1. HABERLER

  2. DİZİ

  3. Payitaht Abdülhamid Dizisinde Şok Sahneler: Ahmet Celalettin Paşa Kimdir? Abdülhamit Han’a İhanet mi Etti?
Payitaht Abdülhamid Dizisinde Şok Sahneler: Ahmet Celalettin Paşa Kimdir? Abdülhamit Han’a İhanet mi Etti?

Payitaht Abdülhamid Dizisinde Şok Sahneler: Ahmet Celalettin Paşa Kimdir? Abdülhamit Han’a İhanet mi Etti?

TRT’de yayınlanan ve pek çok kişi tarafından sevilerek takip edilen Payitaht Abdülhamid dizisinde Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa rolü izleyiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Cem Uçan’ın canlandırdığı Ahmet Celalettin Paşa’nın dizideki sahnelerinden ötürü kişilerin aklında Ahmet Celalettin Paşa’nın nasıl biri olduğuyla alakalı sorular akılları kurcalamaya başladı.

A+A-

Bu bağlamda Abdülhamit Han’a ihanet edip etmediği merak edilmektedir. İşte Ahmet Celalettin Paşa hakkında merak edilenler…

Ahmed Celaleddin Paşa, Osmanlı zamanlarında yaşamını sürdürmüş önemli bir asker, siyasetçi olmanın yanında istihbarat şefi olarak da görev almıştır. Sultan II. Abdülhamid ile iyi ilişkiler kurmasının ardından güvenini elde ederek serhafiye olmuştur. Osmanlı Teşkilat-ı Mahsusa’nın baş ajanı sorumluluğunu üstlenerek farklı bölgelere kaçarak yaşamlarını sürdürmeye devam eden Jön Türkler’i takip etmiş ve onların çalışmalarını engellemek için uğraşlar göstermiştir. Bu süreçten sonra Serhafiye Ahmet Celalettin Paşa, Contraxeville’de yapmış olduğu antlaşma ile birlikte birtakım Jön Türk’ün İstanbul’a gelmesini sağlamış ve Jön Türk gazetelerinin bir kısmının kapatılmasına önemli rol üstlenmiştir. Dolayısıyla Osmanlı çıkarları adına görevlere sahip olmuş ve bunları başarıyla yerine getirmiştir.

Ahmed Celaleddin Paşa, üstlendiği sorumluluk nedeniyle Jön Türkler’e karşı pek çok farklı olumsuz etki yaratmıştır. Abdülhamid’in talebi doğrultusunda yapmak zorunda kaldığı bu faaliyetlerden sonra ise muhalefete geçmiştir.

Ahmet Celalettin Paşa hain mi?

 

Osmanlı’nın en zor zamanlarında pek çok farklı başarılı iş ile etkili isimlerden biri olan Ahmet Celalettin Paşa, Jön Türkler ile ilgili çalışmalarının ardından muhaliflerin safına geçmiştir. Bununla beraber bazı ispatlanamayan söylentilere göre de Abdülhamid’e suikast düzenlemek maksadıyla cemiyet kurmuştur.  Bu bağlamda etkisinden söz edilen kişilerden biri Ahmet Celaleddin Paşa’yı dolduruşa getiren kişinin Kadri Bey olduğu bilinmektedir. Ahmet Celaleddin Paşa’nın gidişinin ardından ise Kadri Bey serhafiyelik görevini almıştır.

 Ahmet Celalettin Paşa Avrupa’ya kaçışından önce bilgi ve haberlerin toplandığı, önemsiz olanların padişaha götürülmeden ortadan kaldırıldığı saraydaki hafiyelik odasına sahiptir. Sultan Abdülhamit, kaçışının ardından odayı mühürletmiştir. Avrupa’dan döndükten sonra Ahmet Celaleddin Paşa odayı aynı haliyle bulmuştur.

Ahmet Celalettin Paşa’nın İstanbul’a fedai sokmaya çalıştığı, Sultan Abdülhamit için suikast düzenlediğine dair iddialar söz konusu olsa da hiçbirinin gerçekliği kanıtlanamamıştır. Dolayısıyla TRT’de Payitaht Abdülhamit dizisiyle birlikte akılda yer alan Ahmet Celalettin Paşa hain mi? Sorusuna net bir cevap bulunamamaktadır. Bazı konularda pek çok kişi fikren ortak olsa da hainlik konusunda söylenenlerin yalnızca iddia olarak kaldığının unutulmaması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.