1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. On binlerce vatandaşa müjde! Erken emeklilik fırsatları geliyor… Başvuru süreci  tam 2 ay sürecek!
On binlerce vatandaşa müjde! Erken emeklilik fırsatları geliyor… Başvuru süreci  tam 2 ay sürecek!

On binlerce vatandaşa müjde! Erken emeklilik fırsatları geliyor… Başvuru süreci  tam 2 ay sürecek!

Mecliste görüşmelerin ardından istihdam paketi kabul edilmesi ile beraber binlerce vatandaş için erkenden emekli olma fırsatları da geldi. Esnaf ve çiftçi için 31 Ekim tarihinden itibaren tam 2 aylık bir süreç de verilecek.

A+A-

Mecliste görüşmelerin ardından istihdam paketi kabul edilmesi ile beraber binlerce vatandaş için erkenden emekli olma fırsatları da geldi. Esnaf ve çiftçi için 31 Ekim tarihinden itibaren tam 2 aylık bir süreç de verilecek.

Bu verilen süreç içerisinde on binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaş da istihdam paketi kapsamı ile beraber prim borçlarının yapılandırılması fırsatlarının sahibi olacaklar. Borcunu bitiren vatandaşlar da ardından emekli olmak için sadece başvuru yapması yeterli olacak.

Esnaf, çiftçi ve binlerce vatandaş için borçları üzerinden yapılandırma fırsatları da gelmeye devam ediyor. İstihdam paketi kapsamı ile beraber esnaf, çiftçi ve vatandaşlar sağlık primleri üzerinde borçlandırma haklarının sahibi olacak. Yasanın gelmesi ile beraber tam 165 milyar TL sosyal güvenlik konusunda alacakların toplanacak olduğu da belirleniyor. Borçların yapılandırılması ile beraber vatandaşlar için tam 2 aylık bir süre verilecek ve bu süre 1 Kasım tarihi ile hayata geçecek.

1 Kasım itibari ile süre başlayacak

İstihdam paket kapsamında Bağkur ve genel sağlık sigorta borçları bulunan vatandaşlar kendileri için tanımlanan yapılandırma fırsatı sayesinde 165 milyar olarak belirlenen alacaklar toplanacak. Sağlık prim borcu bulunan binlerce esnaf çiftçi ve vatandaş da kendileri için gelen yasa kapsamı ile beraber yapılandırma adımlarından dondurmaya ihya sisteminden prim borçlarından kurtulmaya kadar birçok fırsatın sahibi olacak. Erkenden emekli olmak için kendilerine bir imkan gelmesini bekleyenler için güzel bir fırsat gelirken faaliyetlerini sürdürmeye devam ederken bir yandan da borçlarını ödeyemeyen Bağkur kayıtları da 1 Kasım tarihi ile uygulamaya geçecek.

2 ayda başvuru yapılması gerekir

Esnaf ve çiftçilerin yanı sıra tüm vatandaşlara gelen 31 Ekim öncesi borç ödeme durumları karşısında 2 aylık bir süre verilecek. 31 Ekim itibari ile eğer yasa hayata geçerse ödemeler de başlayacak. Borçlarını peşin bir şekilde ödemek isteyenler de yapılandırma adımlarını tercih edebilecek. Gecikme faizlerinden kurtularak sadece ana para ile beraber enflasyon farkları şubat ayına kadar ödenecek. Bu süreçlerde ödeme yapanlara sigortalı olma süresi olarak da eklenecek. Borcu bitenlerin başvuru yapmalarının ardından emeklilik hakları verilecek.

Vatandaşlar için tanımlanan süreç olarak Şubat ayına kadar hem ana para hem de enflasyon farklarının ödemesini yapanlar için durdurulan emeklilik süresi kadar ekleme yapılacak. İlk taksit süresi içerisinde borçlar ödenmezse de ihya sistemleri geçerli olmayacak. Yasadan gelen tekliflere göre prim borcu olanların iki ay içerisinde yapılandırma adımlarına gitmezse mevcut olan borçları silinirken bir yandan da sigortalı olma süreleri silinecek. Durdurulan süreler içerisinde emeklilik hakları da verilmeyecek. Geçmiş dönemlerde borçlarını ödemedikleri halde faaliyet sürmeye devam edenlerin Kasım tarihi itibari ile ödeme süreleri başlayacak. Borçlarını ödemek üzere harekete geçenler de 1 kasım tarihinden daha sonra 5 puan prim indirimlerinden yararlanma haklarının sahibi olacaklar.

Sanatçı ve şoförler için kolaylık geliyor…

Prim ödemelerini kendileri yapan taksicilerden dolmuşçulara kadar herkes düzenleme dahilinde yer alıyor. Yapılandırılmaları yapılan borç kapsamında 60 günden daha fazla prim borçları olmaması halinde ilk taksit ödemeleri sırasında genel sağlık sigorta haklarından yararlanmayı başaracaklar.

Genel sağlık sigortası kapsamında gecikme cezaları silinecek.

Genel sağlık sigorta kapsamında borçları olan vatandaşların prim borçlarından kurtulma hakları da geliyor. Vatandaşların sadece ana para ve enflasyon farklarını ödemesi ile beraber bu borçlardan kurtulmaları da söz konusu olacak. Prim borcu olanlar için sağlık hizmetlerinden tekrar yararlanabilmeleri adına tanınan süre ise 30 Nisan 2021 olarak belirlendi. Nisan sonuna kadar prim borçlarında ana para ödemeyi yapan vatandaşların gecikme faizleri ile beraber cezaları da silinecek. GSS kapsamı ile beraber brüt asgari ücret ödemelerinin yüzde üç oranlarında prim alınacak. Bu kapsama göre de bu yıl içerisinde aylık olarak 88,29 TL GSS prim ödemeleri alınıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.