’li, hepimiz merak ediyordu tek tek açıkladı. Emekli maaşınızı çoğaltmak ve aylığını değiştirebilmeniz için tekrardan, mevcut emekli maaşınızı durdurup 1261 gün 4/C’li olarak çalışmanız gerekiyor. Raporlu işçi suç duyurusu süresini rapor bitiş tarihi itibariyle tamamlarsa çekilme edebilir ve ödeme yapmaz ama tamamlamaz ise parayı iade eder.

A+A-

İşçi, işveren Emekli, EYT’li, hepimiz merak ediyordu tek tek açıkladı. Emekli maaşınızı çoğaltmak ve aylığını değiştirebilmeniz için tekrardan, mevcut emekli maaşınızı durdurup 1261 gün 4/C’li olarak çalışmanız gerekiyor. Raporlu işçi suç duyurusu süresini rapor bitiş tarihi itibariyle tamamlarsa çekilme edebilir ve ödeme yapmaz ama tamamlamaz ise parayı iade eder.

Engellilik raporuna istinaden bağlanan aylıklar rapor oranında herhangi bir değişiklik olmadıkça kesilmez. Dilediğiniz işte çalışabilirsiniz, işletmeniz SGDP’li olarak bildiriminizi yapabilir. Ağır engelli çocuğu bulunan annelere çalışmış oldukları sürelere ¼ oranında prim günü eklemesi yapılıyor ve aynı zamanda eklenen süre kadar da yaştan tenzilat yapılıyor. EYT çıkarsa prim gününüz eksik olduğu için faydalanamayabilirsiniz, EYT’den faydalanmanız için en az 5000 gün şartı istenebilir.

Merhaba, 1990 yılından itibaren kendi firmamda sigortalıyım. Arada hiç boşluğum da yok, kuruma emeklilik için dilekçe verdim benim bütün hizmetlerimi 4/a’dan Bağkur’a geçirmişler. Dava açma hakkım yok mudur? Bu adaletsizlik değil midir?

Merhabalar, puantaj usulüyle haftada 7 gün çalışıyorum. Adıma Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkar mı? Sağlıktan faydalanabilir miyim? Mert Bey ben Bağkur sigortalısı esnafım. Almam ihtiyaç duyulan pahalı ve reçeteli ilaçlarım var, sadece borcumdan ötürü ilaçlarımı alamıyorum. Cumhurbaşkanı kararıyla yıl sonuna kadar yararlanamıyor muyuz bundan? Benzer biçimde çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır cevap verdi…

Merhaba. Ben 20 sene emekli sandığı son 5 yıl SGK’lı çalışıp SGK’dan emekli oldum. Ama emekli maaşım emekli sandığı emeklisi arkadaşlarımın oldukca altında ve mağdurum, o nedenle emekli sandığı emeklisi olmak isterim. Bu olası mü?

Merhaba, 4/a’dan tarafınıza bağlanan emekli aylığını değiştirebilmeniz için tekrardan 1261 gün 4/C’li olarak çalışmanız gerekecektir. Eğer 4/A aylığınızı durdurup 1261 gün 4/C’li olarak çalışırsanız sorunuzda belirtmiş olduğunuzu sağlayabilirsiniz.

Merhabalar. Devam eden bir sağlık raporum var. Bu süreçte çekilme etmek isterim (işçi kadrosundayım) Ancak 6 haftalık suç duyurusu süremde de işe gidebilmem söz mevzusu değil. İhbar tazminatımı işverene ödemeden işten ayrılabilir miyim? 

Merhaba, iş kanununda emek harcama dünyasına ilişik her detaya yer verilmemiştir. Bazı mevzular yargı kararlarıyla neticelendirilmektedir. İhbar süresinde rapor alan işçilerle alakalı yayımlanan hüküm kararlarında suç duyurusu süresinin raporlu gün kadar uzatılması gerektiği yönündedir. Bu karara istinaden sorunuzun cevabına dönersek ihbar sürenizi rapor bitiş tarihi itibariyle tamamlamanız, tamamlamamanız halinde ise ücret kesintisi yoluyla tahsiline gidilmesi olacaktır.

Merhabalar. Annemin 01.01.2001 tarihindeki işe girişi bulunmakta. Çalışmakta olduğu iş yerinde 20.Yılını tamamlamasına az kaldı ve 7000 prim gün sayısını doldurdu. Kendi isteği ile 20.Yılını doldurduktan sonrasında ayrılmak istiyor. 1966 doğumlu olduğu için 2-3 sene daha yaşından ötürü emekliliğe hak kazanamıyor.

İşten ayrılıp kıdem tazminatını alma imkânı var mıdır?

Yoksa yaşını bekleyip emekliliği hak kazandıktan sonrasında mı kıdem tazminatı hakkı doğuyor? Bizi bilgilendirirseniz çok seviniriz. Teşekkürler. 
Merhaba, anneniz 58 yaş 7000 prim günü şartına tabidir. Prim gününü tamamladığı taktirde kurumdan kıdeme esas yazı alıp kıdem tazminatını talep edebilir. Kurumdan makale almadan işyerine başvuru eder ise tazminat ödemesi yapılmaz, bu açıdan kıdeme esas yazı önemlidir.

Merhaba, 1990 yılından itibaren kendi firmamda sigortalıyım. Arada asla boşluğum da yok, kuruma emeklilik için dilekçe verdim benim bütün hizmetlerimi 4/a’dan Bağkur’a geçirmişler. Dava açma hakkım yok mudur? Bu adaletsizlik değil midir? 

Merhaba, müessese bu yönde 2019 senesinde çıkarmış olduğu Genelge ile ne yazık ki kendi firmasında sigortalı olanların önünü kesti. Daha önce izin verdiği kesintisiz hizmet bildirme şartını da tanımadan 4/b’ye çeviriyor. Bu konuda mağduriyetler oluşmakta sadece yargı kararları kuruluş lehine kararlar verdiğinden adaletsizlik diyemeyiz şimdilik. Yargıtay bu mevzuda, ‘şirket ortaklarının ve sahiplerinin Bağkur’lu olması gerekmektedir’ benzer biçimde kararlar çıkarmaktadır.

Merhabalar, puantaj usulüyle haftada 7 gün çalışıyorum. Adıma Genel Sağlık Sigortası prim borcu menfaat mı? Sağlıktan faydalanabilir miyim? 
Merhaba, 8 gün ve daha az süreyle prim bildiren sigortalılara Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkarılmaktadır. Bu süre daha önce 20 gün ve altında çalışanlar şeklindeydi, 2020 yılında 8’e indirildi. Ya işyerinizde 1 gün daha çok çalışacaksınız yahut eksik sürelerinizi GSS primi ile tamamlayacaksınız.

Merhaba Mert Bey, işe giriş tarihim 01.01.2000, 1997 senesinde 18 ay askerlik yaptım. Toplam prim günüm ise 5500. SGK’ya gittiğimde kıdem tazminatı yazısı vermediler, pek oradaki işyar arkadaş bilgi de vermedi. Borçlanma yaparsam kıdem tazminatı yazısı alabilir miyim? 

Merhaba, askerlik borçlanması ile sigortalılık başlangıcınızı 08.09.1999 tarihine çekerseniz kıdem tazminatı yazısını da alabilirsiniz. Bunun için 115 gün borçlanma yapmanız ehil olacaktır.

Mert Bey ben Bağkur sigortalısı esnafım. Almam ihtiyaç duyulan pahalı ve reçeteli ilaçlarım var, ancak borcumdan ötürü ilaçlarımı alamıyorum. Cumhurbaşkanı kararıyla sene sonuna kadar yararlanamıyor muyuz bundan? 

Merhaba, Cumhurbaşkanı kararıyla devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde muayene olabilirsiniz, adınıza yazılan reçeteli ilaçları ne yazık ki borcunuzdan ötürü alamazsınız şu demek oluyor ki sistem müsaade etmez. Bu konuda ya borcunuzu tamamen ödeyeceksiniz yahut yapılandırma müracaatında bulunacaksınız. Sizin durumunuzda olan tüm borçlu kişiler parasız tedavi olsa da ilaçlarına ücretsiz olarak erişemiyorlar.

Selamlar, benim engelli bir çocuğum var. O küçükken birilerine bırakarak çalışabiliyordum ancak artık büyüdü, hiç kimseye bırakamıyorum. 4800 Günüm var, kalan sürelerimi borçlanabilir miyim? 47 yaş 5450 prim gününe tabiyim, 5 yıldır çalışamıyorum. Yaşımı tamamladım, EYT çıkarsa faydalanabilir miyim ayrıca, cevap verirseniz sevinirim.

Merhaba, ağır engelli çocuğu bulunan annelere çalıştıkları sürelere ¼ oranında prim günü eklemesi yapılıyor ve aynı zamanda eklenen vakit kadar da yaştan tenzilat yapılıyor. Eğer çocuğunuz ağır engelli değilse noksan kalan 650 günlük sürenizi emek harcayarak veya doğum borçlanması gibi tamamlamanız gerekecektir. EYT çıkarsa prim gününüz noksan olduğundan faydalanamayabilirsiniz, EYT’den faydalanmanız için en az 5000 gün şartı istenebilir.

Sayın uzman, ben eşimin şirketinde 2015 yılından bu yana sigortalı olarak çalışıyorum. Geçtiğimiz yıl müfettişler geldi, araştırmalarda bulundu, kayıtlı defterlerimizi ve belgelerimizi istediler. Hiçbir şey çıkmadı, şimdi ise benim tüm sigorta primlerimi iptal etmişler, bu durumda ne yapmamız icap eder? 

Merhaba, eşinizin yanında ücreti mukabilinde bir hizmet veriyorsanız sigortalı olarak bildirilmenizde bir mahzur olmayacaktır. Ancak herhangi bir ücret ödemesi yapılmaksızın ve fiili olarak işletmede çalıştığınız tespit edilemediyse primlerinizin iptal edilmesi normaldir. Buradaki kıstas ücretli olarak çalışıyor olmanız ve fiili olarak çalışıyor olmanızdır. Buna misal vermek gerekirse eşiniz bir market işletmecisiyse ve siz orada bazen bulunuyor ve ücret almıyorsanız sigortalı olmanız gerekmez. Burada müfettiş raporuna da ayrıntılı bakılması gerekir, şu sebeple müfettişler hatalı araştırma yapmaz. Mutlaka tanık beyanı, inceleme, rasat ve belge kontrolü neticesinde iptal sonucu vermişlerdir.

Merhaba, ben engelli emeklisiyim. 2019 Yılında sürekli %55 oranlı raporumla aylık bağlandı. Masa başında bir iş buldum, beni sigortaya bildirirlerse aylığım kesilir mi? 

Merhaba, engellilik tutanağına istinaden bağlanan aylıklar rapor oranında herhangi bir değişiklik olmadıkça kesilmez. Dilediğiniz işte çalışabilirsiniz, işletmeniz SGDP’li olarak bildiriminizi yapabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.