1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK Karşılıksız Ödemeleri Açıkladı! Cenaze Ödeneği Detayları
SGK Karşılıksız Ödemeleri Açıkladı! Cenaze Ödeneği Detayları

SGK Karşılıksız Ödemeleri Açıkladı! Cenaze Ödeneği Detayları

SGK tarafından karşılıksız ödenekler devam ederken 2020 yılında çocuk zammından cenaze ödeneği ve çırak primine kadar SGK karşılıksız ödenekler açıklandı. Konuya ilişkin olarak pek çok vatandaş cenaze yardımının ne kadar olduğu, kimler tarafından alınabildiği ve nasıl başvuru yapıldığı gibi konular merak edilmeye başlandı. İşte habere ilişkin diğer detaylar..

A+A-

Çoğu kişi tarafından bilinmese de devlet tarafından cenaze tutarları için ödenek veriliyor. 801 lira tutarında olan bu ödenek konusunda pek çok vatandaş ödeneği nasıl alabileceklerini ve başvuru için neler yapmaları gerektiği gibi konuları merak ediyor. İşte 2020 yılı için belirlenen 801 lira cenaze ödeneği hakkında detaylar..

Kimler Cenaze Ödeneği Alabilir?

Açıklanan ödenekler ardından pek çok vatandaş kimlerin cenaze ödeneği alıp kimlerin alamayacağını merak ediyor. Bu kapsamda cenaze yardımı alınabilmesi için vefat eden kişinin kesinlikle sigortalı olması gerekiyor. Cenaze yardımları için ilk hak sahibi vefat eden kişinin eşidir. Eğer eşi yoksa nüfusuna kayıtlı çocukları bu yardımı alabilmektedir. Eğer çocukları da yoksa vefat eden kişinin anne ve babası alabilir. Eğer onlar da vefat etmişse yardım için kardeşleri başvuruda bulunabilir ve kardeşlere eşit olarak dağıtılır. Eğer vefat eden kişinin birinci dereceden yakınları yoksa masrafları karşılayan yakını belgelerle başvuru yapabilir.

Cenaze yardımı alınabilmesi için vefat eden kişinin öncelikli olarak sigortalı olması gerekiyor. Yine malullük, sürekli iş görmezliği ve yaşlılık durumu varsa da bu kişiler için vefat ettiklerinde cenaze ödeneği alınabilmektedir.

Cenaze Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır?

Sigortalı vefat eden kişinin cenaze masraflarını karşılamak için cenaze yardımı başvurusu yapmak isteyen kişilerin vefat eden kişinin ölüm tarihinin belirtildiği bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir. Eğer ölüm tarihi henüz nüfusa geçmemişse ölüm belgesiyle de başvuru yapılabilmektedir. Cenaze yardımlarından faydalanmak için vefatın ardından ilk beş yıl içerisinde başvuru yapmak mümkündür. Bu hak yalnızca vefat eden kişilerin ailelerine bir defaya mahsus olmak üzere ödenmektedir. Başvurunun yapılması ardından takibi e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet’e giriş yapılması ardından e-Hizmetler bölümüne gelerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun seçilmesi ardından da Şahıs Ödemeleri Sorgulama sayfasına gelerek kimlik doğrulama işlemi yapılması gerekmektedir.

Aile ve Çocuk Yardımı Zammı Ne Kadar Olacak?

Memurlara maaşları dışında aile ve çocuk yardımı ödemeleri verilerek bu tutar maaşlarına yansıtılmaktadır. Verilen bu tutarlar 6 yaşından küçük iki çocuğu olan ve eşi çalışmayan memurlar için 478 liraya çıktı. Memurların çalışmayan eşleri için 332 lira, 0-6 yaş arası çocukları için 73 lira ve 6 yaş üzeri çocukları için de 36.52 lira ödeniyor. Aynı zamanda eşleri çalışmayan memurlara yeni doğan çocukları için geçen yıl 180 lira olarak verilen ödeme bu yıl 202 lira olarak veriliyor.

Bu Kişiler Prim Ödemelerini 27 Günden Yapacak

Sanatçılar, şoförler ve orman işçileri primlerini kendileri öderken bu kişiler primlerini 27 gün olarak ödeyecekler. Ödedikleri bu primler 30 gün olarak sayılacak. Orman işçileri 913 lira, şoförler 860 lira ve isteğe bağlı ödeyenler de 941 lira olarak ödeyecekler.

Aynı zamanda herhangi bir sosyal güvenceleri olmayan vatandaşlar da 88.29 lira prim ödemesi yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Bu kişiler gelir testi yaptırarak primlerini ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.