1. HABERLER

  2. SSK

  3. Sabahın Erken Saatlerinde SGK'dan SSK, 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR'lulara Müjdeli Haber: Hesaplara 25.000 TL Yatırıldı!
Sabahın Erken Saatlerinde SGK'dan SSK, 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR'lulara Müjdeli Haber: Hesaplara 25.000 TL Yatırıldı!

Sabahın Erken Saatlerinde SGK'dan SSK, 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR'lulara Müjdeli Haber: Hesaplara 25.000 TL Yatırıldı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yakın zamanda çocuk sahibi olmuş ebeveynlere emzirme ödeneği sağlayarak destek olmayı amaçlamaktadır. 2023 yılı 'emzirme ödeneği' açıklandı. İşte haberin detayları...

A+A-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yakın zamanda çocuk sahibi olmuş ebeveynlere emzirme ödeneği sağlayarak destek olmayı amaçlamaktadır. 2023 yılı 'emzirme ödeneği' açıklandı. İşte haberin detayları...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4a, 4b ve 4c sosyal güvenlik kapsamına girenler ile BAĞ SGK kapsamında sigortalı olanlara sağladığı emzirme yardımı ile doğum yapan kadın çalışanlara ve yeni anne olmuş ailelere destek olmaktadır.

2021 yılında SGK tarafından 115.984.712 TL emzirme yardımı sağlanmıştır. 2022 Ocak-Temmuz döneminde SGK 291.649 rapor için toplam 91.747.507 TL emzirme ödeneği ödedi. SSK ve BAĞ-KUR sigortalılarına SGK tarafından ödenek sağlanırken, kamuda çalışanlara ilgili kurumlar tarafından ödenmektedir. Peki emzirme ödeneği nedir? Emzirme ödeneği ne kadar? Emzirme ödeneğinden kimler yararlanabilir? İşte emzirme ödeneği ile ilgili tüm detaylar...

EMZİRME YARDIMI NEDİR?

Emzirme ödeneği, sigortasız eşi doğum yapan sigortalı kadın veya sigortalı erkeklere verilen mali destektir. Bir iş akdi kapsamında veya kendi adlarına yaptıkları çalışmalardan dolayı gelir veya aylık alan kadınlara veya erkeklerin sigortasız eşlerine de verilmektedir.

Emzirme ödeneği, iş akdi kapsamında sigortalıların (4/a) ve onlar adına çalışanların (4/b) alabilecekleri bir ödeme türüdür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kamu görevlilerine emzirme ödeneği ilgili kurumlarca ödenir ve emzirme ödeneği alamazlar.

EMZİRME YARDIMI NE KADAR?

Emzirme ödeneği programı kapsamında sigortalı kadın veya sigortalı erkeğin sigortasız eşi doğum yaptığında ailelere 316 TL destek verilmektedir. SGK, 2020 yılında 108.652.664 TL, 2021 yılında 115.984.712 TL emzirme ödeneği vermiştir. SGK, cari yılın Ocak-Temmuz ayları arasında 291.649 rapor için 91.747.507 TL emzirme ödeneği ödemiştir. SGK tarafından SSK ve BAĞ-KUR sigortalılarına yapılan yardımlar ilgili kurumlar tarafından kamu görevlilerine ödenmektedir.

EMZİRME YARDIMINDAN KİMLER ALABİLİR? KİMLER BAŞVURABİLİR?

Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için 4a statüsündeki sigortalının doğumdan önceki yılda kısa vadeli sigorta branşlarında en az 120 gün prim bildirimi yapılmış olması gerekir. 4b çalışan statüsündeki sigortalı için doğum tarihinden önceki yıl içinde Genel Sağlık Sigortası primleri dahil en az 120 günlük kısa vadeli sigorta branşı primi ödenmiş olması ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Emzirme ödeneğinin verilebilmesi için doğumun canlı doğum olması gerekir.

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan ancak sigortalılığı sona eren bireyler için, çocuğun 300 gün içinde doğması halinde, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde sigortalı adına en az 120 gün prim yatırılmış olması gerekir.

2014 yılı itibari ile hak sahibi bireylerin emzirme ödeneğini alabilmeleri için SGK'ya talep yazısı gönderilmesine gerek yoktur. Emzirme parası, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna göre otomatik olarak ödenir. Ödemeler, yetkili bir bankaya (şu anda PTT Bankası) veya hesap numarası verilmesi halinde doğrudan sigortalının hesabına yapılır. Yararlanıcılar ödemelerini 5 yıl içinde geri çekebilirler.

BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Emzirme ödeneği, sistemde belirtilen emzirme ödeneği raporuna göre otomatik olarak ödenir. Ödemeler yetkili bankalara veya doğrudan çalışanın hesabına yapılır. Ödemeler beş yıl içinde geri çekilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.