1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK Prim Borcu Olanlar Dikkat! Vergi, Ehliyet Affı ve Prim Borcu Affı Ne Zaman Çıkacak? Hangi Borçlar Taksitlendirilecek?
SGK Prim Borcu Olanlar Dikkat! Vergi, Ehliyet Affı ve Prim Borcu Affı Ne Zaman Çıkacak? Hangi Borçlar Taksitlendirilecek?

SGK Prim Borcu Olanlar Dikkat! Vergi, Ehliyet Affı ve Prim Borcu Affı Ne Zaman Çıkacak? Hangi Borçlar Taksitlendirilecek?

Borcu olan milyonlarca vatandaş tarafından büyük bir heyecanla beklenen yapılandırma gelişmeleri meclisten geliyor. Hükümetin SGK ve vergi borçlarında af ve yapılandırma için hazırlık içinde olduğu öğrenildi. Öte yandan çek ve ehliyet düzenlemelerinin de hükümetin gündeminde olduğu belirtildi.

A+A-

Yapılandırma hakkında merak edilen son dakika gelişmeleri hakkında bilgi veren Muş; ‘’ geçmiş zamanda yapılanlar olduğunu – onlara benzer olanların tekrar geleceğinin ‘’ açıklaması ile dikkatleri çekti.

Ekonomik alanda meydana gelen durgunluklardan ötürü vergi tahsilatlarında da azalma ve bütçelerde açıkların kontrol düzeylerinden çıkmış olmasından dolayı hükümet yeni bir vergi ile beraber SGK prim barış düzenlemeleri ile beraber kulislerde konuşulmaya başlanan konuya ilişkin detaylar da gelmeye başladı.

En son kapsamlı vergi affı 2020 beyanlarını da kapsayacak şekilde 9 Haziran 2021'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı kanunla yapılmıştı. Beklenti bir önceki aftan da kapsamlı bir af olması yönünde olurken, çalışmanın seçim öncesi dönemde yani Şubat ya da Mart aylarında çıkarılmasının planlandığı iddia edildi. Nihai kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği öğrenildi.

Torba yasada çek mağdurları için de bir çalışma yapıldığı kaydedildi. Öte yandan ehliyetine el konulan kişiler için bir düzenleme yapılması bekleniyor.

Hangi borçlarda yapılandırmalar olacak?

Vergi borçlarının yapılandırılması hakkında birçok açıklama geldi. Bunlar;

  1. Gelir vergi kanunu ile beraber kurumlar vergi kanunu – katma değer vergisi için gerekli olan kanunlar –ÖTV – Damla ve emlak vergisi gibi akla gelen vergiler üzerinde meydana gelen vergi cezalarından gecikme faizlerine kadar zamlar ve vergi asıllarına da bağlı olmadan vergi cezalarında usulsüzlük ve özel usulsüzlük için bilgilendirmeler yapılacaktır.
  2. Sosyal güvenlik primleri ile beraber emeklilik kesenekleri ve işsizlik sigorta primlerinin yanı sıra SGDK – isteklere bağlı olarak yapılan sigorta primlerinin yanı sıra bunlara bağlı gecikme ceza ve zamları yapılacaktır.

ÖNGÖRÜLEN VERGİ GELİRİNDE 3 KAT ARTIŞ

Motorlu taşıt araçlarından 204 milyar lira, tütün mamullerinden 126 milyar lira, petrol ve doğalgaz ürünlerinden 85 milyar lira, alkollü içkilerden 55 milyar lira, dayanıklı tüketim mallarından 36 milyar lira, özel iletişim vergisinden 20 milyar lira, şans oyunlarından 13 milyar lira vergi alınacağı hesaplanıyor. Beklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) toplamıysa 512 milyar TL.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler