1. HABERLER

  2. SSK

  3. Milyonların Beklediği Karar SGK’dan Geldi! SGK Toplu Para Ödemesi Yapacak…
Milyonların Beklediği Karar SGK’dan Geldi! SGK Toplu Para Ödemesi Yapacak…

Milyonların Beklediği Karar SGK’dan Geldi! SGK Toplu Para Ödemesi Yapacak…

SSK, Sosyal Güvenlik Kurumu ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar prim ile yal ve yıl şartını yerine getirdikleri takdirde bugün en az 1500 TL’lik emekli maaşını alma hakkı elde edebiliyor. Ancak eksik günü nedeni ile bu ödemeyi alamayanlar için de yeni bir seçenek oluşturuluyor. Biriken prim günlerini toptan alabilecek olan sigortalı çalışanlar için son dakika gelişmeler…

A+A-

SSK, Sosyal Güvenlik Kurumu ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar prim ile yal ve yıl şartını yerine getirdikleri takdirde bugün en az 1500 TL’lik emekli maaşını alma hakkı elde edebiliyor. Ancak eksik günü nedeni ile bu ödemeyi alamayanlar için de yeni bir seçenek oluşturuluyor. 

Farklı statülerde çalışan milyonlarca kişi emekli olma hayali ile çalışmalarına devam ediyor. Emekli olabilmenin en olmazsa olmaz etkenlerinden bir tanesi de prim günleridir. Yıl ve prim şartı ile yaş şartının oluşturulması halinde kişiler emeklilik haklarını kazanmış olacak ve bu sürecin keyfini çıkarabileceklerdir. Eksik gün nedeni ile bazı çalışanlar tüm şatlarını yerine getirmiş olmalarına rağmen emekli olamıyorlar. Biriken prim günlerini ise toptan geri alabilmek mümkündür. SSK ile SGK ve BAĞ-KUR primlerini toplu olarak almak için başvuru şartları nelerdir?

 Çalışan milyonlarca insan emekli olabilmek için çalışıyorlar, çalışmalarının karşılığında ise maaşa bağlanmayı hayal ediyorlar. Fakat çalışsalar dahi Yaş, prim ve yıl şartından herhangi birini yerine getirmemiş kişiler, emekli birikmiş prim günleri toplu olarak geri alabiliyorlar. Üstelik güncellenen katsayı oranında prim günleri hesaplanarak,  bu hesaplama üzerinden ödeme alınabiliyor. Prim günlerinin hesaplanması için SGK’na başvuru yapılması gerekiyor. Emeklilik şartı yerine getirilmediğinden toplu ödeme almak istediği vatandaş tarafından beyan ediliyor ve bu talep üzerine primi toplu olarak yatırılıyor.

Toplu Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Ödeme Yapılır?

BAĞ-KUR işle SGK ve SSK’da biriken toplam prim günlerini geri almak isteyen vatandaşlar, yasalar ile bu işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. BAĞ-KUR ile SSK’lılar için toplu para almanın şartları içerisinde sigortalı olarak çalışmıyor ya da kendi işini yapmıyor olmak yer alır. Emeklilik için gerekli olan 3 şarttan yıl ya da yaşı tamamlamış olmak şartı yer alıyor.

Toplu Ödeme Alma Hakkı Mirasçılara da Tanınıyor!

Toplu prim ödemeleri, yatırılan para da her yılın katsayısının güncellenmesiyle beraber belirlenir. SSK’lılar için 2008 tarihinden evvel kendi adına ödenen primlerde işçi ve işveren primi hesaplanarak yalnızca işçi primleri geri. Ödenir. BAĞ-KUR’lular içinse ödedikleri tüm primleri geri alabilme şansı oluşturulur. Malullük işle yaşlılık ve ölüm sigortaları içinde başvuru yapılabilir. Ödenen Primler ile Borçlanmalarda sağlık için yapılan bölümler geri ödenmez.

Yaşlı, Kronik ve Engelli Raporlarında Kolaylık!

1 Ocak 2020 tarihi itibari ile Çalışma Bakanlığı, biten raporların kronik hastalar için ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını açıkladı. Tekrar reçete düzenlemesi yapılmadan raporların sürdürülmesini ön gördü. Bu durumda tıbbi malzeme ile ilaç bedelininde SGK tarafından karşılanması söylendi. Bahsi geçen durum yaşlı ve engelli aylığı ile evde bakım aylığı alan kişilerin raporlarında da geçerli olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.