1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK kayıtlarında sildirmeyenlerin vay haline! Son 15 gün…
SGK kayıtlarında sildirmeyenlerin vay haline! Son 15 gün…

SGK kayıtlarında sildirmeyenlerin vay haline! Son 15 gün…

Yüz binlerce vatandaşı çok yakından ilgilendiren gelişmeler gelmeye devam ediyor. SGK kayıtları için son dakika açıklaması yayına alındı. Şirket ya da ticari olarak yer alan işletmeler kapatıldığı zaman SGK, vergi gibi kayıtları sildirme zorunluluğu sunuyor.

A+A-

Yüz binlerce vatandaşı çok yakından ilgilendiren gelişmeler gelmeye devam ediyor. SGK kayıtları için son dakika açıklaması yayına alındı. Şirket ya da ticari olarak yer alan işletmeler kapatıldığı zaman SGK, vergi gibi kayıtları sildirme zorunluluğu sunuyor.

Sildirmeyenler için ticari terk suçları işlemesi yapılacak. İşletmelerin kapatılmasının ardından sonraki 15 günlük süreç içerisinde kayıtların da silinme şartı yer alıyor. Peki, ticari suçlar nedir, kayıtlarda silme nasıl yapılacak?

Şirket ya da ticari olarak yer alan işletmelerin kapatılması söz konusu olduğu zaman yapılması gereken birkaç adım yer alıyor. Eğer bu işlemler yapılmazsa yasal anlamda birçok sorunu beraberinde getirir. Hal böyle olunca kapatılmış olan işletmelerin yapması gereken prosedürlere ek olarak SGK ya da vergi dairesi gibi bulunan kayıtların silinme zorunluluğu yer alıyor.

Bunlara ek olarak 15 günlük süreç içerisinde mal beyanı yapmayan kişilerin ticareti terk suçu olarak muamele görecek olması dikkatleri çekiyor.

Şirketlerini kapatmış olan vatandaşların 15 gün kadar kısa süreç içerisinde kayfiyeti kayıtlı olarak yer alan ticaret sicili üzerinde bildirim yapmak, bütün aktif ve pasif olarak yer alan alacakların isim ve adreslerinde gösterme yapılan yazılı mal beyanları olmak zorunda kalacak. Şirketlerini kapatmış olan vatandaşlar 15 günlük süreç içerisinde ne kadar aktif ve pasif olarak bilinen alacaklar varsa isim ve adreslerin yer aldığı yazılı beyan yapma zorunlulukları bulunuyor.

Hapis cezaları…

Defter ya da kayıtlara uygun olarak yapılmış mal beyanı sırasında karşı tarafın daha fazla alacaklı olması ya da borçlu olmasının bir önemi yok. Bu anlarda önemli olan durum ise ticareti terk etmiş vatandaşların kendi aldıkları kayıtlara göre doğru ve eksiksiz mal beyanları yapması gerekir. Mal beyanları yapılacağı sırada Türkiye ticaret sicil gazetesi içerisinde paralarının da ödenme şartı yer alıyor. Eğer mal beyanı yapılmaması durumu söz konusu olursa ortalama olarak üç aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulaması söz konusu olabilir.

Cezalar şikayete göre değişecek…

Ticaretlerini bırakan vatandaşlar aktif olarak yer alan mallarını eksik göstermesi söz konusu olursa bundan dolayı da alacaklı olan kişilerin zarar görmesi durumunda ticaret terk suçu meydana gelir. Fakat alacaklı olan kişilerin zarar görmesi söz konusu olmazsa suç durumları meydana gelmez. Ticaret terki yapan vatandaşların beyan etmemeleri durumunda suç, fakat cezalar ise alacaklardan gelecek şikayetlere bağlı meydana geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.