1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK Emekli – Memur ve İşçiler için toplu para iadesi yapacak! Hemen başvuru yaparak paranızı alabilirsiniz…
SGK Emekli – Memur ve İşçiler için toplu para iadesi yapacak! Hemen başvuru yaparak paranızı alabilirsiniz…

SGK Emekli – Memur ve İşçiler için toplu para iadesi yapacak! Hemen başvuru yaparak paranızı alabilirsiniz…

SGK; SGK'danemekli - memur ve işçiler için toplu para iade müjdesini verdi. Parayı alabilmek adına SGK sistemine giderek dilekçe ile beraber başvuru yapmak gerekir. İnternet aracılığı ile yapılmayan başvuruların direk yapılması gerekiyor. SGK - SSK ile emekliler - memurlar ve işçiler adına toplu para iadesi için müjdeyi verdi. Kadınlarda 58 erkekler de ise 60 yaş şartı ile emekli olmak için primle

A+A-

Bu kapsam içerisinde dikkat edilmesi gereken nokta ise yaş şartı oluyor. Yani tüm koşullar sağlanırken sadece yaş sağlanmıyorsa kişilerin başvuru yaparak ödemeleri alma hakları bulunuyor. Bu süreç içerisinde emekli olma hayalleri suya düşen vatandaşların dilekçe ile başvuru yapmaları da gerekir. Otomatik olarak işlemler sunulmazken direk SGK içine başvuru yapmak gerekir.

Kimler toplu ödemelerden yararlanacak?

4a - 4b ve 4c ile iş hayatına başlayan sigortalıların 1.10.2008 sonrasında herhangi bir neden ile çalışılan işten ayrılması ya da iş yerini kapatarak yaş şartına uymasına rağmen malul / yaşlılık aylığı başlanmaması durumlarında hak kazanamayan kişiler ödedikleri primleri geri alacak.

SGK toplu ödemesi nasıl alınır?

SGK için ödenen primleri geri almak adına SGK ya giderek dilekçe ile başvuru işlemlerini gerçekleştirmek gerekir. Son bir aylık süreç içerisinde inceleme yapılarak ödemeler geri sunulur. Bağkurlu olan vatandaşlara tüm paralar iade edilirken, SGK'lılar için 2008 öncesinde hem işçi hem de iş veren primi, 2008 sonrasında ise işçi primleri anlık olarak alınabiliyor.

Tüm şartların yerine gelmesinin ardından emeklilik hakkına kavuşamayanlar adına miraslı olan kişilerde bu paraları alabiliyor. Ölüm - dul - yetim maaşı almayan mirasçılar ise SGK içerisine çalışılan süre kadar mirasçı parası alabilecek.

İhya sistemi nedir?

Hastanelerde bakım için verilen GSS, askerlik ya da doğum borçlanmaları da geri alınacak. Toplu para alan kişilerin artık emekli olma ihtimali de kalmıyor. Parayı aldıktan sonra tekrar SGK içinde çalışanlar adına ihya devreye giriyor. Paraları ala işçilerin iş düzenleri oturduğu an tekrar geçmişe dair olan borçları ödeme fırsatı sunarak emekli olmalarına yardımcı oluyor. Arada boşa giden günler için de faiz alınmıyor.

Dilekçe ile başvurulacak?

SGK 2020 yılı içerisinde bu paraları almak isteyen kişilerin dilekçe ile başvurma şartı sundu. Şubat ayında başlayan ödemeler Ziraat bankası aracılığı ile yapılacak.

Toplu ödeme alma şartları

  • Sigortalı bir şekilde çalışmamak ya da iş yeri sahibi olmamak
  • Erkeklerin 25 kadınların 20 yıl sigortalı olma şartını doldurmuş olması

ile beraber kişiler emekli olamıyor ise ödemeleri geri alabilir. Vefat eden sigortalı kişilerin de mirasçıları devreye girerek bu ödemeleri alabilirler. Yani kişilerin geride kalanlar için dul - yetim ya da ölüm aylığı alıyor olması gerekir.

Toplu ödeme almak için yapılması gerekenler

SGK içinden toplu ödeme almak adına talep edilmesi gerekenlerin SGK ya dilekçe ile gidilmesi burada başvurulması gerekiyor. Malul - yaşlılık ya da ölüm sigorta primleri de geri alınabilecek. Çalışan vatandaşın kendisi vefat etti ise mirasçıları da başvuru yaparak bu paraları alma hakkına sahip.

SGK toplu para ödemesini nasıl yapıyor?

SGK toptan ödeme adına kişilerin gerekli tüm şartları eksik olmadan yerine getirmesi gerekir. Buna rağmen emekli olamayan kişiler adına ödenir. 4a 4b ve 4c ile sigorta kollarında yer alan kişilerin belirli gün sayıda ödedikleri prim ödeme şartının yanı sıra yaş şartı da yerine gelmesi lazım. Bazı sigortalı olan kişiler her ne kadar yeterince çalışma imkanına sahip olmasa bile prim gün doldurmasını da yapamıyor. Askerlik ya da doğum  borçlanması bu anlarda devreye giriyor.

SGK toplu ödeme nasıl alınır?

Her şeye rağmen şartları tam anlamı ile tamamlayamayan vatandaşlar ödedikleri prim boşuna gitmesin diye SGK ya dilekçe ile başvuru yapıyor. Memurlarda bu kesenek iadesi şeklinde de yer alıyor. Toplu para alabilmek adına en az iki şart yer alıyor.

SGK toplu ödeme şartları nelerdir?

  • Emeklilik yaşını doldurmak
  • Primlerde eksik kalmak
  • Sigortalı bir şekilde iş yerinde çalışmamak ya da kendine ait bağkurlu iş yürütmemek
  • Kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl hizmet şartını tamamlamak

şartlarından en az ikisini sağlıyor olması gerekir. Primler tamamlanırsa zaten emekli olma haklarını elde ediyor. Fakat tamamlamaları gibi bir durum söz konusu değilse de bu anlarda geri ödeme fırsatı sunuluyor.

SGK toplu ödeme nasıl alınacak?

Para talep etmek için vatandaşların bizzat dilekçe ile SGK birimlerine başvuru yapması gerekir. Kurum ise bu anlarda durumu inceleyecek ve geri ödeme fırsatı sunuyor.

SGK toptan ödeme nasıl hesaplanır?

Malul - yaşlılık ve ölüm aylığı adına yatırılmış olan tutarların başlangıç ve bitiş tarihine kadar yer alan sürede, her yıl güncellenmiş olan kat sayı ile beraber bu tutarın güncellemesi yapılır. Bu sayede ise gerçek ödeme miktarı hesaplama adımları tamamlanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum