1. HABERLER

  2. SSK

  3. Müjde 3600 günle 49 yaşında erken emekli olacaksınız!
Müjde 3600 günle 49 yaşında erken emekli olacaksınız!

Müjde 3600 günle 49 yaşında erken emekli olacaksınız!

Pek çok vatandaş rahat bir yaşlılık dönemi için emeklilik hayali kurarken 1875 gün daha prim veya 58 yaşını doldurarak emeklilik hakkı da elde edebiliyorlar. Peki, kimler erken emekli olabilir? 3600 günden emekli olma şansı bulunuyor

A+A-

Çalışma hayatında yer alan milyonlarca çalışan emekli olma hayali kuruyor. Çalışanlar erken emekli olma yollarını araştırırken ne zaman emekli olabileceklerini de merak ediyor. Bazı mesleklerde çalışanlar 3600 gün prim şartını doldurduktan sonra 49 yaşında emekli olabiliyor. Yaş ve gün şartı kadın veya erkeklere göre değişiklik gösterebiliyor. 4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigorta kollarından birine mensup olarak çalışanların 3600 günden emekli olma şansı bulunuyor. Peki, kimler erken emekli olabilir? Hangi mesleklerde erken emeklilik var? Detaylar haberimizde…

Pek çok vatandaş rahat bir yaşlılık dönemi için emeklilik hayali kurarken 1875 gün daha prim veya 58 yaşını doldurarak emeklilik hakkı da elde edebiliyorlar. Emekli olmak için vatandaşların 20 yıllık sigorta süresini tamamlamaları, 5525 gün prim ödemesini tamamlamaları ve yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Vatandaşlar yaş şartını sağlamayı beklemek yerine 1875 gün daha prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Yine isterlerse 1875 gün daha prim ödemek yerine 58 yaşını doldurmayı bekleyebilmektedirler.

Vatandaşlar emeklilik hakkını elde etmek için 15 tam yıldan fazla prim ödemeleri bulunduğunda bu süreden sonra prim ödemesi yapmadan 58 yaşını doldurmayı bekleyebilirler. Yine bunun yerine sigortalı bir işte 1875 gün daha prim ödemesi yaparak yaş koşulunu sağlamayı beklemek yerine emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Bu primi ödeyen vatandaşlar 25 yıl sigortalılık süresin, 5525 gün prim ödemesi ve 52 yaşını doldurma şartlarına tabi olmaları durumunda da SGK’ dan emekli olabilmektedirler.

Cumartesi Günleri İzin Süresine Eklenir Mi?

Çalışan vatandaşların en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de cumartesi günleri izin süresine eklenirmi konusu oldu. Bu kapsamda ister çalışılsın ister çalışılmasın cumartesi günleri iş günü olarak sayılmaktadır. Bu nedenle de yıllık ücretli izin süresi içerisinde yer alan cumartesi günleri izin süresinden sayılırken izin süresine eklenmemektedir. Bu kapsamda iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmelerinde işçi vatandaşların lehine olacak şekilde düzenlemelerin yapılabilmesi de söz konusudur. Eğer iş sözleşmelerinde izin süresi olan cumartesi gününün izin süresine ekleneceği hükmü bulunuyorsa bu gün ulusal bayram ve Pazar günleri gibi tatil günleri olarak izin süresine eklenmektedir.

Erken Emeklilik İçin Emeklilik Yaşını Düşürmek

Vatandaşlar erken emeklilik hakkını elde etmek adına emeklilik yaşını düşürebilmektedirler. SGK’ ya ödedikleri primi 1260’a tamamlamaları halinde gereken şartları tamamlayarak daha erken emekli olabilirler. 25 yıllık hizmet süresi, 5900 gün prim ödemesi ve 57 yaşını doldurma şartlarının tamamlanması durumunda vatandaşlar emeklilik hakkını elde edebilmektedirler. Yine askerlik süresi gibi prim borçlanması yapan vatandaşlar emeklilik yaşını 57’den 56 yaşa düşürebilmektedirler.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
88 Yorum