1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. SGK, SSK Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisine en az 6.133 TL, Memur maaşları ise en az 9.193 TL
SGK, SSK Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisine en az 6.133 TL, Memur maaşları ise en az 9.193 TL

SGK, SSK Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisine en az 6.133 TL, Memur maaşları ise en az 9.193 TL

Memur maaşları ve emekli aylıkları ile ilgili son dakika gelişmesi! Net maaşlar belli oldu. Kuruşu kuruşuna hesapladı. Memur ve emeklinin gözü temmuz zamlı ile 3600 ek göstergesinde. Art arda yeni gelişmeler yaşanıyor. Hem 3600 ek gösterge hem de enflasyon zammı ile ilgili detaylar belli olmaya başladı.

A+A-

Memur maaşı, emekli aylık ve ikramiyesi ile tazminatlarla ilgili milyonlarca vatandaşın beklediği 3600 ek göstergede kapsam belirlendi. Düzenleme artık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "3600 ile ilgili her şey hazır. Cumhurbaşkanımız açıklayacak" ifadeleriyle duyurduğu 3600 ek göstergenin ocak 2023'ten itibaren geçerli olması öngörülüyor. Diğer yandan memur ve emekliler temmuz zammı için de beklemede. Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından yeni maaşlar ortaya çıkacak. En son nisan ayı enflasyon oranı açıklandı ve 4 aylık veri yüzde 31,71 olarak belirlendi. Son aya girilirken “emekli maaşı zammı ne kadar, kaç TL olacak?” soruları yanıt aramaya başladı. En düşük emekli zammı ve memur zammı için arayışa giren milyonlarca vatandaş için son enflasyon oranı ardından her şey netleşecek. Eğer beklentilere göre yüzde 41'lik 6 aylık enflasyon çıkar ve ocak ayındaki gibi memur ve memur emeklisine yüzde 2,5'luk ek zam yapılırsa; SSK Bağ-Kur emeklisi yüzde 41, memur ve memur emeklisi yüzde 40,5 veya ek zamlı olarak yüzde 43 zam yapılmış olacak. Bu durumda en düşük memur maaşı 9.193 TL'ye, en düşük memur emeklisi maaşı 6.133 TL çıkacak. SSK emeklisi için en düşük maaş miktarı ise 4.641 TL olacak. İşte 3600 ek gösterge düzenlemesi ve temmuz zammı ile ilgili gelen son dakika haberlerinin detayları...

Milyonlarca memur, emeklinin merakla beklediği 3600 ek gösterge çalışması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "3600 ile ilgili her şey hazır. Cumhurbaşkanımız ne zaman uygun görürse açıklayacak" dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı da 3600 ek göstergede kamu çalışanlarının ferahını artırmak için bütçe çalışmasını tamamladı.

Bu kapsamda 3600 ek göstergeden yararlanacak mesleklerle ilgili tüm detaylar ortaya çıktı. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek grupları ek gösterge kapsamına alındı. Ek gösterge artışı, memuriyete 2008 yılından önce başlayanların emekli aylıklarında doğrudan artış şeklinde yansıyacak.

3600 EK GÖSTERGE KAPSAMI GENİŞLEDİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 yılında duyurduğu öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesinin 3600'e çıkartılmasına ilişkin çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ek gösterge çalışmasını dün Beştepe'de Başkan Erdoğan'a sundu.

Bakan Bilgin, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada ek gösterge çalışmasını tamamladıklarını, Başkan Erdoğan'a ziyaretlerinin de bu kapsamda olduğunu ifade etti. Bakanlar düzenlemenin kimleri kapsayacağı, maliyetini anlattı. Ek gösterge düzenlemesine ilişkin son toplantı da önceki gün Beştepe'de yapılmıştı.

3600 EK GÖSTERGE BÜTÜN KAMU ÇALIŞANLARINI KAPSAYACAK 

Beştepe'de yapılan toplantıda birisi dar, ikisi geniş kapsamlı olmak üzere 3 alternatif değerlendirildi. Birinci alternatifte polis, hemşire, din görevlisi, öğretmen başta olmak üzere 4 meslek grubuna yönelik çalışma yapıldı. Diğer iki alternatifte de bütün kamu çalışanlarını içine alan düzenlemeleri içeriyor.

TÜM MESLEK GRUPLARINI KAPSAYACAK 

Edinilen bilgiye göre ek gösterge düzenlemesi kamudaki bütün meslek gruplarını kapsayacak. Kamuda 2008 yılından önce çalışmaya başlayıp yasa çıktıktan sonra emekli olanların emekli ikramiyeleri artacak.

Bu tarihten sonra başlayanlar Emekli Sandığı değil Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu'na tabi olduğu için emekli aylıkları ek gösterge değil elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanıyor.

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK? 

Ek gösterge düzenlemesine ilişkin düzenlemelerin Ocak 2023'ten itibaren geçerli olması öngörülüyor.

Yapılan çalışmaya göre, polis, öğretmen, din görevlilerinin 3000 olan ek göstergesinin 3600'e, 85 olan tazminat yansıtma oranının da 145'e çıkarılması halinde emekli ikramiyesinde (30 yıllık hizmet süresine göre) 45 bin liraya yakın bir artış söz konusu olacak.

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR? 

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösterirken, ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi de artıyor. 3000 ek göstergenin altındaki memur için de tazminat yansıtma oranının artırılması öngörülüyor.

Yapılan çalışmaya göre mevcut ek göstergelere ek olarak hiyerarşik denge gözetildi. Hiyerarşik denge amacıyla ek göstergesi yükseltilecek olanların başında daire başkanları, bakanlıkların il müdürleri ve yardımcıları, il ve ilçe müftüleri, genel müdür yardımcıları, daire başkanları gibi idareciler yer alıyor.

Örneğin 25 yıl çalışan bir öğretmen emeklisi bugün 5 bin 245 lira alıyorsa yeni düzenlemeyle alacağı tutar 6 bin 400 liraya çıkacak.

Yasa yaz aylarında çıkartılsa bile polis, hemşire, din görevlisi ile hiyerarşik denge amacıyla ek göstergesi yükseltilen diğer memurların yeni ek göstergeleri de 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Memuriyete 2008'den sonra başlayanlar Emekli Sandığı Kanunu kapsamında bulunmuyor. Bunların emekli aylığı ek gösterge üzerinden değil, çalıştıkları yıllarda elde ettikleri kazanç üzerinden bağlanacak.

Prof. Dr. Cem Kılıç 3600 ek gösterge ile ilgili yaptığı açıklamada, göstergenin maaşlara etkisini şöyle açıkladı;

"Öğretmenleri ele alalım, şu anda 3000 ek gösterge sahibi bir öğretmen 7956 lira görev aylığı alıyor, ocak ayı itibarı ile emekli aylığı da 5627 lira, ek gösterge 3600'e çıkarsa maaşında diğer gruplar gibi bir azalma var, 100 liraya yakın ama emekli aylığı 5627 liradan 6861 liraya çıkıyor, 1234 lira ciddi bir artış. Ve keza diğer gruplarda olduğu gibi 45 bin lira da ikramiye artı bir rakam ortaya çıkıyor. 3600 ek gösterge konusu mevcut maaştan ziyade emekli maaşı ve ikramiye üzerinde olumlu bir etki yaratacak."

MEMUR-SEN'İN TALEBİ NE? 

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın 3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda yaptığı açıklamada, "Ek gösterge düzenlemesinde Genel Memnuniyetin Yolu Tazminat Yansıtma Oranlarını Yükseltmektir Kamu görevlilerinin ek göstergelerini gözden geçirmek ve adaletli bir düzenleme ile genel memnuniyet üretmek için gösterge kadar önemli bir diğer formül,Tazminat Yansıtma oranlarıdır.

Ek Gösterge artışı yapmak emekli maaşı ve emekli ikramiyesini artırmak için son derece önemlidir. 3600’ün altındaki göstergeler için eş değer bir şekilde tazminat yansıtma oranı artışı yapılmaz ise genel memnuniyet için önemli bir konu sorunlu bir konuya dönüşür.

3600 Ek Gösterge ve Göstergelerin yeniden düzenlenmesi amaçlı yapılan talep alma amaçlı toplantılarda, sadece belli meslek guruplarını değil tamamını kapsayacak şekilde tüm detaylarıyla beklentiyi aktardık. Talep ve beklentileri dikkate almış bir çerçevede teklifi bekliyoruz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.