1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Peş peşe gelen açıklamalar herkesin bayram havasına girmesine neden oldu: Sadece 10 yıl prim ödemesi ile maaş ve kıdemlerde artış! 58 ila 60 yaşlarına gelen…
Peş peşe gelen açıklamalar herkesin bayram havasına girmesine neden oldu: Sadece 10 yıl prim ödemesi ile maaş ve kıdemlerde artış! 58 ila 60 yaşlarına gelen…

Peş peşe gelen açıklamalar herkesin bayram havasına girmesine neden oldu: Sadece 10 yıl prim ödemesi ile maaş ve kıdemlerde artış! 58 ila 60 yaşlarına gelen…

Tek tek açıklamalar gelmeye devam ediyor. Milyonlarca vatandaş tarafından uzun zamandır beklenen açıklamalar ile beraber herkesin yüzleri gülmeye başladı.

A+A-

İlk defa sigortalı bir şekilde 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce çalışma hayatına başlayan SSK lı bir vatandaş 15 yıl sigortalı çalışma ve 3600 gün prim ödemesi ile beraber kadınlar 58, erkekler de 60 yaşlarına geldikleri zaman emekli olmak için hak kazanabilecekler. Bağkurlu olan vatandaşlarda ise şartlar biraz daha fazla olarak ön plana çıkıyor. Kıdem tazminat hesaplamasısırasında önemli olarak ön plana çıkan ilk adımlardan bir tanesi de çalışma süresi olarak belirleniyor.

İşçiler için çalıştıkları her yıl için işveren kanadından ortalama olarak 30 günlük giydirilen brüt ücret ödemesi tutarlarında tazminat ödeme yükümlülükleri ön plana çıkacak. Kıdem tazminat hesaplamaları yapılacak olduğu zaman ücret giydirilmiş olan brüt ücretler üzerinde her yıl kıdem tazminatlarında tavan ücret açıklamaları ise bakanlık tarafından belirlenmektedir.

1999 yılından sonra sigorta girişleri olanlar…

8 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak çalışma hayatına başlayan Bağkurlu vatandaşlar 5400 prim gün ödemesi ile kadınlarda 56, erkeklerde 58 yaşlarına geldikleri zaman emekli olma hakları verilecek. Çalışma hayatına 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2007 tarihleri arasında işe girenler için de avantajlar ön plana çıkmaya devam edecek. Bu süreç içerisinde SSK lı olan vatandaşlar 25 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmak ve 4500 gün prim ödemesini doldurdukları anlarda kadınlarda 58, erkeklerde de 60 yaş şartlarını yerine getirdikleri zaman emekli olmak için hak kazanabilecekler. Bu süreç içerisinde çalışma hayatına giren Bağkurlu vatandaşlar ise 5400 prim gün ödemelerini yerine getirmeleri ile kadınlarda 60, erkeklerde de 62 yaşlarını yerine getirdikleri zaman emekli olmak için hak kazanabilecekler.

2008 yılından sonrası bu durumların daha zor olmasına neden oluyor. 30 Nisan 2008 tarihinden daha sonra ilk defa çalışma hayatına giren vatandaşlar 5400 prim gün ödemelerini doldurdukları zaman kadınlarda 61, erkeklerde de 63 yaşlarında emekli olma hakları gelecek. Tazminat ödemesi de alabilecekler. 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce ilk defa sigortalı olarak çalışma hayatına başlayan bir vatandaş 15 yıl sigortalı olarak çalışma şatı ve 3600 prim gün ödeme şartlarını yerine getirdikleri zaman yaş şartları harici her şeyi yerine getirmiş oluyor. Bu süreç içerisinde SGK kanadından tazminat almak için hak kazanabilirler yazılarını işverenlere vererek istifa etmeleri söz konusu olursa tazminat ödemesi alabilecekler.

Kıdem tazminatı alabilmek için işveren kanadından bu yazılı belgenin alınmış olması şartı ile her şey geçerli olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.